Το βιβλίο του Δρ Γιαννάκη Γεωργιάδη με τίτλο «Ταξιδεύοντας στον κόσμο. Κοινοβουλευτικοί διπλωματικοί βηματισμοί, 1960-2004» παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, στην Πάφο.
Είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε την πορεία της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη, τις προσπάθειες της και την τελική ένταξή της στην ΕΕ, έχοντας την όσο το δυνατό πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και να διδαχθούμε από αυτή την πορεία και προσπάθεια ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως για την Κύπρο, η Κοινοβουλευτική Διπλωματία ανέλαβε και το βαρύ, δυστυχώς, φορτίο της ανάδειξης του κυπριακού προβλήματος και προώθησης του στο διεθνές προσκήνιο και η συνεισφορά της στον τομέα αυτό αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα δράσης της Κύπρου μας στα μεγαλύτερα διεθνή φόρουμ.
«Αυτή την ιστορική αναδρομή και ακαδημαϊκή παρουσίαση επιχειρεί ο φίλος Γιαννάκης κάτι που προσωπικά βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον και σημαντικό», σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμη πως αυτός είναι και ο λόγος που θεωρεί ότι το έργο «Ταξιδεύοντας στον Κόσμο» «αποτελεί ένα νέο, πραγματικά ωφέλιμο εργαλείο για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της διπλωματίας αλλά και της πολιτικής γενικότερα».
Αναφερόμενος στον κ. Γεωργιάδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρόκειται για συγγραφέα «ακόμη τριών εξαιρετικών βιβλίων που αποτυπώνουν τις σκέψεις, αντιλήψεις, κριτικές και πολιτικές αναλύσεις που απέκτησε ο φίλος Γιαννάκης από το μακρύ ταξίδι του στον κόσμο της έρευνας, της διπλωματίας και της πολιτικής».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη πως ο συγγραφέας κατάφερε να ολοκληρώσει μια επίπονη έρευνα, αφού οι πηγές που αναφέρονται στα υπό μελέτη θέματα είναι σπάνιες και συγκεκριμένες, αφού αναφερόμαστε, όπως είπε, σε δημόσια έγγραφα πρακτικών συνεδριάσεων κοινοβουλευτικών οργανισμών, τα ψηφίσματα τους καθώς και σε διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής ανά το παγκόσμιο.
Το βιβλίο «Ταξιδεύοντας στον Κόσμο, Κοινοβουλευτικοί Διπλωματικοί Βηματισμοί 1960-2004», καθιστά είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσιτό στο κοινό ένα πολύ σημαντικό, με σπάνιες όμως αναφορές και αναλύσεις, θέμα.
«Οι κοινοβουλευτικοί και διπλωματικοί βηματισμοί για την πατρίδα μας, όπως τους χαρακτηρίζει εύστοχα ο συγγραφέας, αντιμετώπισαν τρομερές δυσκολίες από τα πρώτα κιόλας βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όπως είναι γνωστό πέρασαν μέσα από συμπληγάδες και κλήθηκαν να προασπίσουν την ίδια την ύπαρξή της», συμπλήρωσε.
Επεσήμανε επίσης πως στο βιβλίο, «παρουσιάζεται με γλαφυρότητα και όσο πιο παραστατικά, αλλά και εμπεριστατωμένα, ο πολυσήμαντος ρόλος της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και πώς αυτή επηρεάζει, αν όχι καθορίζει, τις πολιτικές προτεραιότητες ενός κράτους και μιας κυβέρνησης».
Παρουσιάζεται ο βαρυσήμαντος ρόλος της ως προς την προάσπιση της ειρήνης μέσω της προώθησης των διακρατικών συνεργασιών και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις καθηγητής Παντελής Σκλιάς και ο Νέαρχος Παλάς Πρέσβης ε.τ.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του εκδοτικού οίκου Αρμός μέσα από 190 σελίδες, το δομημένο σε έξι κεφάλαια βιβλίο εστιάζει το ενδιαφέρον του στη διεθνή κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων με επίκεντρο τους ευρωπαϊκούς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και τις διμερείς σχέσεις του κυπριακού κοινοβουλίου με άλλα κοινοβούλια.
Όπως αναφέρεται, με έγγραφα και άλλα τεκμήρια, ο συγγραφέας αναδεικνύει την εξέλιξη και τη διαδρομή της συμμετοχής της Βουλής σε διεθνή κοινοβουλευτικά φόρα, με μακρές περιόδους απουσίας και αμφισβήτησης.
Αποφάσεις και επιλογές που κόστισαν, βηματισμοί μετέωροι και πολιτικές που κράτησαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων μακριά από την πραγματική και ουσιαστική συμμετοχή για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.
Η περίοδος 1960 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 καλύπτεται από ερευνητική αναζήτηση και μελέτη εγγράφων, ενώ η συνέχεια συνοδεύεται από βιωματικές εμπειρίες και αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του συγγραφέα.
Πρόκειται, προστίθεται, «για μια σπάνια καταγραφή της ιστορίας της κοινοβουλευτικής διπλωματίας της Κύπρου που φωτίζει τη διαδρομή, αναλύει γεγονότα, παραθέτει βιώματα και επιχειρεί να ερμηνεύσει πολιτικές επιλογές των τεσσάρων πρώτων δεκαετιών μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ένα ταξίδι που οριοθετείται από την ανεξαρτησία της Κύπρου αφενός και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 αφετέρου, με την προενταξιακή κοινοβουλευτική δραστηριότητα να προσλαμβάνει αναγεννησιακό χαρακτήρα και την κοινοβουλευτική διπλωματία να τίθεται σε πορεία ανάπτυξης.
Στην εισαγωγή του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρει ότι «οι κοινοβουλευτικοί διπλωματικοί βηματισμοί της Κύπρου υπήρξαν πολύ αργοί και εξαιρετικά δύσκολοι και προβληματικοί».
«Είναι σπάνιες οι γραφές για το θέμα και ουσιαστικές πηγές πληροφόρησης και τεκμηρίωσης αποτελούν τα δημόσια έγγραφα πρακτικών συνεδριάσεων κοινοβουλευτικών οργανισμών, τα ψηφίσματά τους και οι εκθέσεις εισηγητών, καθώς και οι επίσημες ανακοινώσεις Τύπου ή άλλα δημοσιεύματα της εποχής», προσθέτει.