Εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο η ατομική έκθεση της Μαρίνας Ολυμπίου «An Everlasting Love», που παρουσιάζει η γκαλερί Riana Raouna .
Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της διεθνώς καταξιωμένης καλλιτέχνιδας που πραγματοποιείται στην Πάφο, με 35 ζωγραφικά έργα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 2018-2023 και που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την 21η Ιουλίου του 2023 .
Μέσα από ρευστές και διαισθητικές χειρονομίες, η κ. Ολυμπίου υπερβαίνει την αναπαράσταση, ενώ χρησιμοποιώντας φυσικά ορυκτά χρώματα που η ίδια συλλέγει από τη γη, διερευνά τις έννοιες της ομορφιάς, της αγάπης και της αυτογνωσίας. Όπως ανέφερε η καλλιτέχνης «Στην εποχή που ζούμε, όπου ο καθένας είναι σίγουρος για τη δική του αλήθεια και προσπαθεί να την επιβάλει στους άλλους, το έργο τέχνης αντιπροσωπεύει την απόρριψη του απόλυτου. Είναι η αποθέωση της αναζήτησης και της αναγέννησης».
Πρόσθεσε πως το έργο της «An Everlasting Love» είναι αφιερωμένο στην αναζήτηση της ομορφιάς και της αγάπης, της κατανόησης, της ενσυναίσθησης και της εναλλακτικής άποψης του εαυτού μας.
Σε αντίθεση με το κλίμα των καιρών, η έκθεση δημιουργεί μια αίσθηση αθωότητας, μια αισιοδοξία είπε, προσθέτοντας πως η δημιουργία αυτής της όασης είναι ο στόχος της.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά, η Μαρίνα Ολυμπίου ανέφερε πως τέχνη για την ίδια είναι ο φυσικός τρόπος που βρήκε για να μπορέσει να ζήσει. Έπρεπε είπε « να κάνω κάτι, και το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω, και να έδινε ουσία στην ύπαρξη μου είναι να γίνω ζωγράφος », πρόσθεσε. Θυμάται τότε, που από μωρό σκάλιζε πέτρες και ζωγράφιζε.
Το μήνυμα που στέλνει μέσα από τα έργα της είναι πως μόνο η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να σώσουν την ζωή μας. Εκτιμά πως ο άνθρωπος δεν είναι καμωμένος να σκοτώνει ο ένας τον άλλο και οι άλλοι μισοί να παρακολουθούν, αλλά είναι καμωμένος να ζεί ειρηνικά, να απολαμβάνει την θάλασσα, το δάσος, τον ήλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ένα κομμάτι φαί θέλει ο άνθρωπος και τίποτε άλλο.
Το ξύλο που χρησιμοποιεί για τους πίνακες της είναι πεύκο, ενώ τα έργα της χαρακτηρίζονται από πολυχρωμία. Μια αχτίδα φωτός είπε, όταν το αναλύσω, είναι ουράνιο τόξο.
Την πρώτη της έκθεση την παρουσίασε το 1989 στο Δημαρχείο του Παρισίου τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε ο τότε Δήμαρχος Ζακ Σιράκ, και ακολούθως πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας.
Το μεγάλο της εργαστήριο που λειτουργεί στον Μαζωτό μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού διαθέτει τεράστιο κήπο. Εκεί πρόσθεσε τοποθετεί τα έργα της μέσα στην φύση και τα ολοκληρώνει την ώρα του ηλιοβασιλέματος, την ώρα δηλαδή σημείωσε « που καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος περνά, η μαγική στιγμή που σε ενώνει με τον χρόνο».Τα έργα της τα επεξεργάζεται πολλά μαζί και όλες οι γωνιές στους πίνακες τηςιριδίζουν .
Αγαπά την φύση, την θάλασσα, το δάσος και το βουνό αλλά και το να μαζεύει μανιτάρια ενώ λατρεύει το φώς και το χρώμα της Κύπρου. Πολλές φορές είπε στο ΚΥΠΕ ξυπνά στις 04:00 το πρωί και μεταβαίνει στον Καρβουνά για να δει την Ανατολή του ηλίου. Ο χώρος της Τέχνης παραδέχεται είναι ένας υπέροχος χώρος ο οποίος ωστόσο, όπως είπε, θέλει ατέλειωτες ώρες δουλειάς.
Η Ριάνα Ραουνά, ιδρύτρια της γκαλερί RIANA RAOUNA και εξειδικευμένη στον τομέα της σύγχρονης τέχνης, δήλωσε στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης πως «Η Μαρίνα Ολυμπίου δημιουργεί νέες πραγματικότητες στον καμβά, όπου η ανάγκη για εξερεύνηση και το συναίσθημα είναι οι κατευθυντήριες της δυνάμεις. Μέσα από τους πίνακές της, αισθανόμαστε μια ζωηρή ενέργεια που μας ανυψώνει συναισθηματικά και ψυχικά».
Η κ. Ραουνά σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη τιμή που πραγματοποιούν την έκθεση μιας τόσο σημαντικής καλλιέχνιδας όπως η Μαρίνα Ολυμπίου για πρώτη φορά στην Πάφο και ακολούθως ευχαρίστησε το ξενοδοχείο Almyra, μέρος των Thanos Hotels and Resorts, για την υποστήριξή τους στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης.
Η έκθεση της Μαρίνας Ολυμπίου θα μεταφερθεί στην Λευκωσία τέλη του Οκτώβη και του χρόνου στηνΑθήνα και στο Παρίσι.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση των εγκαινίων, έργα Τέχνης της Μαρίνας Ολυµπίου ανήκουν στις ακόλουθες συλλογές: Συλλογή Δάκη Ιωάννου-Αθήνα, Συλλογή Δασκαλόπουλου-Λος Άντζελες, Pierre Nouvion-Μονακό και Marzio Carver-Μονακό, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού-Κύπρος, Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Δήµος Λάρνακας, Αρχή Ηλεκτρισµού Κύπρου.
Η Μαρίνα Ολυµπίου είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, µεταξύ των οποίων είναι: “L ‘Art est Justice”, έκδοση Centre Georges Pompidou και Εditions DESTE Foundation for Contemporary Art, “Europa a Story of Art”, Εditions DESTE Foundation for Contemporary Art και Ίδρυµα J.F. Costopoulos, και “Το µανιφέστο µιας γυναίκας στον κόσµο”, έκδοση Πανεπιστήµιο Κύπρου.
Γεννήθηκε το 1968 και σπούδασε στο Παρίσι, όπου αποφοίτησε από την Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών των Παρισίων, École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris µε δίπλωµα στη Γλυπτική – Πολυµέσα (µε τα συγχαρητήρια της Επιτροπής). Το 1994 έλαβε επιχορήγηση για έρευνα και εργάστηκε στο Institut des Hautes Études en Arts Plastiques στο Παρίσι. Το 1995 έλαβε το βραβείο FIACRE για έρευνα στις εικαστικές τέχνες του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισµού. Το 1996 εργάστηκε στο International Studio & Curator Program στη Νέα Υόρκη, το οποίο χρηµατοδοτήθηκε από την Association Française d’Action Artistique (Α.F.A.A.) του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται πως οι ενδιαφέρομενοι για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στο 22 462888, info@rianaraouna.com ή www.rianaraouna.com.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Δευτέρα, 3-7 μμ, Τρίτη – Κυριακή: 10 πμ – 2 μμ & 3 – 7 μμ