Συναυλία για τα 150χρονα του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Ραχμάνινοφ διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το Πετρίδειο Ίδρυμα και το Μουσικό Σχολείο Πάφου. Η συναυλία κλασσικής μουσικής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των 30χρονων του Πετριδείου Ιδρύματος σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Πάφου στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο.
Η Διευθύνoυσα του Μουσικού Σχολείου Πάφου Ελένη Δημητρίου ανέφερε στο πλαίσιο της συναυλίας πως ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ είναι ένας μεγάλος συνθέτης και πιανίστας που σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός ανθρώπου που ορίζεται από την νοσταλγία για μια χαμένη πατρίδα και μιας ιδιοφυϊας που ορίζεται από τη νοσταλγία για έναν χαμένο κόσμο.
Η κ. Δημητρίου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Ρώσος συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας πέτυχε ένα επίπεδο φήμης, δημοτικότητας και οικονομικής επιτυχίας που ξεπερνούσε τους περισσότερους κλασικούς μουσικούς πριν ή μετά. Το 2021, το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ ανακηρύχθηκε, όπως είπε, μετά από ψηφοφορία των ακροατών ως το πιο δημοφιλές κομμάτι στην ιστορία του Hall of Fame του Classic FM.
Στο πλαίσιο της συναυλίας συνέχισε, παρουσιάστηκαν κομμάτια για σόλο όργανα όπως πιάνο και τσέλο, κομμάτια για τέσσερα και έξι χέρια για πιάνο καθώς και η Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου η οποία ερμήνευσε ένα από τα γνωστά κομμάτια του συνθέτη, το “Vocalise” το οποίο έχει ενορχηστρωθεί τόσο για ορχήστρα όσο και για σόλο όργανα και σύνολα μουσικής δωματίου.
Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως φέτος με την ευκαιρία των 30χρονων που γιορτάζει το Πετρίδειο ίδρυμα διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού, αθλητικού , εικαστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου. Ο κ. Μαραθεύτης εξήρε το έργο του Μουσικού Σχολείου Πάφου λέγοντας πως όποτε συνεργάστηκαν με το Μουσικό Σχολείο Πάφου οι μαθητές και οι καθηγητές τους, « μας δίδουν μαθήματα επιπέδου».
Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος ανέφερε πως φέτος προγραμματίζουν έναν αυξημένο αριθμό εκδηλώσεων στα πλαίσια των εορτών των 30χρονών προσθέτοντας πως το Πετρίδειο Ίδρυμα εστιάζεται σε τρεις πυλώνες τους οποίους στηρίζει και είναι η προώθηση της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Ακολούθως ο κ. Μαραθεύτης ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που στηρίζει τις εκδηλώσεις του Πετριδείου Ιδρύματος σημειώνοντας πως μέσα απ’ αυτές στέλνεται το μήνυμα ότι η Πάφος παράγει πολιτισμό.
Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως η μεγαλύτερη παραγωγή πολιτισμού της Πάφου γίνεται από το Μουσικό Σχολείο Πάφου. Αυτούς τους καρπούς συνέχισε, « που διαθέτει το Μουσικό Σχολείο Πάφου θα τους μαζέψουμε τις επόμενες δεκαετίες, όταν αυτοί οι νέοι μαθητές θα πάνε να σπουδάσουν και θα επιστρέψουν με την αγάπη τους για την Μουσική την οποία μετέπειτα θα τη μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους».
Το γεγονός ότι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πάφου διοργανώνουν συναυλίες κλασσικής μουσικής, συνέχισε ο κ. Φαίδωνος, τους αναδεικνύει σε παιδιά της Ευρώπης, και πολίτες του κόσμου. Στην συνέχεια συνεχάρη το Πετρίδειο Ίδρυμα λέγοντας πως είναι αξιοσημείωτη η παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάφου και τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Ο Διευθυντής του Α΄Λυκείου Πάφου και Συντονιστής Λυκειάρχης Ανδρέας Ιωσήφ ανέφερε πως ο θεσμός του Μουσικού Σχολείου είναι ένας καταξιωμένος θεσμόςστα κυπριακά δεδομένα που αποδεικνύει ότι η Παιδεία έχει μέλλον αρκεί να τη δούμε με σκοπιά και με αγάπη. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πάφου ανέφερε δεν πηγαίνουν φροντιστήριο , αφού βρίσκονται κάθε μέρα στο σχολείο μέχρι 18:00 με 19:00 το απόγευμα , δεν πηγαίνουν ιδιαίτερα μαθήματα, και όμως είναι άριστοι μαθητές.
Πετυχαίνουν και στις γνωσιολογικές τους επιδόσεις αλλά πετυχαίνουν και εκεί που θέλουν και κάνουν και εκείνο που αγαπούν.
Η συναυλία που διοργανώθηκε για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μουσικοσυνθέτη, διανθίστηκε και με την έκθεση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ υπό τον τίτλο « Είμαι Ρώσος συνθέτης» που έχει ετοιμάσει το Εθνικό Μουσείο Μουσικής της Ρωσίας και μεταφέρθηκε στο Μαρκίδειο στο πλαίσιο της μουσικής παράστασης.
Η έκθεση δημιουργήθηκε με βάση τα υλικά του πλουσιότατου αρχείου των δημιουργών του Ραχμάνινοφ που παραδόθηκε από συγγενείς και στενούς φίλους του συνθέτη σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στα αρχεία του Εθνικού Μουσείου Μουσικής της Ρωσίας. Όπως αναφέρθηκε στην συναυλία από την Διευθύνουσα του Μουσικού Σχολείου Πάφου, αυτά τα έγγραφα έχουν χρησιμεύσει ως πηγή ερευνητικής εργασίας με στόχο τη μελέτη της δημιουργικής κληρονομιάς του Ραχμάνινοφ.
Είπε ακόμη πως τα εκθέματα περιλαμβάνουν σπάνια και ελάχιστα γνωστά έγγραφα και φωτογραφίες.
Στην συναυλία παρουσιάστηκαν επίσης και οι καθηγητές του Μουσικού σχολείου Ιβελίνα Ρούσεβα,Γκαλίνα Ντίμοβα, Γκεργκάνα Γκεοργκίεβα , Βασιλική Κωνσταντή οι οποίες παρουσίασαν σημαντικά έργα για έξι και τέσσερα χέρια για πιάνο αλλά και ένα συγκινητικό τραγούδι για σοπράνο και πιάνο. Την οχρήστρα του Μουσικού Σχολείου Πάφου διεύθυνε ο Χρίστος Ζένιος.