Mαθητές και δάσκαλοι του εγκλωβισμένου σχολείου Ριζοκαρπάσου , του σχολείου που έγινε σύμβολο καρτερίας και υπομονής, ένωσαν την φωνή τους το βράδυ της Τρίτης με το Λαογραφικό Όμιλο Κτήμα και το Πετρίδειο Ίδρυμα σε μια ταπεινή εκδήλωση, στο πλαίσιο των 30 χρόνων, της πολυσχιδούς προσφοράς του Πετριδείου προς τον πολιτισμό και την κοινωνία μας αλλά και ως μια σεμνή κατάθεση τιμής στη μνήμη του ιδρυτή του, αείμνηστου ευεργέτη της πόλης Χριστόδουλο Πετρίδη και της συζύγου του Μαρίας.
Η εκδήλωση πρόβαλλε τα στοιχεία της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου. Αυτή ξεκίνησε με δύο τραγούδια απο μαθητές του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου.Εσύ δεν λές τίποτα του Μιχάλη Πασιαρδή, σε απαγγελία Λεωνίδα Φυλακτού και Αναστασίας Νικολάου και κυπριακή συμφωνία ( απόσπασμα) του Θεοδόση Πιερίδη με απαγγελία από την Θεοφανία Θεοδούλου.
Σε χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου που ανέγνωσε ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Δρα Γιώργος Γιαλλουρίδης αναφέρθηκε στην προσφορά του Πετριδείου Ιδρύματος και στην συμβολή του στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του πολιτισμού, του αθλητισμού και της παιδείας αλλά και της διαφύλαξης της ιστορικής μας ταυτότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέχισε συμβάλει και η πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης, που ανέλαβαν οι διοργανωτές τους οποίους συνεχάρη θερμά.
Λαμβάνοντας υπόψη είπε η Υπουργός ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τα γεγονότα του 1974 η εκδήλωση αφιερεμένη στο Ριζοκάρπασο το θεματοφύλακα των κατεχόμενων μας εδαφών , προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Η κ. Μιχαηλίδου καλωσόρισε τα παιδιά και τους δασκάλους τους του κατεχόμενου σχολείου του Ριζοκαρπάσου , σημειώνοντας πως η παρουσία τους στην Πάφο, μας μεταφέρει μηνύματα αντοχής, θάρρους , αγωνιστικότητας και δυναμώνει την ελπίδα και την πίστη πως σύντομα θα καταφέρουμε να έχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας και θα επιτρέπει στο σύνολο του κυπριακού λαού να ζει ειρηνικά μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.
Είπε ακόμη πως το Υπουργείο Παιδείας αθλητισμού και Νεολαίας, υπόσχεται ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα στα παιδιά του Ριζοκαρπάσου και θα καλύπτει με συνέπεια τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες με στόχο την συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης είπε πως η εκδήλωση αυτή είχε προγραμματιστεί και το 2020 ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας. Η επιθυμία συνεχίστηκε και έγινε πιο έντονη με αποτέλεσμα η εκδήλωση να πάρει « σάρκα και οστά» το βράδυ της Τρίτης.
Ο κ. Μαραθεύτης ανέφερε πως συνάντησε τους μαθητές και τους δασκάλους του Ριζοκαρπάσου στο οδόφραγμα της Πύλας. Συνομιλώντας με τους μαθητές του Ριζοκαρπάσου εντυπωσιάστηκε με την ωριμότητα τους και τον τρόπο σκέψη τους, συμπλήρωσε. Στερούνται πολλά συνέχισε, αλλά είναι ευτυχισμένοι που είναι δίπλα και κοντά στους γονείς τους. Υποκλίνομαι στο θάρρος στην δύναμη σας και στην αντοχή σας, κατέληξε ο κ. Μαραθεύτης.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Λαογραφικού Ομίλου « Κτήμα» Χριστάκη Παπανικολάου.
Ο κ.Παπανικολάου αναφέρθηκε στην μακρόχρονη και πολυδιάστατη δράση που αναδεικνύει ο Λαογραφικός Όμιλος το « Κτήμα» προβάλλοντας , όπως είπε, την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση και τη λαϊκή μας κληρονομιά όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και στο εξωτερικό. Η σημερινή μέρα αποτελεί, συνέχισε ο κ. Παπανικολάου « ιδιαίτερη και ξεχωριστή γιατί σας υποδεχτήκαμε στο δυτικότερο κομμάτι την Πάφο 263 χιλιόμετρα μακριά σας».
- Ακολούθως αναφέρθηκε και στην καθιέρωση του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Λαογραφίας που αποτελεί θεσμός για τον Λαογραφικό Όμιλο Κτήμα . Αυτό είπε ξεκίνησε το 2016 και μέχρι σήμερα διεξήχθη έξι φορές. Πρόσθεσε επίσης μεταξύ άλλων πως στην διοργάνωση αυτή το σχολείο Ριζοκαρπάσου συμμετείχε στον 3ο, στον 4ο και στον 5ο διαγωνισμό. Είπε ακόμη πως στον τρίτο διαγωνισμό οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου έλαβαν βραβείο για το έργο τους το « καρπασίτικο σπίτι».
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της κοινότητας Ριζοκαρπάσου Μιχάλη Μικκέλη Παντελή. Ο κ. Παντελή αναφέρθηκε στον μαγευτικό τόπο του Ριζοκαρπάσου που αποτελεί φάρο ελπίδας και προσμονής καθημερινού αδιάληπτου αγώνα για φυσική και εθνική επιβίωση στη γη των προγόνων μας στη γή του Απόστολου Ανδρέα και του πανάρχαιου ελληνικού πολιτισμού.
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε « για εμάς που έχουμε γεννηθεί μετά το 1974 το Ριζοκάρπασο προ της εισβολής φαντάζει κάτι το ονειρικό στο μυαλό μας». Πρόσθεσε πως το Ριζοκάρπασο έχει κάτι το ξεχωριστό τουλάχιστον απ’ αυτά που έχει ακούσει και που έχει διαβάσει. Επεσήμανε πως ο πολιτισμός και η παράδοση δεν είναι μόνο συνήθεια αλλά είναι βίωση αξιών, αποδοχή του παρελθόντος και κτίσιμο του μέλλοντος σε στέρεες βάσεις. Εύχηθηκε επίσης όπως παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιηθεί και στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια σύντομη παρουσίαση των Ηθών και Εθίμων του Ριζοκαρπάσου μαζί με προβολή σχετικής ταινίας από τον Ηλία Μανιταρά ο οποίος γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο , ασχολείται με την έρευνα και κατέχει ένα αρκετά πλούσιο αρχειακό υλικό για το Ριζοκάρπασο. Έχει λάβει μέρος σε εκπομπές και έχει κάνει αρκετές διαλέξεις σε σχολεία πάλι με θέμα το Ριζοκάρπασον.
Επίσης με χαιρετισμό της αντιπροέδρου των μαθητών του σχολείου Ριζοκαρπάσου και την επίδοση αναμνηστικών δώρων.
Η εκδήλωση περιλάμβανε καλλιτεχνικό μέρος με τραγούδια από τους μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκάρπασου όπως το « Αγάπησα την που καρκιάς» και την « Μηλιά». Επίσης παραδοσιακούς Κυπριακούς χορούς από το παιδικό τμήμα του Λαογραφικού Ομίλου « Κτήμα» και χορούς από μαθητές του εγκλωβισμένου σχολείου Ριζοκαρπάσου.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Γιάννης Άνθης.