Αγαπητέ Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Με τη δημιουργία και λειτουργία των πανεπιστημίων στην πόλη της Πάφου, έχω την έντονη πεποίθηση ότι η Πάφος μπορεί να καταστείμια σύγχρονη, σπουδαία Πανεπιστημιούπολη που θα διακρίνεται για την αριστεία, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την πρόοδο. Μία από τις κύριες προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η δημιουργία ενός εκτενούς δικτύου συνεργασίας μεταξύ διάφορων βιβλιοθηκών που θα αναπτυχθούν στην πόλη μας, βιβλιοθήκες που ήδη λειτουργούν σε ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και με άλλες βιβλιοθήκες που υπάρχουν στο εξωτερικό.
Οι βιβλιοθήκες αποτελούν τον πυρήνα της παιδείας, της κουλτούρας και της προόδου μιας κοινωνίας. Είναι οι τόποι όπου η γνώση μεταδίδεται και όπου οι άνθρωποι συναντώνται για να μοιραστούν ιδέες, να εμπνευστούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Είναι οι πηγές πληροφοριών που υποστηρίζουν την έρευνα, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη. Για να επιτύχουμε τους στόχους μας για την Πάφο, πρέπει να επενδύσουμε στη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου βιβλιοθηκών που θα αποτελέσει τον πυρήνα της πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και επιστημονικής ζωής της πόλης.
Αρχικά, προτείνω την αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάφου. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη πρέπει να γίνει ένας σύγχρονος πολιτιστικός χώρος που θα προσφέρει πρόσβαση σε μια εκτενή συλλογή βιβλίων, περιοδικών και ψηφιακού υλικού. Ο χώρος πρέπει να προσφέρει άνετες συνθήκες για μελέτη, έρευνα και γιατί όχι, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα πρέπει να είναι επισκέψιμη κατά το δυνατόν περισσότερες ώρες, τόσο σε μαθητές, φοιτητές, όσο και σε κατοίκους, αλλά και σε επισκέπτες και τουρίστες. Όπως ακριβώς λειτουργούν και σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πόλεις. Πρέπει επίσης, να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό που θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε μαθητές, φοιτητές και ερευνητές.
Επιπρόσθετα, προτείνω τη δημιουργία νέων βιβλιοθηκών σε διάφορα σημεία της πόλης. Ίσως και μιας πολύ μεγαλύτερης κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία πρακτικά να μπορεί να φιλοξενήσει πολύ περισσότερους αναγνώστες και ερευνητές, αλλά και διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Ήδη τα πανεπιστήμια της πόλης μαςλειτουργούν τις δικές τους βιβλιοθήκες. Μπορούν να δημιουργηθούν κι άλλες πολύ περισσότερες όχι μόνο από το Δήμο Πάφου, αλλά και από διάφορους ομίλους ή έτσι απλά βιβλιοθήκες σε καφεστιατόρια. Ένα καλό πρόσφατο παράδειγμα είναι η βιβλιοθήκη που λειτουργεί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, όπου ο αναγνώστης μπορεί να περιπλανηθεί διαβάζοντας σε ένα ξεχωριστό, πανέμορφο περιβάλλον. Αυτές οι μικρότερες βιβλιοθήκες θα διευκολύνουν την πρόσβαση των κατοίκων στη γνώση και στον πολιτισμό. Επιπλέον, μπορούν να αναπτύξουν ειδικές συλλογές που να ανταποκρίνονται στις ξεχωριστές ανάγκες και ενδιαφέροντα της τοπικής κοινωνίας.
Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν συνεργασίες με όλα τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τοπικούς οργανισμούς που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτών των μικρότερων βιβλιοθηκών.Εξίσου σημαντικό είναι οι συνεργασίες αυτές να επεκταθούν και με το εξωτερικό. Μέσω του διαδικτύου, αλλά και μέσω συνεργασιών μπορούμε να αναπτύξουμε αυτό το δίκτυο συνεργασίας βιβλιοθηκών με αδελφοποιημένες πόλεις και τις βιβλιοθήκες τους, αλλά και με αδελφοποιημένα πανεπιστήμια και τις βιβλιοθήκες τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να προσφέρουμε στη φοιτητική κοινότητα τα μέγιστα εφόδια για το μέλλον.
