Το Δημοτικό Σχολείο Τάλας απέκτησε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς τη διαπίστευση ERASMUS+ KA121-SCH, Accreditation for an individual organisation, η οποία έχει ισχύ από το 2022 μέχρι και το 2027 και αφορά σε κινητικότητες προσωπικού και μαθητών/τριών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δημοτικού Τάλας, η διαπίστευση αυτή πιστοποιεί ότι ο σχολικός οργανισμός έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του προγράμματος Erasmus+ (2021-2027). Η πρώτη χρονιά του προγράμματος ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2023 με πέντε κινητικότητες από εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Επιγραμματικά, οι στόχοι του προγράμματός, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι η συμπεριληπτική κουλτούρα, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου σε θέματα ειδικής εκπαίδευσης και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, η χρήση Νέων Τεχνολογιών, η μη τυπική εκπαίδευση, η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση βιώσιμων συνθηκών ζωής και η διεθνοποίηση του σχολικού οργανισμού.
Όπως αναφέρεται στην πρώτη κινητικότητα ο εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Αντώνης Αντωνίου επισκέφθηκε τη Βαρκελώνη (Ισπανία) από 4 μέχρι 9 Ιουλίου 2022. Εκεί παρακολούθησε το σεμινάριο “Facing Diversity: Intercultural Classroom Management” του οργανισμού Europass Teacher Academy με άλλους τρεις εκπαιδευτικούς από Ελλάδα.
Στο σεμινάριο αυτό οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμεςδιαπολιτισμικές εκπαιδευτικές πρακτικές και να διδαχθούν μεθόδους που ενισχύουν την επικοινωνία και την αποδοχή ανάμεσα τους μαθητές. Επίσης, γνώρισαν διάφορες στρατηγικές που σκοπεύουν στην κάλυψη των αναγκών μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία. Απέκτησαν ταυτόχρονα την ικανότητα να επιλέγουν τις κατάλληλες μεθόδους και δραστηριότητες, για διαφορετικές τάξεις και περιβάλλοντα. Τέλος, απέκτησαν την τεχνογνωσία σχετικά με την διαπολιτισμική εκπαίδευση και έλαβαν τα απαραίτητα εφόδια για να μετατρέψουν τη διαφορετικότητα σε ευκαιρία.
Στη δεύτερη κινητικότητα η Βοηθός Διευθύντρια του σχολείου κ. Χριστίνα Λαχανιάτη επισκέφθηκε τη Νίκαια (Γαλλία) από τις 14 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2022. Εκεί παρακολούθησε το σεμινάριο “The Collaborative Classroom: Teachers as Coaches, Classrooms as Teams” του οργανισμού Europass Teacher Academy με μια ομάδα από άλλους έντεκα εκπαιδευτικούς από Κύπρο, Ισπανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Γερμανία.
Στο σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί ασχολήθηκαν με τον ρόλο του εκπαιδευτικού και του μαθητή στην ομαδική εργασία και ανακάλυψαν τις βασικές παραμέτρους της ομαδικής μάθησης, του διαλόγου και της συζήτησης στην τάξη. Ακόμη, μελέτησαν τεχνικές καθοδήγησης μαθητών κατά τη διάρκεια διαλογικών δραστηριοτήτων και τεχνικές δημιουργίας μαθησιακού περιβάλλοντος που να υποστηρίζει την ομαδική μάθηση. Τέλος, κατά τις δύο τελευταίες μέρες εργασίας του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί σχεδίασαν συνεργατικές εργασίες για μαθητές και δημιούργησαν στρατηγικό σχέδιο για την εισαγωγή της ομαδικής μάθησης στο σχολείο.
Η τρίτη κινητικότητα έγινε από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Αναστασία Ανδρέου Αρτέμη και αφορούσε παρακολούθηση (Job Shadowing) στο σχολείο Escola Casablanca στη Βαρκελώνη (Ισπανία) από τις 20 μέχρι και τις 24 Φεβρουάριου 2023.
