Εικαστικοί μιλούν για την τέχνη για τα έργα τους και για την συμμετοχή τους στην έκθεση του Πετριδείου Ιδρύματος υπό τον τίτλο Re:MIX, An Artist’s Choice Group Exhibition που εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου από το Πετρίδειο Ίδρυμα.
Ο εικαστικός Χρίστος Χρίστου που συμμετέχει στην έκθεση ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως ζωγράφος, γλύπτης και λιθογράφος κατά την δεκαετία του 1980 στη Γαλλία όπου και παρέμεινε ως καλλιτέχνης επί σειρά ετών. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Κύπρο.
Ο κ. Χρίστου σε δηλώσεις του ανέφερε πως στην έκθεση του συμμετέχει με το έργο « Εντός του κατόπτρου» που πρόκειται για ακρυλικό έργο με φύλλα χρυσού σε καμβά. Είναι από τα αγαπημένα έργα του, όπως είπε, που αποτελεί μια προσωπική προσέγγιση του μύθου του θησέως και του Μινώταυρου , κάτω από τους δικούς του ιδιαίτερους συμβολισμούς που μπαίνουν στο πλαίσιο της ψυχανάλυσης.
Πρόσθεσε πως στο έργο του έχει αλλάξει κάποια σύμβολα από τον καθαυτό μύθο και έχει τοποθετήσει σύμβολα πιο κοντά στην σημερινή ευαισθησία. Είπε ακόμη, πως στο έργο του, ήρωας και αντίπαλος αποτελούν το ίδιο πρόσωπο εξού και η ζωγραφική που έκανε, έγινε με το σπασμένο καθρέφτη με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε τα σώματα των δυο αντιπάλων να συγχέονται σ’ ένα μοναδικό σώμα και ούτως ώστε να φαίνεται ότι ο Θησέας παλεύει εναντίον του Μινώταυρου και εναντίον του εαυτού του. Το ζητούμενο μέσα από το έργο του, είναι η μεγάλη μάχη της αυτογνωσίας, συμπλήρωσε.
Συνεχάρη επίσης το Πετρίδειο ίδρυμα για το έργο του, δηλώνοντας πως η πολιτισμική κίνηση σ’ έναν τόπο λέει πολλά, προσθέτοντας πως όσο περισσότερο αυξάνονται αυτές οι κινήσεις τόσο δείχνουν ότι υπάρχει ένα είδος πνευματικής υγείας στους ανθρώπους.
Ο Αριστοτέλης Δημητρίου ζωγράφος έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές στην Κύπρο και στο εξωτερικό ενώ έλαβε μέρος στη Διεθνή Μπιενάλε Ακουαρέλας στη Σλοβενία. Ο κ. Δημητρίου που συμμετείχε στην έκθεση Re:MIX, An Artist’s Choice Group Exhibition χαιρέτησε το σκεπτικό της έκθεσης από τους επιμελητές Γιάννη Σακέλλη και Κυριάκο Μαργαρίτη.
Ο ίδιος συμμετέχει με δύο έργα εκ των οποίων το ένα είναι από την σειρά « Σπαρτά Θέρος» που δημιούργησε στην περιοχή των Μαντριών. Στο συγκεκριμένο έργο τον απασχόλησε η σύνθεση, το φως, που άλλαζε κάθε ώρα, χρησιμοποιώντας ακόμη και χώμα από την περιοχή πάνω στο χρώμα.
Το δεύτερο έργο είναι , όπως είπε, από την σειρά «προσωπικές οπτασίες», και έχουν να κάνουν με θέα από έναν εσωτερικό χώρο, όπως στον συγκεκριμένο πίνακα που απεικονίζει μια κοπέλα που είναι κάπως σκεπτική και που αναπολεί. Ο πίνακας συνέχισε έχει και κάποια σουρεαλιστικά στοιχεία πέρα από την πραγματικότητα. Ακολούθως ευχαρίστησε το Πετρίδειο Ίδρυμα που για 5η φορά έδειξε την δουλειά του στον κόσμο της Πάφου.
Η ζωγράφος Έλενα Δανιήλ συμμετείχε με το έργο «Κοπέλα της Καρπασίας», προσθέτοντας πως πρόκειται για έργο μεικτής τεχνικής σε καμβά. Είναι είπε η εικαστικός μια δουλειά που εξελίσσεται ακόμα, δείχνει την αντίληψη για το πως λειτουργεί η συλλογική μνήμη, αλλά και τα τραύματα του παρελθόντος. Έργα της εικαστικού βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η Έλενα Δανιήλ είναι επίσης μια εκ των δύο δημιουργών της δράσης Peace 2 Peace Open Air Crochet Installations.
