Σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, δηλαδή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, προβλέπει η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών COP28 που έγινε πριν λίγες μέρες στο Ντουπάϊ. Ταυτόχρονα προβλέπει τριπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας μέσω των ανανεώσιμων πηγών που πρέπει να γίνει, προσέξτε, ως το 2030, με ταυτόχρονη εφαρμογή νέων τεχνολογιών για μείωση αλλά και αποθήκευση του εκλυόμενου από τις βιομηχανίες διοξειδίου του άνθρακα.
Η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2050 θα εξαλείψει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την αλλαγή του κλίματος, την ερημοποίηση, το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, την κάλυψη νησιών και μεγάλου μέρους των παράκτιων περιοχών από τη θάλασσα και τελικά την πείνα. Εάν δεν γίνει κατορθωτό, μέχρι το έτος 2050, να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με το έτος 1900, τότε, όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, η ζωή στη γη θα είναι αδύνατη για την πλειοψηφία του ανθρώπινου γένους.
Φανταστείτε την Κύπρο σε 10-30 χρόνια από σήμερα ερημοποιημένη! Καμένα δάση, περαιτέρω μείωση της ετήσιας βροχόπτωσης, βίαια καιρικά φαινόμενα, μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι τους 40-45 βαθμούς, και κάλυψη μεγάλου μέρους των ακτών μας από τη θάλασσα! Η πρώτη και πιο σημαντική παρενέργεια της κλιματικής αλλαγής είναι η πείνα. Ας μη μιλούμε πλέον για τουρισμό και έσοδα, αφού απλά δεν θα υπάρχει τουρισμός, είτε λόγω της φτωχοποίησης, είτε λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών ή λόγω των συχνότερων πολέμων. Πόλεμοι για το νερό και την τροφή!
Εφιαλτικά σενάρια που τα γνωρίζει ο ΟΗΕ και η κάθε χώρα ξεχωριστά. Ήδη η πλειοψηφία των αναπτυγμένων χωρών δραστηριοποιούν ό,τι καλύτερο διαθέτουν σε ανθρώπινα μυαλά για να οργανώσουν τον «πόλεμο» ενάντια στην κλιματική αλλαγή και τις θανατηφόρες συνέπειες της. Για τη δική μας επιβίωση, πολύ περισσότερο όμως για την επιβίωση των απογόνων μας!
Το κράτος με τις υπηρεσίες του, η κεντρική κυβέρνηση της Κύπρου μαζί με τις τοπικές πλέον κυβερνήσεις, τους Δήμους και τα Συμπλέγματα Κοινοτήτων, δοκιμάζονται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σοβαρό ρόλο και ευθύνη σε αυτό τον αγώνα. Νέοι άνθρωποι με ακαδημαϊκά προσόντα και ει δυνατόν με εμπειρία, πρέπει να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, μεταξύ άλλων στα Δημοτικά και στα Κοινοτικά Συμβούλια. Είναι θέμα πλέον διατήρησης της ζωής στον πλανήτη μας!
Α.Τρακκίδης, Πραγματικά Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ανατολικής Πάφου!