Στο σχολείο Escola Casablanca φοιτούν 430 παιδιά, ως επί το πλείστον παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Το σχολείο λειτουργεί ως ολοήμερο μέχρι τις 4:00 το απόγευμα. Όπως αναφέρεται η κ. Αρτέμη είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα με τη χρήση τεχνολογίας κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, των οποίων τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Επίσης, έλαβε μέρος σε συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς για τα μαθήματα που είχαν παρουσιάσει και τις μεθόδους που είχαν χρησιμοποιήσει και σε συζητήσεις με τη διευθυντική ομάδα του σχολείου για τους τρόπους που η Τεχνολογία βοηθά στη διοίκηση του σχολείου και στην επικοινωνία με γονείς και εκπαιδευτικούς.
Η εμπειρία της από την παρακολούθηση των εργασιών του σχολείου ήταν άκρως βοηθητική από πλευράς διδακτικών τεχνικών, νέων μεθόδων, νέων διδακτικών προσεγγίσεων και ιδεών.
Όλα όσα έχουν προαναφερθεί διαχέονται επί καθημερινής βάσης στη σχολική μονάδα από τη διευθύντρια, ως επίσης και αυτά που αποκόμισε από την εμπλοκή της σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες και αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και τα ιστορικά αξιοθέατα της Ισπανίας.
Στην τέταρτη κινητικότητα ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας κ. Αντώνης Αντωνίου επισκέφθηκε τη Λισαβώνα (Πορτογαλία) από 5 μέχρι 10 Ιούνη 2023. Εκεί παρακολούθησε το σεμινάριο “Digital Tools for Collaboration, Communication, Cooperation and Creativity (4Cs)” του οργανισμού Europass Teacher Academy με άλλους δώδεκα εκπαιδευτικούς από Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία και Φινλανδία.
Στο σεμινάριο αυτό οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στρατηγικέςενσωμάτωσης των δεξιοτήτων: συνεργασία, επικοινωνία, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη (4Cs Collaboration, Communication, Creativity and Critical Thinking) στην καθημερινή μας εργασία.
Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν δραστηριότητες χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία όπως: Qr code generator, Padlet, Google Slides, tricider, Jamboard, Hyperdocs. Με τη χρήση των εργαλείων αυτών φάνηκε ότι πολύ πιο εύκολα και γρήγορα μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία, η επικοινωνία, η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη ανάμεσα στους μαθητές σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.
Τα ψηφιακά αυτά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες τάξεις ανάλογα με τον εξοπλισμό που διαθέτει το κάθε σχολείο.
Στην πέμπτη και τελευταία κινητικότητα η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Παρασκευή Χατζηιωσήφ επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 12 μέχρι τις 16 Ιουνίου 2023. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Competencies and Awareness for a Multicultural Classroom» του οργανισμού Europass Teacher Academy με μια ομάδα από άλλους δεκαπέντε εκπαιδευτικούς από Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Φιλανδία και Τενερίφη.
Στο σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί ασχολήθηκαν με τον ρόλο που διαδραματίζει ο εκπαιδευτικός στην ανάπτυξη Διαπολιτισμικής Συνείδησης στους μαθητές, αφού εκτιμηθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των διάφορων πολιτισμών. Έτσι, οι μαθητές, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα επικοινωνούν με επιτυχία, θα αποκτήσουν ενσυναίσθηση και θα ανοιχθούν προς άλλους πολιτισμούς. Εφαρμόστηκαν παραγωγικές τεχνικές, στρατηγικές και παιχνίδια σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής και διδασκαλίας της Διαπολιτισμικής Ικανότητας σε μια διαπολιτισμική τάξη σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Τα αποτελέσματα των εργασιών των σεμιναρίων και της παρακολούθησης σε σχολείο (job shadowing) παρουσιάστηκαν στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου σε συνεδριάσεις προσωπικού και ακολούθησε εφαρμογή των νέων γνώσεων τόσο στη διδασκαλία των μαθημάτων σε όλες τις τάξεις όσο και σε άλλες ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες του σχολείου μας.
Όλες οι κινητικότητες συγχρηματοδοτήθηκαν από το Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, καταλήγει η ανακοίνωση.