Χαρακτήρισε επίσης σημαντική την προσπάθεια του Πετρίδειου Ιδρύματος με την διοργάνωση τέτοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων που προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό σημειώνοντας πως είναι από τους λίγους πυρήνες πολιτισμού που έχουμε στην Πάφο αυτή την στιγμή.
Στην έκθεση παρέστη και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πάφος 2017 Γεωργία Ντέτσερ. Η κ. Ντέτσερ σε δηλώσεις της ανέφερε πως η παρουσία της στην έκθεση Re:MIX, An Artist’s Choice Group Exhibition έχει να κάνει με την αγάπη της για την Πάφο, τους καλλιτέχνες της πόλης αλλά και στην εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στους επιμελητές της έκθεσης Γιάννη Σακέλλη και Κυριάκο Μαργαρίτη. Η κ. Ντέτσερ συνεχάρη το Πετρίδειο Ίδρυμα που είναι παρών προσθέτοντας πως και η Πάφος πρέπει να ευχαριστεί ένα τέτοιο ίδρυμα που αποτελεί έναν από τους πιο ενεργούς πυρήνες στην Πάφο.
Ερωτηθείσα αν παρατηρεί κάποια στασιμότητα στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάφου μετά την εποχή του Πάφος 2017 η κ. Ντέτσερ ανέφερε πως δυστυχώς δεν έχουν αναπτυχθεί με έμψυχο υλικό οι πολλοί σπουδαίου χώροι που απέκτησε η Πάφος.
Εξάλλου ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος ανέφερε πως σκοπός του Πετρίδειου Ιδρύματος, είναι η προβολή του πολιτιστικού πλούτου της πόλης μέσω των καλλιτεχνών αυτών. Πρόσθεσε πως πριν από τέσσερα χρόνια, παρατηρώντας το αστείρευτο ταλέντο αυτοδίδακτων Παφιτών καλλιτεχνών, καθώς και την έλλειψη ευκαιριών και μέσων, ώστε να προβάλλουν το έργο τους, αποφάσισαν να ενισχύσουν την πολιτιστική τους δράση οργανώνοντας για πρώτη φορά εικαστική έκθεση αυτοδίδακτων καλλιτεχνών της Πάφου με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής η οποία στέφθηκε με επιτυχία.
Η πρωτοβουλία αυτή συνέχισε, καθιερώθηκε ως θεσμός την επόμενη χρονιά με την διοργάνωση έκθεσης νέων καλλιτεχνών . Επιπρόσθετα συνέχισε, ο θεσμός συνεχίστηκε με την δεύτερη εικαστική έκθεση αυτοδίδακτων Παφιτών καλλιτεχνών ενώ πέρσι με την εικαστικό Miriam Mc Connon παρουσίασαν έκθεση με συμμετοχή εξαίρετων Παφιτών καλλιτεχνών μέλων του ΕΚΑΤΕ με τίτλο The Covid Years. Φέτος συνέχισε παρουσιάζεται η έκθεση Re:MIX, An Artist’s Choice Group Exhibition με την συμμετοχή καταξιωμένων αλλά και ερασιτεχνών Παφιτών καλλιτεχνών, κατέληξε.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Μαξίμ Ανφέροβ, Birute Βάρδα, Βερόνικα Βελίκοντνα, Νίκη Γεωργίου Κυριάκου, Χρίστος Γεωργιάδης, Abi Daker, Έλενα Δανιήλ, Αριστοτέλης Δημητρίου, Κατερίνα Θεοδοσίου, Ιωάννα Ιωάννου, Έλλη Κοντού, Γιώργος Κοτσώνης, Ιλόνα Ζα Κουζνιατσόβα, Αναστασία Κριβένκο, Ραφαέλλα Κωνσταντίνου, Αρσέντη Λισένκοβ, Ιρίνα Μανουκόβσκα, Miriam McConnon, Φωτεινή Μιχαηλίδη, Peter Moore, Ανδρούλα Νεοφύτου, Γιάννης Νικολάου, Ελένη Νικολάου, Μαρία Ξιναρή, Αγγέλα Πισιάρα, Ελίνα Ροδοσθένους, Μαρίνα Σαλιάπινα, Anthony Simper, Κατερίνα Φουκαρά, Χρίστος Φουκαράς, Ιρίνα Χάικα, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Σέργης Χατζηαδάμος, Φωτεινή Χριστοδούλου, Αχιλλέας Χρίστου, Χρίστος Χρίστου, Κωνσταντίνος Χριστοφή.