Προβλήματα με το οδικό δίκτυο.
Δώδεκα χρόνια στο πηδάλιο της Κοινοτικής Αρχής Γιαλιάς βρίσκεται ο κ. Μάμας Γρηγορίου ένας άνθρωπος που προσφέρει τα μέγιστα για την κοινότητα που βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μέτρων από την θάλασσα. Το μεγάλο παράπονο του είναι το φαινόμενο της αστυφυλίας που πλήττει την κοινότητα του όπως άλλωστε και πολλές άλλες κοινότητες της περιοχής και όχι μόνο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον “T” ο κ. Γρηγορίου μίλησε για την κοινότητα του οι κάτοικοι της οποίας ασχολούνται με την γεωργία και τον τουρισμό αλλά και για την αγάπη του για την περιοχή του…
Κύριε Γρηγορίου , πόσοι κάτοικοι διαμένουν μόνιμα στην Γιαλιά;
H κοινότητα μας είναι προσφυγική κοινότητα και έχει περίπου 200 κατοίκους μόνιμους αλλά και άλλους 100 Βρετανούς, Ρώσσους και Γερμανούς που έκτισαν σπίτια και διαμένουν στην περιοχή. Βρισκόμαστε 7 χιλιόμετρα περίπου από την Πόλη Χρυσοχούς και συνορεύουμε στα βόρεια με την Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς , ανατολικά με το Λιβάδι της Πάφου, στα νότια με τη Λυσό και νοτιοδυτικά με την Αργάκα.
Ποιο το μεγαλύτερο πρόβλημα σας ;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η Γιαλιά και η περιοχή ευρύτερα είναι η αστυφιλία, αλλά και οι αποστάσεις από το κέντρο αφού δυστυχώς δεν υπάρχουν υπηρεσίες από ιατρικό κέντρο ενώ η κοινότητα μας δεν διαθέτει και σχολείο.
Κατά τα άλλα ;….
Κατά τα άλλα η κοινότητα είναι ανθούσα , υπάρχουν νεαρά παιδιά . Το χωριό μας βρίσκεται σε απόσταση ακτογραμμής τεσσάρων χιλιομέτρων μέσα στο Δάσος . Η Κοιλάδα της Γιαλιάς είναι καταπράσινη και έχει άφθονο νερό. Συνδιάζει θάλασσα, βουνό, ποτάμι και το κλίμα είναι ιδανικό και συστήνεται από τους ιατρούς. Επίσης δεν έχουμε καθόλου υγρασία. Το Δάσος και η Κοιλάδα της Γιαλιάς αποτελούν έναν πνεύμονα της Μεγαλονήσου, εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, όπου και συναντάται ο δεύτερος μεγαλύτερος δασικός σταθμός του νησιού.
Ποιες οι ασχολίες των κατοίκων ;
Πάρα πολλοί κάτοικοι ασχολούνται στο Δασονομείο, άλλοι στο Νοσοκομείο στην Πόλη Χρυσοχούς, άλλοι πάλι στην τουριστική βιομηχανία , άλλοι με την γεωργία και έχουν θερμοκήπια και φυτεύουν τα χωράφια τους με καρπούζια, λεμόνια, πορτοκάλια, νεκταρίνια, και χρυσόμηλα. Ότι φανταστείς το παράγει η Γιαλιά. Στην περιοχή καλλιεργούντα ακόμη ελιές, όσπρια, ενώ τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει ο αριθμός των θερμοκηπίων. Είναι εύφορο χωριό.
Γνωστή και επισκέψιμη είναι η Γεωργιανή Μονή Παναγίας της Χρυσογιαλιώτισσας ..
Ναι βασικό σημείο ενδιαφέροντος της Γιαλιάς αποτελεί η διάσημη Γεωργιανή Μονή Παναγίας της Χρυσογιαλιώτισσας που βρίσκεται ακριβώς 5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του χωριού με τη μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η Μονή είναι κτισμένη τον 11ο αιώνα και σήμερα υπάρχουν μόνο τα ερείπια . Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εξάλλου μέσω της Γεωργιανής κυβέρνησης έχει κατασκευάσει ένα σκέπαστρο και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε επισκεψιμότητα σημεία της Πάφου. Επίσης η Γιαλιά έχει τον ανακαινισμένο νερόμυλος που βρίσκεται κάπου στο μέσο της κοινότητας.
Ακόμη, ο Άγιος Νικόλαος Γεωργιανής Μονής, που βρίσκεται περίπου 200 μέτρα βόρειοανατολικά από το γεωργιανό μοναστήρι, το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, καθώς και το ανακαινισμένο σχολείο πάνω στο λόφο, που ενίοτε λειτουργεί και σαν εστιατόριο, είναι μερικά ακόμη από τα αξιοθέατα της περιοχής.
Είναι πάνω και κάτω Γιαλιά ;
Όχι μία είναι η Γιαλιά. Αλλά τα παλιά τα χρόνια που ήταν τουρκοκυπριακό χωριό λέγαν Πάνω Γιαλιά την Γιαλιά και Κάτω Γιαλιά το χωριό της Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς.
Το οδικό σας δίκτυο αντιμετωπίζει προβλήματα ;
Προσπαθούμε . Ωστόσο έχουμε προβλήματα στο δρόμο Γιαλιάς – Πόλης Χρυσοχούς στον οποίο γίνονται πολλά δυστυχήματα ένεκα του γεγονότος ότι ο δρόμος είναι λίγο επικίνδυνος. Θα πρέπει να τοποθετηθει κάμερα ώστε να ελέγχονται κυρίως οι νεαροί οδηγοί που μπορεί να επιστρέφουν μετά τα μεσάνυκτα και να βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλης.
Εχετε μεγάλη ιστορία ως κοινότητα κ. Γρηγορίου ;
Το χωριό έχει ιστορία από τα αρχαία χρόνια από την ελληνιστική περίοδο. Επίσης στο Μουσείο Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς υπάρχουν πολλά ευρήματα που είναι από την Γιαλιά.
Υπάρχει τέμενος στην Γιαλιά ;
Nαι υπάρχει τέμενος στην Γιαλιά. Έχει ένα τέμενος στο χωριό. Είναι ένα οίκημα και δημιουργήθηκε ένας ανθώνας.
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε κ. Γρηγορίου;
Πρέπει να σας πως ότι το χωριό έχει όλες τις ανέσεις μιας περιοχή. Συγκεκριμένα διαθέτει τρία εστιατόρια, καφενείο, πεζόδρομο, παραλία λουομένων και ο επισκέπτης ότι χρειαστεί το βρίσκει.
Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως την Γιαλιά επισκέπτονται και αρκετοί Λευκωσιάτες που διατηρούν τις εξοχικές τους κατοικίες. Είπε ακόμη πως από κέντρο του τουρκοκυπριακού θύλακα, η Γιαλιά μετά το 1975 έγινε τόπος εγκατάστασης των εκτοπισμένων Ελληνοκύπριων προσφύγων που έφυγαν από τις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Μόρφου και της Κερύνειας.
Επιπλέον, στην περιοχή αρκετοί Λευκωσιάτες διατηρούν τις εξοχικές τους κατοικίες.