Βαρύνουσας σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η σύνδεση με το διαδίκτυο. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ουσιώδης για την παροχή εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία και την εκπαίδευση. Πρέπει να επενδύσουμε στην υποδομή δικτύου και Wi-Fiσε όλες τις βιβλιοθήκες της πόλης, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι πολίτες, οι φοιτητές και οι ερευνητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακούς πόρους και υπηρεσίες. Επιπλέον, πρέπει να προωθήσουμε τη δημιουργία ενός ψηφιακού καταλόγου βιβλίων και πηγών γνώσης που θα είναι προσβάσιμος online. Αυτό θα επιτρέψει στους χρήστες να αναζητούν, να δανείζονται και να μελετούν ψηφιακό περιεχόμενο από οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Τα οφέλη αυτής της πρωτοβουλίας για την Πάφο, τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους φοιτητές είναι πολλαπλά. Καταρχάς, θα δημιουργηθεί ένας πλούσιος πολιτιστικός χώρος που θα προσελκύει καλλιτέχνες, συγγραφείς και πνευματικούς δημιουργούς. Θα δημιουργηθούν χώροι όπου θα προσφέρουν στους φοιτητές και στους ερευνητές τροφή για περισσότερη πρόοδο. Οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό και ψηφιακές πηγές γνώσης που θα τους επιτρέπουν να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες. Οι φοιτητές θα βρουν στην Πάφο έναν εκπαιδευτικό χώρο πλούσιο σε υλικό και υποστήριξη. Αναμφίβολα, αυτή η πρωτοβουλία θα ενισχύσει την πολιτιστική και εκπαιδευτική εικόνα της Πάφου και θα την καταστήσει πιο ελκυστική για φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο.
Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι η επένδυση σε ένα δίκτυο συνεργασίας βιβλιοθηκών δεν είναι μόνο μια επένδυση στη γνώση,αλλά και στο μέλλον της πόλης μας. Οι πόλεις που δημιουργούν πλούσια πολιτιστικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα είναι πιο ανταγωνιστικές, προσελκύουν ταλαντούχους ανθρώπους και ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Επιπλέον, η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας βιβλιοθηκών θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για διάφορα επαγγέλματα όπως βιβλιοθηκονόμους, εκπαιδευτικούς και τεχνικό προσωπικό. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στις βιβλιοθήκες θα προσελκύσουν επισκέπτες και θα υποστηρίξουν τον τοπικό τουρισμό. Τα ίδια τα κτήρια των βιβλιοθηκών θα προσελκύουν κόσμο και θα ενισχύουν τον ευρύτερο τουρισμό. Επιπρόσθετα, η δημιουργία μικρότερων βιβλιοθηκών σε διάφορα σημεία της πόλης θα δώσει νέα ζωή σε κεντρικές περιοχές και θα ενισχύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές.
Τέλος, αυτή η πρωτοβουλία θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πάφου. Θα προσφέρει ευκαιρίες για μάθηση, δημιουργία, ψυχαγωγία και κοινωνική δραστηριότητα. Θα ενθαρρύνει τους νέους να παραμείνουν στην πόλη και θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται ότι αξίζει να ζουν και να εργάζονται. Θα προσελκύσει περισσότερα πνευματικά μυαλά και θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την πόλη μας. Θα προσφέρει μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία για τον φοιτητική μας νεολαία, αλλά και για όλους όσους αγαπούν την μάθηση.
Αγαπητέ Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Σας καλώ να στηρίξετε αυτήν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας βιβλιοθηκών στην Πάφο. Είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της πολιτιστικής εμπλοκής και της προώθησης της γνώσης που θα καταστήσει την Πάφο μια πραγματικά σπουδαία Πανεπιστημιούπολη. Μια πόλη που στόχο έχει τη διαρκή ανάπτυξη και πρόοδο!
Με εκτίμηση,
Φίλιππος Θ. Φιλίππου
Πολιτικός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου