Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη ανανέωση των συμβολαίων των ενοικιαστών των κυβερνητικών τσιφλικιών της επαρχίας Πάφου, που διαθέτουν πέραν των 1000 συνολικά σκαλών, συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος, εκ των εισηγητών του θέματος, είπε πως οι ανανεώσεις διακόπηκαν προσωρινά το 2012 καθώς υπήρχαν σκέψεις για αξιοποίηση των τσιφλικιών από το κράτος για έργα τερματικού. Έκτοτε, είπε, οι γεωργοί κατείχαν και καλλιεργούσαν τα κυβερνητικά τσιφλίκια χωρίς την καταβολή μισθίου και τους εκδιδόταν βεβαίωση από το Κτηματολόγιο προκειμένου να λάβουν τις γεωργικές επιχορηγήσεις.
Ο κ. Πάζαρος ανέφερε πως με δεδομένο πως μέχρι σήμερα δεν εξαγγέλθηκε η όποια αξιοποίηση ή εκμετάλλευση των κυβερνητικών τσιφλικιών, το κράτος πρέπει να προβεί σε ανανέωση των συμβολαίων καθώς η παράταση της διακοπής επιφέρει ζημιά και στο ίδιο το κράτος από την απώλεια μισθίων. Επίσης, πρόσθεσε, θα πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει με τα ενδιάμεσα μίσθια από το 2012, αν θα ζητηθούν ή αν θα χαριστούν, και επεσήμανε πως με βάση τους υπολογισμούς το κράτος έχει απωλέσει μέχρι σήμερα πέραν των 3 εκ. ευρώ.
«Ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως οι γεωργοί δεν θα πρέπει να καταβάλουν στο κράτος οποιοδήποτε ποσό για αυτή την ενδιάμεση περίοδο και αυτό γιατί είναι το ίδιο το κράτος που δεν τους ανανέωνε τα συμβόλαια ενοικίασης και παράλληλα τους εξέδιδε βεβαίωση ότι τα κατείχαν και ότι τα καλλιεργούσαν για να μπορέσουν να αιτηθούν τις επιχορηγήσεις τους», είπε, και εξήγησε πως με άλλα λόγια το κράτος αναγνώριζε τη νομιμότητά τους και συνεπώς θα ήταν άδικο να κληθούν να πληρώσουν μίσθια για την ενδιάμεση περίοδο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής είπε πως το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στους κλήρους του Δήμου Γεροσκήπου, στις κοινότητες Αχέλιας, Κουκλιών, Μανδριών και Κισσόνεργας και αφορά μεγάλες εκτάσεις εύφορης, γόνιμης γεωργικής γης. «Οι γεωργοί σήμερα ζουν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και γίνονται θύματα εκμετάλλευσης και βανδαλισμών από πολλούς επιτήδειους και το φαινόμενο καταστροφής καλλιεργειών και φυτειών είναι πολύ συχνό», είπε, και σημείωσε πως πολλοί εκμεταλλεύονται αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας και αντλούν τις εκταρικές επιδοτήσεις που απορρέουν από τα τσιφλίκια από τον ΚΟΑΠ, με τις υπηρεσίες του κράτους να κλείνουν τα μάτια.
Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει χρέος να αποδεσμεύσει τους κλήρους που συνδέονται με την επένδυση Ούγγρου επενδυτή στην παραλία της Γεροσκήπου, ώστε να δοθούν οι κλήροι ξανά στους γεωργούς.
Τέλος, κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία όπως προχωρήσουν στην επαναδιάθεση των κλήρων της επαρχίας Πάφου σε γεωργούς με στόχο τη διατήρηση της εύφορης γεωργικής γης για γεωργικούς σκοπούς και κάλυψη των αναγκών της επαρχίας.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί-εργοδότες στην εξεύρεση εργατών για απασχόληση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους, ιδιαίτερα λόγω του φαινομένου που παρατηρείται εργάτες που απασχολούνται σε γεωργούς-εργοδότες να εγκαταλείπουν την εργασία τους.
Είπε πως έχουν καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Γεωργίας για να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όπως είπε, εισηγήθηκαν ό,τι ακριβώς συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με πιο τρανό παράδειγμα ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τη δημιουργία ειδικού μητρώου. Επίσης, ανέφερε, μπορεί να γίνει μείωση στις 3 μέρες των εξετάσεων ασύλου από συγκεκριμένες χώρες που αποδεδειγμένα θεωρούνται ασφαλείς, σημειώνοντας πως “στην ουσία υπάρχει εκμετάλλευσης από τα διάφορα κυκλώματα με αποκλειστικά θύματα τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους”.