Νέο ευρωπαϊκό έργο (SmartPLAIGO) με σκοπό τη βελτιστοποίησης των δρομολογίων των ασθενοφόρων στην Κύπρο μέσω της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης και τεχνολογίας GIS
Η ερευνητική ομάδα του έργου νέου χρηματοδοτούμενου έργου SmartPLAIGO ανακοινώνει μια σημαντική εξέλιξη προς τη βελτίωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην Κύπρο, μέσω της χρήσης προηγμένων αλγορίθμων βελτιστοποίησης και τεχνολογιών αιχμής για την καθοδήγηση της δρομολόγησης των ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
Στις 18 Απριλίου 2024, η Δρ. Μαρία Αναστασιάδου, συντονίστρια του έργου SmartPLAIGO και ερευνήτρια στο Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης, υπέγραψε σύμβαση με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), εδραιώνοντας την εξασφάλιση οικονομικής υποστήριξης και την έναρξη του έργου “Βελτίωση των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας μέσω της βελτιστοποίησης των δρομολογίων των ασθενοφόρων, με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και τεχνολογίας GIS.” Αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από έναν προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύει μια σημαντική επένδυση στην τεχνολογία υγείας και την καινοτομία.
Το SmartPLAIGO είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που στοχεύει να βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας τεχνικές μαθηματικού προγραμματισμού, προηγμένους αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS). Το έργο εστιάζει στη βελτιστοποίηση της αποστολής ασθενοφόρων, στη βελτίωση των χρόνων απόκρισης και στην ενίσχυση της γενικότερης υποδομής δημόσιας υγείας.
Αυτή η συλλογική προσπάθεια περιλαμβάνει συνεργασίες μεταξύ του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης ως συντονιστής του έργου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (CUT), της εταιρείας Stremble Ventures Ltd (STR), και του Τμήματος Ασθενοφόρων της Κρατικής Υπηρεσίας Υγείας (SHSO). Μαζί, αυτοί οι φορείς στοχεύουν στην ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.
Η Δρ. Μαρία Αναστασιάδου, επικεφαλής του έργου, τονίζει τη σημασία αυτής της συνεργασίας: “Η υπογραφή της σύμβασης με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας επισημοποιεί τη συνεργασία μας και μας ωθεί επίσης προς την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσω της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το GIS και με την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, να βελτιστοποιήσουμε την κατανομή των πόρων υγείας και να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε ολόκληρη την Κύπρο.”
Το έργο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαρκούς δέσμευσης του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Με την υποστήριξη τέτοιων πρωτοποριακών πρωτοβουλιών, το ΙδΕΚ στοχεύει στην ανάδειξη της
Κύπρου ως κέντρου αριστείας στην έρευνα και τεχνολογικής εφαρμογής στον ιατρικό τομέα και όχι μόνο.
Για περαιτέρω λεπτομέρειες ή ερωτήσεις σχετικά με το έργο, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Δρ. Μαρία Αναστασιάδου στο email: [email protected]