Στη μυθική γενέτειρα της Θεάς του Έρωτα, στη Γη της Κύπρου, η Παφίτισσα Marlia Coeur (Μαρία Τομπάζου) παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης, ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι, υφαίνοντας τοπικά παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια ερμηνευμένα με μοντέρνες παραλλαγές και με μελοποιημένους Ορφικούς Ύμνους, προς τιμήν της Θεάς Αφροδίτης.
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Παλαίπαφου, στο Ιερό της Αφροδίτης στα Κούκλια, προσδίδοντας στην μουσική βραδιά άλλη διάσταση.
Η φωνή της Μάρλιας άγγιξε την καρδιά και συγκίνησε βαθιά τους παρευρισκόμενους. Ο ήχος της κιθάρας της ονειρικός και διαχυτικός, με πρωτότυπους ήχους του handpan στα Κυπριακά και Ελληνικά τραγούδια, καθώς και νεοκλασικό χαλαρωτικό πιάνο και παραδοσιακά κρουστά.
Αυτή τη μουσική βραδιά εκτελέστηκαν ξεχωριστά τραγούδια όπως το Κέρνα μας, Αμυγδαλάκι, Παλίσανδρος, Ποζαύλιν, Σ’ αγαπώ, Γιαβρί μου,Άρωμα, Απάνω στην Τριανταφυλλιά, Άμα θέλεις μάνα, και Βρύση των Πεγειώτισσων. Η Μαρία Τομπάζου παρουσίασε δικές της εκτελέσεις Κυπριακών και Ελληνικών τραγουδιών στο handpan καθώς και στην κιθάρα.
Το handpan, όπως ανέφερε είναι ένα μοντέρνο μεταλλικό όργανο που μοιάζει με διαστημόπλοιο και ήρθε στη ζωή της το 2017. Πριν το handpan έπαιζε και έγραφε κυρίως τραγούδια με αγγλικούς στίχους.
Αργότερα άρχισε να μεταποιεί γνωστά Ελληνικά τραγούδια για κιθάρα και ορχήστρα.
Μετά το 2020 ηχογράφησε και κυκλοφόρησε δικές της συνθέσεις Ελληνικών τραγουδιών με σύνολο εγχόρδων της Ινδονησίας. Φέτος παρουσιάσανε συνέχισε, και πάλι νέες συνθέσεις με την ίδια ορχήστρα και χορωδία γυναικών στο Μπαλί.
Στην συναυλία της Πέμπτης συνόδευσαν την Μαρία Τομπάζου με ήχους φλάουτου, ακκορντεόν, κρουστών, κρητικής λύρας και λαούτου ξεχωριστοί καλλιτέχνες. Όπωςστην Λύρα/Μπεντίρ/Καχόν ο Κωνσταντίνος Χαριλάου, στο Φλάουτο η Μαρία Αβραάμ και στο Λαούτο Ακορντεόν ο Σταύρος Σάββα.
Σε ερώτηση πως γεννήθηκε η ιδέα της συναυλίας η Μαρία Τομπάζου ανέφερε πως η ιδέα της συναυλίας γεννήθηκε επειδή της αρέσουν ιδιαίτερα οι χώροι με φυσική ακουστική.
Έχει επίσης, όπως παραδέχτηκε, μια ξεχωριστή σχέση με τα αρχέτυπα θεών από το αρχαιοελληνικό πάνθεον, διαβάζει Ορφικούς Ύμνους και μοιράζεται τις γνώσεις της με τον κόσμο στο εξωτερικό σε μορφή εργαστηρίων και retreat με αρχαιοελληνικό χαρακτήρα.
Πριν 3 χρόνια επισκέφτηκε με την μητέρα της εκ νέου το Ιερό της Αφροδίτης στον Αρχαιολογικό χώρο στην Παλαίπαφο κι όταν άκουσε την ηχώ στην αίθουσα κάτω από το Μουσείο ενδιαφέρθηκε για την διοργάνωση της συναυλίας.
Της αρέσει σημείωσε επίσης να επισκέπτεται διάφορους σημαντικούς ναούς στην Ελλάδα και μαθαίνει περισσότερα για τα αρχέτυπα των θεών και πώς μπορούμε να λάβουμε καλά ηθικά παραδείγματα στην μοντέρνα ζωή από τη ζωή των αρχαίων.
Σήμερα η καλλιτέχνις ζει έξι μήνες στο Μπαλί της Ινδονησίας, και έξι μήνες είναι σε μουσική περιοδεία στην Ευρώπη. Όπως αποκαλύπτει στην Ινδονησία πήγε τον Φεβρουάριο του 2020 για ένα φεστιβάλ κι αφότου ενημερώθηκε ότι κλείνουν τα σύνορα διαφόρων χωρών λόγω κορωνοΐού αποφάσισε να μείνει στο Μπαλί, να γράψει νέα μουσική και να τρέξει εργαστήρια απελευθέρωσης της φωνής.
