Συνέντευξη στον Taxidromos24 έδωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής.
Απαντώντας σε «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τόσο την Πάφο, το μεταναστευτικο αλλά και την κοινή γνώμη, ο κύριος Φακοντή απαντά με σαφήνεια, ακρίβεια και επιχειρήματα στα ερωτήματα μας!
Ως βουλευτής του ΑΚΕΛ στο Δήμο Παφου, ποιο πιστεύετε είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη και τι θα κάνατε για επίλυση του;
Διαπιστώνω μια σειρά από προβλήματα που κάνουν τη ζωή των πολιτών ολοένα και πιο δύσκολη. Είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Ξεχωρίζω το στεγαστικό λόγω των υψηλών ενοικίων, τώρα και των επιτοκίων. Το πρόβλημα οξύνεται λόγω της ακρίβειας.
Λείπουν οι πολιτικές που να γεφυρώνουν τις ανισότητες, να περιορίζουν τις αυθαιρεσίες της αγοράς, όπως είναι σήμερα η πρωτοφανής κατάσταση με τους τόκους των τραπεζών.
Στην Πάφο έχουμε ανάγκη από υποδομές: το νοσοκομείο μας δεν αναβαθμίστηκε, το οδικό δίκτυο χρειάζεται να επεκταθεί. Η μαρίνα χρονίζει. Οι ανάγκες αυξάνονται στην παιδεία: νέο γυμνάσιο, νέα δημοτικά και τεχνική σχολή. Ακόμα, το κράτος να γίνει ψηφιακό, να μηδενίσουμε τις αποστάσεις.
Θέμα Χλώρακας, η άποψη σας και τι μέλλει γενέσθαι.
Μετά τη Χλώρακα, η Λεμεσός! Γιατί; Δύο είναι οι κύριοι λόγοι: πρώτος, η ανικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί τα υπαρκτά προβλήματα λόγω των αυξημένων ροών μεταναστών, έγκαιρα και αποτελεσματικά. Και ο δεύτερος λόγος, η εκμετάλλευση που κάνει συστηματικά η ακροδεξιά τρέφοντας τον ρατσισμό και τις ακρότητες. Τέτοιες ενέργειες δεν εκφράζουν την κοινωνία μας. Το ΕΛΑΜ θέλει την κοινωνία στα άκρα, και στελέχη του ΔΗΣΥ, και άλλα κόμματα, το μόνο που κάνουν μερικές φορές είναι να το συναγωνίζονται στην μισαλλοδοξία.
Άφιξη παράτυπων μεταναστών στο νησί, ένα μεγάλο θέμα. Ποιες λύσεις πρέπει να βρεθούν, τι κάνει η πολιτεία, η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο και έχει ξεφύγει. Που πάμε ως κοινωνία;
Η πολιτεία έχει την ευθύνη να χειρίζεται τις δυσκολίες, προτού πάρουν άλλες διαστάσεις. Έπρεπε από καιρό να δημιουργήσει τις δομές στην Υπηρεσία Ασύλου για γρήγορη, αλλά δίκαιη εξέταση αιτήσεων για άσυλο. Επίσης να στήσει τον μηχανισμό επιστροφών για όσους κρίνονται ότι δεν είναι πρόσφυγες αλλά φθάνουν για οικονομικούς λόγους και κάνουν κατάχρηση του συστήματος. Εμείς προτείνουμε για τους νόμιμα διαμένοντες μετανάστες να δοθεί πρόσβαση στην εργασία, όπου χρειάζεται η οικονομία, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τις συντεχνίες.
Όχι επιδόματα. Πολιτικές ένταξης για αξιοπρεπή διαβίωση. Οι νόμοι αφορούν όλους, να υπάρχει ηρεμία και συνεννόηση με την τοπική κοινωνία.
Όχι συγκέντρωση μεταναστών και μετά, εγκατάλειψη στην τύχη τους και να γίνονται γκέτο. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη από το 2016 άφησε τα προβλήματα να διογκώνονται. Τώρα, όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουν ευθύνη να τα λύνουν, όχι να τα πολλαπλασιάζουν με αχρείαστες δηλώσεις. Πόσο ακόμα να επιτρέπουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις ρατσισμού που μας εκθέτουν συλλογικά και ατομικά.
H νέα Παφος, δρόμοι, συγκοινωνίες.
Πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Αλλού, όμως, δεν υπάρχει ικανοποιητικός συγχρονισμός για να προχωρούν και αλλού παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις. Η Πάφος είναι μικρή επαρχία. Δυστυχώς, ήδη βιώνουμε το κυκλοφοριακό όπου μέρα με την μέρα επιβαρύνεται. Συμμετέχω στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, βλέπω με τους συναδέλφους τις παγκύπριες ανάγκες και θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν πολλά: τα μέσα μαζικής μεταφοράς να ενισχυθούν και να εφαρμοστούν σύγχρονα μέτρα βιώσιμης κινητικότητας. Η Πάφος θα μπορούσε να πρωτοπορεί με εναλλακτικές μορφές διακίνησης στην πόλη. Έτσι μετασχηματίζονται οι σύγχρονες πόλεις. Όχι μόνο το ιδιωτικό όχημα. Χρειάζεται να δείξουμε επιμονή στους σχεδιασμούς και την τήρηση των νέων κανόνων πολεοδομίας. Αν το πράξουμε, θα κερδίσουμε πολλά τα επόμενα χρόνια.
Οι επόμενοι σας στόχοι ως βουλευτής.
Ως νέο μέλος της Βουλής, θέλω να συμβάλω με το κόμμα μου, το ΑΚΕΛ και τις πολιτικές μας ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, να μειωθούν οι ανισότητες. Η Πάφος έχει αναπτυχθεί, αλλά η κοινωνία δεν επωφελείται στον βαθμό που θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα της απασχόλησης για τους νέους μας. Περισσότερη μέριμνα για εκείνους που δεν έχουν τα αναγκαία εισοδήματα ή χρειάζονται περισσότερο την προσοχή μας με κοινωνικές πολιτικές, όπως η τρίτη ηλικία, οι ασθενείς, τα άτομα με αναπηρίες.
Θα ήθελα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πιο ενεργητικής συμμετοχής για τους πολίτες μας. Να μπουν οι νέοι στα κοινά με γνώμονα να προσφέρουν και να διεκδικήσουν την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των πολιτών. Με κανόνες χρηστής διοίκησης, όχι φωνασκίες και υπερβολές. Έτσι θα βάλουμε κατά μέρος τα ρουσφέτια και τα βολέματα.
Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην Πάφο;
Δεν υποτιμώ καθόλου όσα έχουν γίνει τόσα χρόνια. Η Πάφος κάποτε ήταν και φτωχός και μακρινός συγγενής. Τώρα είναι μια πόλη που προχωρά, αναδεικνύει πλεονεκτήματα σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο τομέας των υπηρεσιών, η σύγχρονη αγροκαλλιέργεια. Θέλουμε περισσότερο πράσινο, καλύτερη πρόβλεψη στις ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της ανάπτυξης, με μέριμνα στο περιβάλλον και την κοινωνική πρόνοια. Πιστεύω στην δημοκρατική, αξιοκρατική, εξυπηρέτηση πολιτών με την ανάπτυξη του ψηφιακού κράτους. Θα ήθελα περισσότερη συλλογικότητα στις αποφάσεις που αφορούν την πόλη και την επαρχία Πάφου γιατί η συλλογικότητα μας κάνει πιο σοφούς.
Υπάρχει κάτι που δεν σας αρέσει στον Δήμο Παφου ως προς τρόπο διαχείρισης και επίλυσης του προβλήματος;
Είμαστε σε μια μεταβατική εποχή. Πολλές φορές νιώθουμε δέσμιοι του παρελθόντος. Θα ήθελα οι πολίτες να μπορούν να πραγματώνουν τα δικαιώματα τους, να λύνουν τα προβλήματα τους και να μην νιωθούν ότι πρέπει να κτυπούν τις πόρτες, ικετεύοντας για τα αυτονόητα. Το κράτος να τους εξυπηρετεί, χωρίς κάθε φορά ο πολίτης να εξαρτάται από το φιλότιμο και την καλή θέληση των δημοσίων υπαλλήλων.
Το κυριότερο πρόβλημα στον Δ. Πάφου και οι δικές σας ενέργειες.
Η Πάφος έκανε βήματα προς τα εμπρός, αλλά πολλά έχουν να γίνουν ακόμα. Να μην επαναπαυόμαστε. Τα προβλήματα που υπάρχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επανάληψη του κακού μας εαυτού. Νομίζουμε ότι τον αφήνουμε πίσω μας και ξαφνικά, μόλις βελτιωθεί λίγο η κατάσταση, επιστρέφουμε στις ίδιες κακές συνήθειες. Η Πάφος θέλει συστηματική προσπάθεια, συλλογικότητα, συμμετοχή.