Καλοκαίρι του 2028! Η ΕΕΥ, αφού έχει πάρει τις ανάγκες στελέχωσης των σχολείων από το ΥΠΑΝ, ξεκινά τη διαδικασία διορισμών των εκπαιδευτικών. Ενώπιον της βρίσκονται μόνο οι κατάλογοι διορισίμων, αφού οι κατάλογοι διοριστέων έχουν καταργηθεί από την προηγούμενη χρονιά (2027).
Ξεκινά λοιπόν η διαδικασία διορισμών και σε κάποια στιγμή εξαντλείται ο κατάλογος π.χ. δημοτικής (ως παράδειγμα, μπορεί να συμβεί και με άλλους καταλόγους), αφού οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στον συγκεκριμένο κατάλογο είναι λιγότεροι από τον αναγκαίο αριθμό θέσεων που χρειάζεται για να στελεχωθούν πλήρως τα σχολεία. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση, αφού είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα; Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιο, γιατί εκτός του ότι δεν θα υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών για να στελεχωθούν τα σχολεία, δεν θα μπορούν ούτε αντικαταστάτες να στέλνονται στα σχολεία σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αφού δεν θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί. Επομένως, πώς θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα;
Μια λύση θα ήταν να διοριστούν στη δημοτική εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί από τη μέση ή/και την προδημοτική εκπαίδευση για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων (γινόταν στο παρελθόν αυτό). Αν δεν έχουν εξαντληθεί και εδώ οι κατάλογοι. Μα αυτό θα ήταν σωστό; Σαφέστατα ΟΧΙ! Μια άλλη λύση θα ήταν να προκηρύξει διαγωνισμό η ΕΕΥ και να καλεί όσους εκπαιδευτικούς δημοτικής δεν είναι στον κατάλογο, να αιτηθούν και να διεκδικήσουν θέση. Θα είναι εκείνοι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν παρακάθισαν εξετάσεις για διορισμό ή παρακάθισαν και δεν πέτυχαν, και μετά το 2027 η νομοθεσία τούς «εξαφάνισε» μαζί με τον κατάλογο διοριστέων. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς εργάζονταν κανονικά τα προηγούμενα χρόνια.
Και πάλι όμως δεν θα ήταν απλή η εφαρμογή αυτής της λύσης, αν και σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη, γιατί η ΕΕΥ θα έπρεπε να τρέχει με τον χρόνο για να δημιουργήσει ένα νέο κατάλογο «έκτακτης ανάγκης». Σκεφτείτε τη διαδικασία: ετοιμασία νομοσχεδίου από ΥΠΑΝ (κριτήρια, κατάταξη, χρονική διάρκεια, προσόντα, πείρα κτλ.), συζήτηση στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, έγκριση από την Ολομέλεια, προκήρυξη από ΕΕΥ, ετοιμασία καταλόγου, ενστάσεις, …).
Αφού τελικά η λύση σε ένα μελλοντικό πρόβλημα, ενδεχομένως θα είναι η ετοιμασία ενός καταλόγου «έκτακτης ανάγκης», ως το μη χείρον βέλτιστον, ερχόμαστε στο σήμερα. Γιατί να καταργηθεί το 2027 ο κατάλογος διοριστέων; Αφού, αν στο μέλλον οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τον κατάλογο διορισίμων, ενδεχομένως θα αναγκαστούμε εμμέσως να επιστρέψουμε στον κατάλογο διοριστέων (ο κατάλογος «έκτακτης ανάγκης» δεν θα είναι τίποτα άλλο, παρά η νεκρανάσταση του καταλόγου διοριστέων), τότε για να καταργηθεί ο κατάλογος διοριστέων το 2027; Απλώς και μόνο για να εφαρμοστεί η νομοθεσία;
Επομένως, ο κατάλογος διοριστέων, για πολλούς και διάφορους σημαντικούς λόγους, θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται και μετά το 2027. Δηλαδή οι διορισμοί να συνεχίσουν να γίνονται όπως μέχρι τώρα (50% από τον κατάλογο διοριστέων και 50% από τον διορισίμων).
Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφερθεί κάτι για τον κατάλογο διορισίμων, ο οποίος στηρίζεται πρωτίστως σε γραπτές εξετάσεις κατάταξης, που εκτιμώ ότι ενισχύει το επιχείρημα για διατήρηση του καταλόγου διοριστέων. Στο πεδίο της εκπαιδευτικής έρευνας δεν υπάρχει έστω και μία επιστημονική έρευνα που να καταδεικνύει ότι όποιος γράφει άριστα σε εξετάσεις είναι και αποτελεσματικός εκπαιδευτικός. Αυτό είναι ένα ιδιαιτέρως σημαντικό επιστημονικό δεδομένο, αλλά είναι κάτι για το οποίο θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία και δεδομένα. Άλλωστε, οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στον κατάλογο διορισίμων είναι πολλές και ο συγκεκριμένος κατάλογος χρήζει πολλών αλλαγών.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Πρόεδρος ΠΟΕΔ ΠΑΦΟΥ
Μέλος Γραμματείας ΔΗΑΝΑ