Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες μεταβολές σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, προτεραιότητα μας είναι η απόκτηση, εκ μέρους των νέων μας, των δεξιοτήτων εκείνων που θα επιτρέπουν την προσαρμογή τους στις σύγχρονες συνθήκες και θα ενισχύουν τις δυνατότητες προσωπικής, ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην 13η Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Neapolis που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκεής στο ξενοδοχείο Coral Beach.
Σε χαιρετισμό της η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως «είναι για αυτό τον λόγο, που στηρίζουμε τη δραστηριοποίηση του συνόλου των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, ενισχύοντας ποικιλότροπα τη λειτουργία τους».
Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής συνέχισε,«είναι να μετατρέψουμε το νησί μας σε ένα ποιοτικό και αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο και να αναδείξουμε την Κύπρο μας σε πρωταγωνιστή στον ανταγωνιστικό διεθνή χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».
Προς την κατεύθυνση αυτή συνέχισε, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση και τη συνεχή βελτίωση των Πανεπιστημίων μας, μέσω του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΔΙΠΑΕ), ο οποίος λειτουργεί στη βάση ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και προδιαγραφών.
Ταυτόχρονα είπε, προχωρούμε με την άμεση εφαρμογή των στοχευμένων σχεδιασμών μας, όπως καταγράφονται στο πλαίσιο της συνεκτικής προγραμματικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την Ανώτερη Εκπαίδευση.
Πρόσθεσε πως στο επίκεντρο της εν λόγω πολιτικής τίθεται η διεθνοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Κύπρου, με απώτερο σκοπό την προσέλκυση φοιτητών, διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ερευνητών. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε συνέχισε, νέες, αμοιβαία επωφελείς διακρατικές συμφωνίες, καθώς και περαιτέρω συνέργειες μεταξύ των πανεπιστημίων της χώρας μας, που επιτρέπουν την κινητικότητα αλλά και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών ανάμεσα στη φοιτητική, την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα.
Παράλληλα είπε η κ. Μιχαηλίδου, αναγνωρίζοντας το υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που παράγεται στα πανεπιστήμιά μας, μέσα από τους σχεδιασμούς μας επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αποτελέσματα της δραστηριοποίησής τους με στόχο την ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση των συνεχώς αναφυόμενων προκλήσεων.
Εξίσου ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής που υιοθετούμε, τίθεται συνέχισε και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας, με την παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης και φοίτησης στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και με την ενθάρρυνση της παρακολούθησης προγραμμάτων σπουδών που αφορούν τομείς αιχμής ή εξειδικευμένους τομείς.
Σημαντική εξέλιξη προς την υλοποίηση του στόχου αυτού, αποτελεί η επιστημονικά τεκμηριωμένη διασύνδεση των προσφερόμενων Προγραμμάτων Σπουδών των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου με την αγορά εργασίας, η οποία επιχειρείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε.
Συγκεκριμένα, τόνισε, η Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης υλοποιεί το έργο «Αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας», μέσω του οποίου έχει αναπτύξει εθνικό μηχανισμό παρακολούθησης αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης, σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Πρόσθεσε πως πέραν τούτου, σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή της Κύπρου στην ευρωπαϊκή έρευνα παρακολούθησης αποφοίτων Eurograduate. Η συλλογή δεδομένων που θα προκύψουν από την έρευνα, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της εθνικής έρευνας εργοδοτών, θα συμβάλουν στον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων σπουδών, που θα έχουν στόχο τη βελτίωση της διασύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος της Ανώτερης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, σημείωσε.
Η Υπουργός Παιδείας είπε πως «είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου κύκλου της εθνικής έρευνας παρακολούθησης που έχουν μόλις πρόσφατα δημοσιευθεί, οι απόφοιτοι μας κατέγραψαν την ικανοποίηση τους για τον θετικό αντίκτυπο που είχαν οι σπουδές τους στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη, ενώ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σημαντικό ποσοστό αποφοίτων μεταπήδησε ομαλά στην αγορά εργασίας».
Ωστόσο, κάποιοι απόφοιτοι, όπως ανέφερε, επεσήμαναν τη σημασία της περαιτέρω ευθυγράμμισης των δεξιοτήτων που αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους με την αναμενόμενη απόδοση του εργατικού δυναμικού της χώρας, προσθέτοντας πως αυτό, υπογραμμίζει τη σημασία της προώθησης των πολιτικών μας για τον προσδιορισμό των αναδυόμενων αναγκών σε δεξιότητες και τη βελτίωση των πληροφοριών για την αγορά εργασίας.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί, επίσης, συνέχισε, ότι η Πολιτεία προωθεί τον θεσμό του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ως ένα σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή τους με την κοινωνική ευημερία. Στο πλαίσιο του Δικτύου, στηρίζονται οικονομικά τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, που εξασφαλίζουν μέσα από πολύ ανταγωνιστικές διαδικασίες τη συμμετοχή τους σε αυτό ως πλήρη μέλη.
Επιπλέον, το Υπουργείο ανέφερε, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες, την αξία και τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας, προβαίνει σε συντονισμένες ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίησή τους, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υφυπουργείο, το Υπουργείο Οικονομικών και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ, ήδη προωθείται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου των Πανεπιστημίων, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε εταιρείες μετατροπής της γνώσης σε εμπορεύσιμα προϊόντα (University spin-offs).