Μνημονεύτηκαν σήμερα Κυριακή 13 Αυγούστου υπό τον ήχο της πένθιμης καμπάνας οι δεκάδες άμαχοι πολίτες, ανάμεσα τους γυναικόπαιδα, που φονεύτηκαν από τους άνανδρους τουρκικούς βομβαρδισμούς της 8ης και 9ης Αυγούστου του 1964 στον Πύργο, τα Πηγαίνια, τον Παχύαμμο, τον Πωμό μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς.
Το Εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας του 1964 τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο στην παρουσία τoυ Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα και προισταμένου του Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Τυχικού .
Ο Υπουργός Άμυνας στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε πως 59 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας και μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολήτου 1974, την πατρίδα μας βαραίνουν ακόμα ηκατοχή , τα συρματοπλέγματα και οι διαχωριστικές γραμμές. Και εμάς είπε, η ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ιστορία μας. Απέναντι στο λαό και στην πατρίδα μας και απέναντι στους ήρωες μας και απέναντι στις προηγούμενες και στις επόμενες γενιές.
Ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε πως έχουμε ευθύνη καθήκον να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να καταστήσουμε την πατρίδα μας ελεύθερη, και να την ενώσουμε ξανά, όπως είπε, ναγίνει τόπος ασφάλειας δικαιοσύνης, σταθερότητας και προόδου για ολόκληρο τον λαό μας.
Δηλώνουμε συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας « για ακόμημια φορά ότι δεν θα αποστρατευτούμε, καταβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης , για άρση του παρατεταμένου αδιεξόδου που έχει προκύψει το κυπριακό» , προσθέτοντας πως « και αυτό αποτελεί το επίκεντρο όλων των προσπαθειών του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών των διαπραγματεύσεων”.
Ακόμη ανέφερε πως , η διαιώνιση της κατοχής και ο συμβιβασμός με την διχοτόμηση δεν αποτελεί επιλογή.
Πρόσθεσε πως επιδιώκουμε επιτέλους την επανένωση της διαδικασίας , ενός έντιμου και ειλικρινούς διαλόγους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ με στόχο να καταλήξουμε αμοιβαίως αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.
Μόνο τότε είπε ο κ. Γιωργάλλας θα δημιουργηθουν οι συνθήκες εκείνες και θα ριζώσει ξανά ο ελληνισμός στην κατεχόμενη γή μας ,ότανθα επιτύχουμε άρση της κατοχής, όταν θα επανενώσουμε την πατρίδα μας σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.
Αυτό το μέλλον τόνισε, το χρωστάμε στην ιστορία μας , ένα μέλλον ειρήνης, ελευθερίας, ασφάλειας και ενότητας, σημειώνοντας πως αυτό θα αποτελέσει το καλύτερο μνημόσυυνο για τουςήρωες μας που μνημονεύουμε σήμερα και πως αυτό θα αποτελέσει το παράδειγμα το οποίο θα μαςεμπνέει για πάντα.
Σφυρηλατώντας λοιπόν την αυτοσυνειδησία μας συνέχισε, και αναβαπτιζόμενοι με τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους ήρωες προγόνους μας, με σεμνότητα και ευλάβεια ανανεώνουμε την υπόσχεση της συνέχισης, του αγώνα που διεξάγουμε για την σωτηρία της πατρίδας μας, συμπλήρωσε ο κ. Γιωργάλλας.
Ανανεώνουμε επίσης σημείωσε, την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να διασφαλίσουμε, ότι κινδυνεύουμε και να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει.
Eπιπρόσθετα οκ. Γιωργάλας είπε πως η περιοχή της Τηλλυρίας κατέστη το αιώνιο σύμβολο της προσφοράς προς την πατρίδα μας. Έγινε τόπος ιερός , τόπος εθνικού προσκυνήματος, τόπος άντλησης δύναμης για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας στην γή των προγόνων μας , αλλά και τόπος θυσιαστήριο ηρώων. Ηρώων , όπως είπε, που πίστεψανστην δύναμη της ψυχής και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ηρώων οι οποίοι μέχρι σήμερα μας διδάσκουν . συμπλήρωσε.
Μετά το πέρας του μνημόσυνου, δρομείς του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων μετέφεραν φλόγα από το ύψωμα Λωρόβουνος, όπου είχαν διεξαχθεί οι επικές νικηφόρες μάχες της 31ης μοίρας καταδρομών, έως και το προαύλιο του ναού στο ηρώο.
Μετά την αφή της φλόγας έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου, ονομαστικό προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων. Σημειώνεται πως κατά τηνδιάρκεια των εκδηλώσεων σκάφος του πολεμικού ναυτικού κατέπλευσε ανοιχτά του Παχυάμμου.