Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου ανήκει στο λαό και είναι ο κοινός μας πλούτος. Είναι η κληρονομιά μας από τις προηγούμενες γενιές και το κληροδότημα μας για τις επόμενες. Γι΄ αυτό και δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ή άλλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της αρχαιολογικής σκαπάνης στην παραλιακή θέση Παχύαμμος στη Γεροσκήπου, στο τεμάχιο όπου η Αρχιεπισκοπή προγραμματίζει την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου, έχουν έλθει στην επιφάνεια πολλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει τοποθετηθεί επίσημα στο παρελθόν αποκαλύπτοντας ότι τα ευρήματα ανήκουν σε ένα μεγάλο συγκρότημα Ιερού της Ελληνιστικής Περιόδου, μοναδικής σημασίας για την Κύπρο, καθώς και σ΄ ένα υδραγωγείο, το οποίο επεκτείνεται σε μεγάλη έκταση.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη θέση του ΑΚΕΛ, το οποίο από την πρώτη στιγμή χαρακτήριζε ως πρωτοφανή, απαράδεκτη και απότοκο συνδιαλλαγής με την Αρχιεπισκοπή την απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ τον Ιούνιο του 2017 για αποχαρακτηρισμό από Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα, του εν λόγω τεμαχίου. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το εν λόγω τεμάχιο εμπίπτει στην κατηγορία Αρχαίων Μνημείων και ως τέτοιο πρέπει να χαρακτηρισθεί.
Ο αποχαρακτηρισμός, ο οποίος έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ανασκαφές, θέτει υπό αμφισβήτηση, δημιουργώντας ταυτόχρονα προηγούμενο, την ξεκάθαρη πρόνοια του «Περί Αρχαιοτήτων Νόμου» ότι «όλες οι αρχαιότητες πάνω σε οποιαδήποτε γη αποτελούν ιδιοκτησία του κράτους».
Είναι για αυτό που η πρωτοφανής αυτή απόφαση προκάλεσε όχι μόνο την αντίδραση του ΑΚΕΛ, αλλά και άλλων κινημάτων και εμπλεκόμενων συνδέσμων, οι οποίοι ζητούσαν και ζητούν την επείγουσα ανάκληση της.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν δικαιολογούν ενέργειες που στοχεύουν στη μετατροπή της σημαντικότατης αυτής ανακάλυψης ως την πίσω αυλή του ξενοδοχείου της Αρχιεπισκοπής.
Σημειώνουμε ότι πριν από μερικά χρόνια, δόθηκε άδεια εντός του ίδιου τεμαχίου για ανέγερση δύο πολυώροφων πύργων εξέλιξη που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον.
Ένας αρχαιολογικός χώρος μπορεί να γίνει κατανοητός από τον επισκέπτη του μόνο αν διατηρηθεί το φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο έγινε η δημιουργία του.
Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητούμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση για ανάκληση της πολεοδομικής άδειας για ανέγερση πενταόροφου ξενοδοχείου στο συγκεκριμένο τεμάχιο.
Παράλληλα επιθυμούμε την άμεση, επαναφορά του χαρακτηρισμού του τεμαχίου ως Αρχαίου Μνημείο Β’.
Το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται καμία έκπτωση σε βάρος των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, ούτε αποδέχεται την προνομιακή μεταχείριση υπέρ των οικονομικών συμφερόντων του οποιουδήποτε. Γι’ αυτό σε συνεργασία με άλλους φορείς και το Δήμο Γεροσκήπου θα αγωνιστεί για να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι και οι μέχρι τώρα αρχές που εφαρμόζονταν κατά τον εντοπισμό αρχαιοτήτων .