Το ιστορικό μυθιστόρημα του Μιχάλη Χατζηκυριάκου « Τα χέρια της Αφροδίτης» παρουσίασε το Πετρίδειο Ίδρυμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο των 30χρονων της πολυσχιδούς προσφοράς του το βράδυ της Πέμπτης προς τον πολιτισμό και την κοινωνία μας αλλά και ως μια σεμνή κατάθεση τιμής στην μνήμη του ιδρυτή του αείμνηστου ευεργέτη της Πάφου Χριστόδουλου Πετρίδη και της συζύγου του Μαρίας.
Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε στο πλαίσιο της παρουσίασης πως τη Κυθραία τόσο ο συγγραφέας όσο και ο ίδιος την έχουν μέσα στην καρδιά τους, ως τόπο καταγωγής τους, ενώ αναφέρθηκε και στην στενή σχέση που έχει με τον Μιχάλη Χατζηκυριάκου από την παιδική τους ηλικία ως συμμαθητές και μετά την άφιξη του Μιχάλη Χατζηκυριάκου στην Πάφο μετά την τουρκική εισβολή. Ο κ. Μαραθεύτης με μεγάλη συγκίνηση ανέφερε πως η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Χατζηκυριάκου μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα μνημόσυνο προς κάποιους δικούς τους ανθρώπους ,μια συνάντηση συμμαθητών αλλά και μια συνάντηση Κυθραιωτών .
Το βιβλίο του Μιχάλη Χατζηκυριάκου συνέχισε, αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, μια νοητή περιπλάνηση στην πιο κρίσιμη περίοδο του Έθνους, τις παραμονές της μεγάλης εξέγερσης .
Ο αντιδήμαρχος Κυθραίας Μάριος Ζαμπακίδης σε χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων πως η κωμόπολη της Κυθραίας είχε δίκαια τη φήμη της δασκαλομάνας καθώς γέννησε εκατοντάδες πνευματικούς δημιουργούς και εκπαιδευτικούς αλλά και γιατρούς δικηγόρους και άλλους επιστήμονες.
Δυστυχώς είπε η κατοχή δεν επιτρέπει ούτε στον Μιχάλη Χατζηκυριάκο, ούτε στις εκατοντάδες των συγχωριανών και φίλων του μια τέτοια χαρά για την παρουσίαση του βιβλίου του στην Κυθραία. Η Κυθραία, ωστόσο συμπλήρωσε, «είναι πάντοτε στις καρδιές μας, είναι πάντοτε παρούσα, και είναι απόψε εδώ».
Η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος έγινε από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Νεάπολις κ. Γεώργιο Γεωργή. Ο κ. Γεωργή ανέφερε πως ενθουσιάστηκε με την ανάγνωση του βιβλίου του Μιχάλη Χατζηκυριάκου λέγοντας πως πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα γεμάτο δράση και ανατροπές για τις περιπέτειες ενός από τα πιο διάσημα αγάλματα μέχρι αυτό να καταλήξει στο Μουσείο του Λούβρου.
Εξάλλου σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως αποτελεί τιμή η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Χατζηκυριάκου στην Πάφο. Από τα βάθη των αιώνων συνέχισε, η πόλη μας, η Πάφος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Θεά Αφροδίτη.
Είναι, όπως είπε, η γενέτειρα της Θεάς, ο τόπος λατρείας της από τα πανάρχαια χρόνια και το έμβλημα του Δήμου της σύγχρονης πόλη μας. Μιας πόλης συνέχισε, που τα τελευταία χρόνια έχει έμπρακτα αποδείξει ότι σέβεται, αναδεικνύει, προβάλει και αξιοποιεί το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν, και εμπνέεται από αυτό για να οικοδομήσει ένα δημιουργικό παρών και ένα ευοίωνο μέλλον. Επίσης πρόσθεσε συνδέεται με τον Απόστολο Παύλο τον Απόστολο των Εθνών.
Επιπρόσθετα ο κ. Φαίδωνος, ανέφερε πως γίνονται σκέψεις όπως ένα άγαλμα της Αφροδίτης να κοσμεί τα επόμενα χρόνια το κέντρο της πόλης και αναμένεται να τοποθετηθεί στο κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης που βρίσκεται στο πρώην αστυνομικό σταθμό της Πάφου. Εκεί στο χώρο πρασίνου μαζί με ένα συντριβάνι συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα η ιστορία εξελίσσεται στην Μήλο το 1820. Στο κατώφλι της Ελληνικής Επανάστασης όπου ο αγρότης Θόδωρας Κεντρωτάς ανακαλύπτει τυχαία την Αφροδίτη της Μήλου. Ένα παιχνίδι ευρωπαϊκών εξελίξεων , μηχανορραφιών και πολεμικών συρράξεων ξεκινά για την διεκδίκηση του αγάλματος.
Την ίδια στιγμή, η κόρη του μήλιου προκρίτου Κονταράκη Αγγελινιώ, γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια του Γάλλου διπλωμάτη υποκόμη Marcellus.Πως θα μπλεχτούνοι δύο αυτές ιστορίες; Ένα δυνατό μυθιστόρημα, γεμάτο δράσηκαι ανατροπές, για τις περιπέτειες ενός από τα πιο διάσημα αγάλματα μέχρι αυτό να καταλήξει στο Μουσείο του Λούβρου.
Tην εκδήλωση παρουσίασε ο Γιάννης Άνθης.
Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Μιχάλης Χατζηκυριάκου γεννήθηκε στην Κυθραία. Μετά την εισβολή διέμενε με την οικογένειά του στην Πάφο, όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο (τότε) Α΄ Γυμνάσιο Πάφου. Η αγάπη του για την Πάφο, αλλά και η τύχη, τον ευνόησε, ώστε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Πόλη της Χρυσοχούς και έτσι να είναι κοντά στους πολλούς φίλους και συμμαθητές του, με τους οποίους δημιούργησε πολύ ισχυρούς δεσμούς.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ασκεί τη δικηγορία από το 1984. Εργάστηκε μέχρι πρόσφατα, ως νομικός σύμβουλος στη ΔΕΗ και σε άλλες εταιρείες.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου και κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου και μέχρι σήμερα ασχολείται με το θέατρο, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά. Στις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου στην Πάφο (1975 και 1976), συμμετείχε στις παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, «Μήδεια» και «Ηλέκτρα» στο Ωδείο της Πάφου, σε σκηνοθεσία του αείμνηστου γυμνασιάρχη και δασκάλου, Χρύσανθου Κακογιάννη.
Μικρά διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο.
Τα χέρια της Αφροδίτης είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
*Το βιβλίο διατίθεται από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΚΟΛΗ (με ηλεκτρονική παραγγελία) και στα βιβλιοπωλεία.