Η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση, οι νέες μέθοδοι ψαρέματος έδωσαν τη χαριστική βολή στους επαγγελματίες ψαράδες της Πάφου, μειώνοντας δραματικά το απόθεμα ψαριών στην περιοχή. Ειδικά οι εναπομείναντες επαγγελματίες, 50-60 σε αριθμό, δίνουν καθημερινό αγώνα για να επιβιώσουν. Με βάση το λιμανάκι της Κ. Πάφου, εξορμούν σε δύο κυρίως περιοχές, η μια δυτικά της Κ. Πάφου και η άλλη στην περιοχή Μουλιά της Γεροσκήπου.
Το Υπουργείο Γεωργίας, μέσω του τμήματος αλιείας, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της περιοχής και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, προτείνει όπως κλείσει για ψάρεμα μια μεγάλη περιοχή έκτασης περίπου έξι τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει και τα Μουλιά. Η επιτρεπόμενη περιοχή ψαρέματος περιορίζεται ως εκ τούτου σε μια πολύ μικρότερη περιοχή, πλάτους 200 μέτρων και έκτασης δυόμισι τετραγωνικών χιλιομέτρων περιμετρικά της υφιστάμενης περιοχής. Οι επαγγελματίες ψαράδες της Πάφου διαφωνούν με την πρόθεση του τμήματος αλιείας. Ο Δήμος Γεροσκήπου καλείται να εκφράσει την άποψη του προς το Υπουργείο Γεωργίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια εποικοδομητική συζήτηση, μετά και από σχετική δημόσια διαβούλευση σε συνεργασία με το εν λόγω υπουργείο, εκφράζει την κατανόηση του προς τα αιτήματα των ψαράδων. Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζει το τεράστιο πρόβλημα μείωσης του αποθέματος ψαριών, γεγονός που θα αποβεί καταστροφικό για όλη την περιοχή, ειδικότερα για τους επαγγελματίες ψαράδες, αν δεν ληφθούν μέτρα.
Με πενιχρά εισοδήματα, κούραση, ξενύχτι, κινδύνους για την ίδια τη ζωή τους, αλλά και πολλή υπομονή, οι λίγοι επαγγελματίες ψαράδες πασκίζουν να ζήσουν τις οικογένειες τους, ενώ ένας-ένας εγκαταλείπει το επάγγελμα.
Γιατί γράφεται αυτό το άρθρο; Για τον απλούστατο λόγο πως δεν πάει άλλο με αυτό το κράτος, αυτό το άδικο και αντιδημοκρατικό δημιούργημα διαδοχικών κυβερνήσεων, που είναι εγκλωβισμένο από την άρχουσα ελίτ της Λευκωσίας. Είναι στο χέρι της νέας κυβέρνησης να επιφέρει τομές και να στηρίξει οικονομικά κάποιες ολιγομελείς ομάδες του πληθυσμού που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να ζήσουν τις οικογένειες τους.
Γνωρίζουμε τα χουβαρνταλίκια του κράτους που απολαμβάνουν διαχρονικά κάποιες τάξεις αυτού του λαού. Σαν αποτέλεσμα διαπιστώνεται σπατάλη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που προσφέρονται επιπρόσθετα σε πολλούς προνομιούχους του συστήματος. Στην αντίπερα όχθη, το κράτος τσιγκουνεύεται κάποιες χιλιάδες ευρώ για να στηρίξει κάποιες δεκάδες επαγγελματίες ψαράδες, που λιώνουν στη δουλειά χωρίς όμως ουσιαστικό εισόδημα!
Θεωρώ πως το υπουργείο Γεωργίας, στα πλαίσια ευρωπαϊκών οδηγιών, πρέπει να λάβει μέτρα για το μεγάλο πρόβλημα της μείωσης των αλιευμάτων. Είναι όμως ταυτόχρονα στο χέρι του Υπουργού Γεωργίας να μεριμνήσει για μια τάξη ανθρώπων που δεν έχουν πίσω τους μια συντεχνία όπως την ΠΑΣΥΔΥ!!!
Α.Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου