Η μουσική κοιμάται στην φύση, είναι ο τίτλος εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου και το Πετρίδειο Ίδρυμα το βράδυ της Παρασκευής στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αττικόν.Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός στα πλαίσια των εορτασμών των 30χρονων του Πετριδείου Ιδρύματος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αττικόν στην Πάφο σε γενική επιμέλεια του Δρ. Στέλιου Σοφόκλη πρόεδρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Όπως ανέφερε ο Δρ. Σοφόκλης οι «Τέσσερις εποχές» είναι το πιο γνωστό έργο του Βιβάλντι. Ήταν μια επανάσταση στη μουσική σύλληψη όπου ο Βιβάλντι παρακολουθώντας και ακούοντας του διάφορους ήχους της φύσης , τόλμησε να αναπαραστήσει μουσικά τα ρυάκια που ρέουν, τα πουλιά που κελαηδούν, έναν βοσκό και τον σκύλο του που γαυγίζει, μύγες που βουίζουν, καταιγίδες, μεθυσμένους χορευτές, κυνηγετικά πάρτι ,παγωμένα τοπία και ζεστές χειμωνιάτικες φωτιές.
Οι «Τέσσερις εποχές» συνέχισε, μπορούν να θεωρηθούν ως η μοναδική μεγαλύτερη αίσθηση της κλασσικής μουσικής. Είναι, όπως είπε, ένα εξαιρετικά αυθεντικό έργο , ένας συνδυασμός κομψότητας και πολυτέλειας που είναι γεμάτο λαμπρές ηχητικές στιγμές, έξυπνες καινοτομίες, με ζωντανές σόλο γραμμές που αποτυπώνουν την ουσία της φύσης. Όπως ανέφερε το έργο αρχίζει με την Άνοιξη , με μια ξαφνική καταιγίδα ,αλλά και τιτιβίσματα πουλιών, και τελειώνει με έναν ζωντανό εξωτικό χορό γιορτάζοντας την επιστροφή της πανίδας και χλωρίδας.Συνεχίζει με το Καλοκαίρι, απεικονίζοντας το ζεστό καιρό, όπου ο αέρας είναι σχεδόν ακίνητος , τα πουλιά κελαηδούν τεμπέλικα, και ξεσπά σε μια καταιγίδα με χαλάζι , προσφέροντας μια τέλεια αντίθεση.Ακολουθεί το Φθινόπωρο , που μυζάει μουσικά με την άνοιξη και οι χωρικοί γιορτάζουν την συγκομιδή πίνοντας κρασί. Ο ρυθμός πέφτει σημαντικά, σε ένα λήθαργο για τους ανθρώπους, Στο τέλος ακούγονται ήχοι κυνηγίου.
Τα κονσέρτα τελειώνουν με τον Χειμώνα ,ακούοντας κτύπους των ποδιών των ανθρώπων για να μείνουν ζεστοί. Ακολουθεί η ζεστασιά στο τζάκι και αυτοί που είναι έξω περπατούν σε παγωμένα μονοπάτια.
Σύμφωνα με την σκηνοθέτη Δρ. Μαρίνα Αθανασίου Τάκη η ομάδα συνεργασίας για το πρότζεκτ κατέληξε στην ιδέα μιας πολυμεσικής παράστασης με επίκεντρο τις «Τέσσερις Εποχές» του Antonio Vivaldi. Επιχειρούμε ανέφερε να παρουσιάσουμε μια παράσταση που θα συνδυάζει ποικίλες αφηγήσεις (μουσική, κίνηση, χορός, κείμενα και visual arts). Την εκτέλεση του έργου του Vivaldi ανέλαβε το Collegium Cyprium (1ο βιολί Ανδρέας Π. Νικολάου, 2ο βιολί Γιώργος Χατζηγεωργίου, βιόλα Αντρέας Κελίρης, βιολοτσέλο Ευγενία Καραπατάκη και τσέμπαλο Γκαλίνα Ντίμοβα). Η παράσταση ενισχύεται κινησιολογικά από ομάδα παιδιών από το Centra Studio με υπεύθυνη την Μαρίνα Κλεάνθους. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου δημιούργησαν μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από τις «Τέσσερις Εποχές», τις οποίες θα παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των μουσικών κομματιών. Η Παναγιώτα Μιχαήλ με τα πολύ ενδιαφέροντα βίντεο που δημούργησε, χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές των Visual Arts, επιχειρεί να συμβάλει οπτικά στη δημιουργία της ατμόσφαιρας που ήθελε να μεταδώσει ο πολύ σπουδαίος Ιταλός συνθέτης, διατηρώντας αρκετά στοιχεία από την εποχή του. Το όλο εγχείρημα ολοκληρώθηκε με αναγνώσεις κειμένων της σκηνοθέτιδας που αφορούν τα μουσικά κομμάτια. Να σημειωθεί ότι την όλη ιδέα και συντονισμό της παραγωγής έχει ο Δρ. Στέλιος Σοφόκλη, πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Πετριδείου Ιδρύματος εντάσσεται στο πλαίσιο των 30χρονων της πολυσχιδούς προσφοράς του προς τον πολιτισμό και την κοινωνία μας, αλλά και μια σεμνή κατάθεση τιμής στη μνήμη του ιδρυτή του αείμνηστου ευεργέτη της πόλης Χριστόδουλου Πετρίδη και της συζύγου του Μαρίας . Βασική προτεραιότητα του Πετριδείου Ιδρύματος είπε ο κ. Μαραθεύτης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η προώθηση της παιδείας και του αθλητισμού.
Στόχος μας συμπλήρωσε, είναι να μην αλλοτριωθούμε σε ένα κόσμο ξένο προς την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Γραφείο τύπου Πετριδείου Ιδρύματος