Η καλοκαιρινή μουσική περιοδεία κάθε χρόνο είναι για την ίδια τροφή ψυχής. Καταφέρνει με αυτό τον τρόπο να προσεγγίσει περισσότερο κόσμο πηγαίνοντας σε πολλές Ευρωπαΐκές χώρες, να παρουσιάσει τη μουσική της σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ, και να συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, προσφέροντας έτσι ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων, φωνητικών εργαστηρίων και retreats.
Παραδέχεται επίσης πως εμπνέεται από τις περιπέτειες της ζωής, από τη φύση, από τα συναισθήματά της, από τη διαδικασία μιας σκεπτόμενης επεξεργασίας, από τα δάκρυα, από τα χαμόγελα, κι από τις εικόνες που βρίσκονται στο πεδίο της.
Τα επόμενα χρόνια της τα βλέπει, όπως είπε, στις μουσικές σκηνές της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, σε συνέδρια πνευματικότητας, ψυχικής ευεξίας, εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, ιερής γεωμετρίας και αρχιτεκτονικής αρχαίων (και μοντέρνων) ναών, σε ξεχωριστούς χώρους υψηλής φυσικής ακουστικής που ενδιαφέρονται για την εξέλιξη και ανύψωση της ψυχής.
Η Marlia Coeur είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια, δεξιοτέχνης κλασικής κιθάρας και του handpan. Ταξιδεύει σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο, μοιράζοντας τη μαγευτική μουσική της σε υψηλής δόνησης συναυλίες, εργαστήρια φωνής, τελετές και retreats. Από το 1996 όταν πρωτοξεκίνησε το μουσικό της ταξίδι, έφτασε με την τέχνη της στην άκρη του κόσμου, μέχρι την Ινδονησία και Νέα Ζηλανδία.
Η Μάρλια προσφέρει με τη φωνή της και τον αρμονικό ήχο της μία πραγματικά μοναδική εμπειρία
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των 30 χρόνων πολιτιστικής προσφοράς του Πετρίδειου Ιδρύματος και κύριος υποστηριχτής της ήταν το Πετρίδειο Ίδρυμα.
Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης αναφέρθηκε στο μουσικό ταξίδι της Μαρίας Τομπάζου στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής εκδήλωσης.
Ο κ. Μαραθεύτης ανέφερε πως το Πετρίδειο Ίδρυμα φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια παρουσίας του διοργανώνοντας αυτήν την εξαιρετική χρονιά πολλές εκδηλώσεις. Πρόσθεσε επίσης πως το Πετρίδειο Ίδρυμα προάγει τον Αθλητισμό, την Παιδεία και το Πολιτισμό.
Ανακοινώνοντας τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πετρίδειο Ίδρυμα μέχρι τις αρχές Ιουνίου ο κ. Μαραθεύτης αναφέρθηκε στην μουσικοχορευτική παράσταση που διοργανώνεται το Σάββατο υπό τον τίτλο « Ελπίδες Πολύχρωμες στα όνειρα στο καλοκαιρινό αμφιθέατρο Αττικόν.
Την Τετάρτη 28 Μαϊου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευαγόρα Παλληκαρίδη διοργανώνει τη μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «τραγουδώντας την ιστορία του πολιτισμού».
Στις 31.5.24 , καθώς 1.6.24 και 2.6.24 διοργανώνεται η εκδήλωση Ksoporti Art Weekend στο πλαίσιο της οποίας δίδεται η ευκαιρία στο κοινό να επισκεφτεί τους καλλιτέχνες της Πάφου στα ατελιέ τους και να συνομιλήσει μαζί τους. Επί τούτου συνέχισε ο κ. Μαραθεύτης θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης και το Χάνι του Ιμπραήμ
Επίσης το Σαββατοκύριακο 1η και 2η του Ιούνη θα πραγματοποιηθεί στο Πολυχώρο Πολιτισμού στην Παλιά Ηλεκτρική έκθεση βιβλίου αλλά και η τελετή απονομής των Βραβείων του 9ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Χριστόδουλος και Μαρίας Πετρίδη στο Πολιτιστικό Χώρο Παλαιάς Ηλεκτρικής.
Σημειώνεται πως την οργάνωση της χτεσινοβραδινής μουσικής βραδιάς ανέλαβε το Τεχνόπολις 20 και υποστηριχτές ήταν η Πολιτιστική Κίνηση ex-Artis, και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουκλιών.