Του Γιαννάκη Λ.Ομήρου
Πρώην Προέδρου της Βουλής
Των Αντιπροσώπων
Η ανάφλεξη στη Μέση – Ανατολή μετά την αιφνίδια και απρόκλητη επίθεση της Χαμάς, ωθεί στις φλόγες το πολέμου την περιοχή.
Η επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας, παρά την πολιτική της νομιμοποίηση θυματοποιεί τον βασανισμένο παλαιστινιακό λαό, ο οποίος για μια ακόμα φορά παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς. Βέβαια, παρά την αναχώρηση μεγάλου αριθμού παλαιστινίων αμάχων από τη Γάζα, πολλοί παραμένουν και θα υποστούν τις τραγικές συνέπειες της ισραηλιτικής επίθεσης. H απεχθής ισοπέδωση του Νοσοκομείου στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς αποτελεί μια τέτοια συνέπεια ανεξάρτητα με τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς για την ευθύνη της τραγωδίας.
Η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, που συνιστά ένα λεγόμενο αστικό πόλεμο, είναι προφανές ότι θα αντιμετωπίσει δυσχέρειες, αφού θεωρείται μια ανορθόδοξη και εξαιρετικά δύσκολη πολεμική επιλογή. Με κίνδυνο μιας εμπλοκής που θα απαιτήσει μεγάλο χρόνο και πολυάριθμα θύματα και από τις δύο πλευρές.
Το ερώτημα είναι γιατί η Χαμάς οργάνωσε και εκτέλεσε την επίθεση εναντίον του Ισραήλ.
Πρώτο για να ακυρώσει κάθε προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ και Αραβικών Χωρών στα πλαίσια των συμφωνιών «Αβραάμ». Και δεύτερο για να θρυμματίσει τις όποιες ελπίδες επανάληψης ειρηνευτικών συνομιλιών με στόχο τη πολυπόθητη ειρήνη.
Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι η Χαμάς διαδραματίζει ρόλο υπονόμευσης του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους δυτικά του ποταμού Ιορδάνη και στην Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα του 1967. Εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων.
Η Χαμάς, αντίθετα, υποκινεί Ιδέες ενός πολέμου «Τζιχάτ», δηλαδή «Ιερού Θρησκευτικού Πολέμου», για την κατάληψη όλου του Ισραήλ από μια Αραβόφωνη Παλαιστίνη.
Η δήλωση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον Παλαιστινιακό λαό αποτελεί κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση αλλά και μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι η επίσημη Παλαιστινιακή ηγεσία παραμένει προσηλωμένη στην ετυμηγορία του ΟΗΕ όπως αυτή εκφράζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση δύο κρατών.
Είναι επιτακτική η ανάγκη επανασυγκρότησης ενός ενιαίου πολιτικού μετώπου των Παλαιστινίων μακριά από τις επιρροές της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Και ταυτόχρονα το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες προσεγγίσεις του στην προοπτική μιας Ειρηνευτικής λύσης αλλά και τις απαράδεκτες και έκνομες πρακτικές του για εποικισμό και εκδίωξη γηγενών παλαιστινιακών πληθυσμών.
Βέβαια καθώς η πολεμική έκρηξη διαρκώς οξύνεται και ο κίνδυνος διάχυσης της στην ευρύτερη περιοχή μεγεθύνεται, με το εφιαλτικό σενάριο ιρανικής εμπλοκής, η άμεση και επείγουσα προτεραιότητα είναι μια εκεχειρία που θα δώσει χώρο στη διπλωματία.
Σημ: Για μια ακόμα φορά η Ε.Ε αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Μετά από πολυήμερη αδράνεια και σιωπήπραγματοποιήθηκε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και ακόμα παραπαίει «άβουλη και μοιραία».