Στην Σαλαμίνα ο Παφίτης μουσικοσυνθέτης Α. Αρτέμης για μουσική παράσταση
Στο Πέτρινο Θεατράκι «Μίκης Θεοδωράκης» στα Σελίνια της Σαλαμίνας δόθηκε η μουσική παράσταση του Παφίτη μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή Ανδρέα Α Αρτέμη υπό τον τίτλο «Στου έρωτα τις θάλασσες» το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου η παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO και Νήσων και της International Action Art.
Σε χαιρετισμό της η Άννα Χατζημιχάλη ηθοποιός ανέφερε πως ο Παφίτης μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Αρτέμης μαζί με την πλειάδα τραγουδιστών από την Κύπρο, δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκε την Σαλαμίνα. Το 2011, συνέχισε η κ. Χατζημιχάλη, στον ίδιο χώρο στο Πέτρινο Θεατράκι «Μίκης Θεοδωράκης» στα Σελίνια της Σαλαμίνας είχε συμμετάσχει στην έναρξη των Πρώτων Σαλαμινίων. Είχε μετακληθεί από την Κύπρο παρουσιάζοντας το ορατόριο « Η Σαλαμίνα γράφει Ιστορία», σε μουσική δική του και στίχους του Ντίνου Κουμπάτη, προσθέτοντας πως ο Παφίτης μουσικοσυνθέτης και άλλες φορές έχει δώσει συναυλίες στο νησί.
Αναφερόμενος στην συνεργασία του με τον Παφίτη μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη και με αφορμή την συναυλία που δόθηκε στο Πέτρινο Θεατράκι στα Σελίνια της Σαλαμίνας υπό τον τίτλο « Στου έρωτα τις Θάλασσες», ο ποιητής Ντίνος Κουμπάτης είπε πως ορισμένα πράγματα είναι προσδιορισμένα, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι κάποια στιγμή συναντιόνται όταν έχουν ορισμένα ενδιαφέροντα και μια κοινή χημεία. Με τον Ανδρέα Αρτέμη συνέχισε, συναντήθηκαν μοιραία.
Η συνάντηση τους συνέχισε, έγινε πριν 40 χρόνια στην Αθήνα αλλά ξεκινώντας από την Σαλαμίνα.
Όπως ανέφερε την εποχή εκείνη δημιουργήθηκε το Καφενείο των Ιδεών ενός διεθνούς πολιτιστικού συλλόγου ο οποίος σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα παρουσίασε για τα 25 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα αφιέρωμα στην Κύπρο. Ανάμεσα συνέχισε, στους καλλιτέχνες που ήρθαν από την Κύπρο ήταν και ο Ανδρέας Αρτέμης που ήταν φοιτητής τότε στην Αθήνα και από εκεί και πέρα ξεκίνησε η συνεργασία και μια δυνατή και στενή φιλία.
Εξάλλου στην ανακοίνωση του ο Παφίτης μουσικοσυνθέτης αναφέρει πως η Η Κύπρος, που υμνήθηκε από τον ποιητή Κουμπάτη, κομμάτι του ελληνισμού και καθόλα επηρεασμένη από αυτόν, γλώσσα θρησκεία, πολιτισμό, διατήρησε μέσα στους αιώνες, από τα πανάρχαια χρόνια, τη δική της φυσιογνωμία, σε όλες τις μορφές των τεχνών γενικότερα.
Στην προσπάθεια διατήρησης αυτής της κληρονομιάς, ο Κυπριακός λαός είχε να αντιμετωπίσει διάφορους κατακτητές συνέχισε όπως Πέρσες, Φοίνικες, Πτολεμαίους, Ρωμαίους, Φράγκους, Ενετούς, Τούρκους, Άγγλους και πάλι Τούρκους οι οποίοι, όμως, δεν μπόρεσαν να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας που τον διατήρησε αλώβητο δια μέσου των αιώνων, συμπλήρωσε.
Όλα αυτά, ταμοναδικά ύμνησε στην ποίηση του ο Ντίνος Κουμπάτης είπε ο Παφίτης μουσικοσυνθέτης.
Τα «ερωτικά θαλασσινά τραγούδια» συνέχισε, είναι η συνέχεια της πολύχρονης συνεργασίας συνθέτη και ποιητή που, και ερμηνεύθηκαν από σπουδαίες φωνές.
Στην μουσική παράσταση έλαβαν μέρος οι Ελένη Ευσταθίου, Νόρα Οικονόμου, Κική Μανώλη, Jacqueline Anna Crickitt, Άννα Ιορδάνους, Μαρία Μπεγνή, Χαρά Κολλιού και Χρυσοβαλάντης Ανδρέου.
Στις αφηγήσεις ήταν οι Κύπριες δημοσιογράφοι Κική Περικλέους και Λένια Τσαδιώτου.
Η παράσταση υφάνθηκε με ποιητικό ύφος από τους Σαλαμίνιους ηθοποιούς: Άννα Χατζιμιχάλη, Παντελή Γαρείο, Μίτση Χριστοδούλου, Χαρά Κολλιού, Χρήστο Νικητέα, Αναστασία Βασιλείου, Μαίρη Περδικούρη ,Βασίλη Βασιλείου και Εύη Μοσχοβάκη.
Επισημάνθηκε επίσης στην παράσταση πως η επισφράγιση, συνεργασίας και μακρόχρονης φιλίας του Παφίτη συνθέτη με τον πολυτάλαντο πολυβραβευμένο διακεκριμένο διεθνώς Ντίνο Κουμπάτη, ήταν η έκδοση του ψηφιακού δίσκου το 2013 σε μουσική-ερμηνεία και παραγωγή του Ανδρέα Α. Αρτέμη, με τον γενικό τίτλο «Κύπρος Δώρο Θεού Ηρώων Γη»… με «ένθετο» το έργο: «Η Σαλαμίνα γράφει Ιστορία».
Ακόμη σημείωσε, πως τα Ελληνικά Γράμματα οφείλουν πολλά στον Θεατρικό συγγραφέα, ποιητή, σκηνοθέτη και ηθοποιό Ντίνο Κουμπάτη -κυρίως με την οργάνωση για δεκαετίες, πολυμορφικών αμέτρητων πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Σαλαμίνα, Αθήνα και το εξωτερικό.
Η παράσταση αποτέλεσε παραγωγή του Πολιτιστικού Κυττάρου Σαλαμίνας.
Χορηγοί επικοινωνίας: «Η Φωνή της Σαλαμίνας», «Salamina TV-Ραδιόφωνο».