Με τη Διευθύντρια Ανωτέρης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Τέρψα Κωνσταντινίδου συναντήθηκαν χθες Πέμπτη ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Νεόφυτος Θρασυβούλου, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου (ΣΙΚΑΠ), Άγγελος Ονησιφόρου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως η συνάντηση επικεντρώθηκε στα προγράμματα που διδάσκονται στα κολλέγια για να μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματιών, αφού η εποχικότητα αυξάνει κατακόρυφα την έλλειψη εργατικού δυναμικού τους καλοκαιρινούς μήνες. Σημείωσε, περαιτέρω, πως ζητήσαν να εγκριθούν προγράμματα φοίτησης μαγείρων και σερβιτόρων.
Ακόμη ζήτησαν από τον πρώτο ακαδημαϊκό χρόνο την εκμάθηση ελληνικών, αγγλικών και του μαθήματος της τοπογνωσίας της κυπριακής κουλτούρας και φιλοξενίας, αλλά και των βασικών δεξιοτήτων για τον κάθε κλάδου. Επεσήμανε επίσης πως ο χρόνος φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερο από δύο έτη.
Πρόσθεσε πως σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, θα του ζητηθεί να δίνεται στα άτομα αυτά η ευκαιρία να μπορούν να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στην Κύπρο για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Εξάλλου ένα από τα θέματα που εξέτασε ο Πρόεδρος του ΣΙΚΑΠ Άγγελος Ονησιφόρου στην συνάντηση του με την κ. Κωνσταντινίδου ήταν και η ανάγκη ίδρυσης ακόμη μιας Τεχνικής Σχολής στην Πάφο, αφού, σύμφωνα με τους αρμοδίους, που έχουν μιλήσει με τον Σύνδεσμο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μαθητών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΙΚΑΠ, η λειτουργία Κλάδου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων στην Τεχνική Σχολή θα βοηθήσει, σε κάποιο βαθμό, στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξεύρεσης προσωπικού, που αντιμετωπίζουν τα κέντρα αναψυχής.
Όπως αναφέρεται από τον ΣΙΚΑΠ, η κ. Κωνσταντινίδου δεσμεύτηκε να μεταφέρει αμέσως το θέμα στον αρμόδιο Διευθυντή του Υπουργείου Ηλία Μαρκάτση, ο οποίος θα διευθετήσει συνάντηση με τον ΣΙΚΑΠ, αλλά και με άλλους αρμόδιους φορείς.
Άλλο θέμα που εξετάστηκε είναι η φοίτηση αγγλόφωνων σπουδαστών στη Σχολή Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ, με την κ. Κωνσταντινίδου να σημειώνει, όπως αναφέρεται, ότι γενικά η φοίτηση στα αγγλικά γίνεται με βάση τους κανονισμούς της ίδιας της Σχολής.