Το 11ο Διεθνές Συνέδριο σε Διεθνείς Επιχειρήσεις ICIB 2023 διοργανώσε στο campus του Πανεπιστημίου το Ερευνητικό εργαστήριο Marketing Research Laboratory του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος .
Στο συνέδριο που έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία 15-17 Σεπτεμβρίου 2023 εργαστήριο Marketing Research Laboratory του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος αναδείχτηκαν μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις ψηφιοποιήσεις επιχειρήσεων, της διεθνοποίησης επιχειρηματικών ιδεών, και της πολυπλοκότητας που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς επιχειρήσεις στις εργασίες τους. Επίσης αναδείχτηκαν ευκαιρίες καλών πρακτικών δημιουργίας και διατήρησης βιωσιμότητας και συνεργασίας μεταξύ κοινωνικών εταίρων, ευκαιρίες που προκύπτουν από κανονισμούς, καινοτομίες και πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και επιχειρηματικές ευκαιρίες για διάφορους τομείς της οικονομίας και ειδικά στον κλάδου του Τουρισμού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το θέμα του Συνεδρίου, το οποίο έγινε σε υβριδική μορφή, ήταν «Νέες προκλήσεις, ευκαιρίες και ιδέες στη διεθνή επιχειρηματική αρένα». Οι εργασίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν, αναφέρθηκαν στα επιστημονικά πεδία της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης, της βιωσιμότητας, της ψηφιοποίησες των επιχειρήσεων καθώς και σε θέματα που αφορούν την τουριστική βιομηχανία και την διεθνή πολιτική επικοινωνία.
Επίσης, παρουσιάστηκαν και μία σειρά από μελέτες που αναφέρονται σε επιχειρησιακές πρακτικές Κυπριακών εταιρειών.
Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, Καθ. Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης και η Δρ. Σοφία Δάσκου, Πρόεδρος του Συνεδρίου ICIB-2023 και Συντονίστρια του Προγράμματος Σπουδών MSc Digital Marketing του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος.
Όπως αναφέρεται, το συνέδριο φιλοξένησε και ειδικούς προσκεκλημένους ομιλητές τους διεθνώς καταξιωμένους ακαδημαϊκούς όπως την Καθ. Εμμανουέλα Πλακογιαννάκη (Chaired Professor of International Business at the University of Vienna), η οποία μίλησε για την « Μελέτη μεγάλων προκλήσεων στις διεθνείς επιχειρήσεις: Ο σημαντικός ρόλος του πλαισίου».
ΤονΚαθ.ΝίκοΚαλογερά (Chair of Sustainable International Business (SIB) at International Business School Maastricht (IBSM), Zuyd University of Applied Sciences), ο οποίος μίλησε για «Την κατανόηση της μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την Αειφορία».
ΟΚαθ. Δημήτρης Κανταρέλη (Professor of Economics στο Assumption University, USA) ο οποίος μίλησε για «Την κερδοσκοπική εταιρεία ως χαρτοφυλάκιο συμβολαίων».
Στο συνέδριο συμμετείχαν ακόμη ακαδημαϊκοί και υποψήφιοι διδάκτορες από διάφορα Πανεπιστήμια της Κύπρου, της Ελλάδος και του εξωτερικού με 40 εργασίες, 1 poster και 3 ειδικές ομιλίες.
Η συμβολή των μελών του Ερευνητικού Eργαστηρίου Marketing Research Laboratory του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, ήταν καταληκτική στην διεξαγωγή του συνεδρίου, και καλό παράδειγμα παραγωγής σημαντικού ερευνητικού έργου των καθηγητών και συνεργατών του Πανεπιστήμιου Νεάπολις Παφος.
Οι θεματολογίες των εργασιών των μελών του ερευνητικού εργαστηρίου αναφέρθηκαν σε μοντέλα ψηφιακής επιχειρηματικότητας (Α. Ζαΐρης & Σ. Δάσκου με Χ. Λεμονάκης), εκλογική συμμετοχή των Ελλήνων ψηφοφόρων (Α. Μασούρας με Χ. Σοφοκλέους, Σ. Αναστασιάδου, Σ. Aποστολόπουλος), βιώσιμες ταξιδιωτικές τάσεις στην τουριστική βιομηχανία (Γ. Δεϊρμεντζόγλου με Μ. Καρβουνίδη, Α. Φουστέρης, Κ. Αγοράκη), την μη τυπική αριστεία που αποτελεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση ανάδειξης και διατήρησης ταλέντου (Π. Κακολύρης).