Το τρίο “Πυθία”, που αποτελείται από τις πιανίστριες Μυρτώ Ακρίβου, Ηρώ Μενέγου και η Θάλεια Παπαδοπούλου πιστό στην μέχρι τώρα πορεία του, εμπνέεται για μια ακόμα φορά ένα πρότζεκτ στα πλαίσια του μουσικού θεάτρου στο οποίο πρωταγωνιστούν το πιάνο και οι διευρυμένες τεχνικές – όπως αυτές συναντώνται στη σύγχρονη εργογραφία και το ευρύτερο ρεπερτόριο του οργάνου στον 20ο και 21ο αιώνα – μέσω έργων που είναι πρωτότυπα γραμμένα για τις τρεις πιανίστες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στοιχεία όπως ο λόγος, το τραγούδι, η θεατρική παρουσία μέσω της υπόδυσης ρόλων, η χρήση προηχογραφημένου υλικού και διαφόρων άλλων ηχοποιητικών πηγών είναι πλέον χαρακτηριστικά εργαλεία της παρουσίασης κάθε πρότζεκτ του τρίο.
Η παράσταση υπό τον τίτλο «The three Lears” παρουσιάστηκε χτες βράδυ της Παρασκευής στο Τεχνόπολις και υλοποιείται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας ενώ περιοδεύει σε διάφορες περιοχές.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχουν οι γυναικείες φιγούρες στο έργο του Σαίξπηρ στάθηκε η αφορμή για να γίνει κάλεσμα σε νέες γυναίκες συνθέτριες με εγνωσμένη παρουσία στον κόσμο της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.
Έτσι, με βάση το έργο της Diana Rotaru “Τhe three Lears” οι συνθέτριες κλήθηκαν να εμπνευστούν από τη μουσική γλώσσα και τα στοιχεία του πρωτότυπου έργου, τα οποία συντελέστηκαν στη συνολική αφήγηση μιας μικρής ιλαροτραγωδίας.
Η κυρίαρχη πρόθεση , προστίθεται στην ανακοίνωση ήταν να δημιουργηθεί μια αφήγηση που στο σύνολό της θα έφερε χαρακτηριστικά από την κωμική όπερα (opera buffa) η οποία περιείχε πάντα πολλές καρικατούρες- οι χαρακτήρες έδειχναν ανθρώπινες αδυναμίες όπως η βλακεία, η ματαιοδοξία, η απληστία και η επιτήδευση (άνθρωποι που προσποιούνταν ότι ήταν σοφοί και σημαντικοί). Επίσης, συχνά διακωμωδούσαν τις άρχουσες τάξεις ή τα πρόσωπα εξουσίας στην κοινωνία γενικότερα.
Έτσι και στη συγκεκριμένη παράσταση μουσικού θεάτρου στόχος είναι όλα τα τραγικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ύπαρξης και ματαιοδοξίας, όπως και οι δυναμικές των σχέσεων εξουσίας να επαναπροσδιοριστούν και να ερμηνευτούν μέσα από το πρίσμα του χιούμορ και της γυναικείας ευαισθησίας και ενσυναίσθησης.
Όπως αναφέρεται οι τρεις κόρες του βασιλιά Ληρ συναντιούνται ξανά και αναστοχάζονται πάνω στην ιστορία του πατέρα τους, στα παιχνίδια εξουσίας, στην αλήθεια και το ψέμα και σε ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες προσπαθούν να προσεγγίσουν τα χαρακτηριστικά ενός «σωστού» ηγέτη, το απαιτούμενο ήθος, την παγίδα της αλαζονείας και τους κινδύνους που ελλοχεύει η δίψα για εξουσία και επιβολή. Χαρακτηριστικά που μπορούν να υπονομεύσουν ακόμα και αδερφικές σχέσεις και να λειτουργήσουν ως καταλυτικός παράγοντας επαναπροσδιορισμού ισορροπιών ενός ευρύτερου συνόλου.
Αναφορικά με τους συντελεστές του Pythia Trio στην ερμηνεία είναι οι Μυρτώ Ακρίβου, Ηρώ Μενέγου, Θάλεια Παπαδοπούλου, στις συνθέσεις οι Ανθή Δαμβουνέλη, Μυρτώ Νιζάμη, Ελένη Ράλλη, Diana Rotaru, Φωτεινή Τρυφεροπούλου. Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Τζωρτζίνα Δαλιάνη και τον σχεδιασμό αφίσας ο Κωστής Τριανταφύλλου/thirtyleafdesign. Επίσης στην παραγωγή: Artivistas
Σημειώνεται τέλος πως το Pythia Trio αποτελείται από τις πιανίστριες Μυρτώ Ακρίβου, Ηρώ Μενέγου και Θάλεια Παπαδοπούλου. Στόχος τους είναι η εξερεύνηση και ανάδειξη της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας για το πιάνο.
Η ανάθεση νέων έργων σε συνθέτες που εμπλέκουν στοιχεία από άλλες τέχνες όπως το θέατρο και τα εικαστικά ορίζουν το πεδίο δράσης του τρίο. Δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου σεμιναρίου της Λορέντας Ράμου «Το πιάνο στον 20ο & 21ο αιώνα» στο Ωδείο Αθηνών το 2019, καταλήγει η ανακοίνωση.