Η υποστελέχωση του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό ταλαιπωρεί αφάνταστα την τοπική κοινωνία.
Ο Δρ Ιωσήφ Μουτήρης, MD, MSc, PhD, FESC Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Φοιτητών Ιατρικής στο ΓΝ Πάφου σε δηλώσεις του στον “Tαχυδρόμο”της Πάφου ανέφερε πως το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένο σημειώνοντας πως οι κτιριακές εγκαταστάσεις χρειάζονται επειγόντως ανακαίνιση.
Πως σχολιάζετε κ. Μουτήρη την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου;
Παρόλο το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας στην επαρχία της Πάφου, το Γενικό Νοσοκομείο παραμένει δυστυχώς επικίνδυνα υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις χρειάζονται επειγόντως ανακαίνιση, λόγω του κινδύνου κατάρρευσης, ενώ ο αριθμός των κλινών θα πρέπει να διπλασιαστεί λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών για νοσηλεία.
Πως μπορεί αυτό να καταστεί εφικτό;
Για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει να ανεγερθεί νέα πτέρυγα δίπλα από το υφιστάμενο κτίριο, με δυνατότητα νοσηλείας 100 – 120 ασθενών και όταν αυτή αποπερατωθεί τότε να προχωρήσει η σταδιακή κτιριακή ανακαίνιση του υφιστάμενου, με δυνατότητα νοσηλείας 120 ασθενών. Έργο που θα απαιτήσει εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση του και ένα χρονικό διάστημα από 3 μέ 5 έτη.
Θεωρείται όμως αναγκαίο επειδή, α) ο πληθυσμός της Πάφου παρουσιάζει συνεχή αύξηση, β) η Πάφος αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό και δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, γ) ο αριθμός κλινών στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι περιορισμένος και δ) η γειτονική Λεμεσός, που πληθυσμιακά προσεγγίζει την πρωτεύουσα, επίσης δεν διαθέτει επαρκή αριθμό κλινών νοσηλείας στα νοσοκομεία της, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να προσφέρει ικανοποιητική στήριξη, εάν χρειαστεί, στην Πάφο.
Η Πάφος γνώρισε τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού τομέα, με, α) τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Νεάπολις, β) τη λειτουργία του Κολλεγίου Alexanderπου αποτελεί παράρτημα Βρετανικού Πανεπιστημίου, γ) τη λειτουργία σχολών του ΤΕΠΑΚ, γ) τη λειτουργία άλλων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων όπως το CDA, δ) τη λειτουργία αγγλόφωνων σχολείων μέσης εκπαίδευσης και δ) την αναμενόμενη λειτουργία παραρτήματος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού.
Παράλληλα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συνήψε συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ για κλινική εκπαίδευση φοιτητών 5ου και 6ου έτους, στο ΓΝ Πάφου και στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Πάφου, φοιτητές που προέρχονται κυρίως από ξένες χώρες, εγκαινιάζοντας την πρώτη παρουσία Ιατρικής Σχολής στην Πάφο.
Όλα αυτά κ. Μουτήρη συνηγορούν στην αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ισχυρού Γενικoύ Νοσοκομείου Πάφου;
Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την Πάφο και ανοίγουν νέους ορίζοντες με μεγάλη προοπτική. Η ανάπτυξη αυτή όχι μόνο δεν θα πρέπει να σταματήσει αλλά αντίθετα η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της. Αναμφίβολα η παρουσία ενός ισχυρού Γενικού Νοσοκομείου είναι κομβικής σημασίας και θα πολύ χρήσιμη αφού πέραν της βελτιωμένης νοσηλείας ασθενών θα μπορέσει να λειτουργήσει ως Πανεπιστημιακό προσφέροντας αναβαθμισμένη εκπαίδευση στους φοιτητές ιατρικής, νοσηλευτικής και άλλων κλάδων υγείας.
Στον ερευνητικό τομέα υστερούμε κ. Μουτήρη;
Στον ερευνητικό τομέα είναι γεγονός ότι υστερούμε ως χώρα. Έχοντας υπόψη τα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται στην ιατρική και στην έρευνα υγείας γενικά, ένα ισχυρό Νοσοκομείο, θα επιτρέψει τη συμμετοχή μας στα μεγάλα πολυκεντρικά ευρωπαϊκά προγράμματα, με ανυπολόγιστα μεγάλα οφέλη για την επαρχία και για τη χώρα μας.
Παρατηρείται αυξητική τάση σε κάποιες ασθένειες ;
Ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα, οι πνευμονοπάθειες, οι νεφροπάθειες, οι λοιμώξεις, κλπ, παρατηρούνται με αυξανόμενη τάση στην επαρχία της Πάφου. Το Γενικό Νοσοκομείο, στη σημερινή του μορφή, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά, γι- αυτό και η αναγκαιότητα πολύπλευρης αναβάθμισης των υπηρεσιών του, που θα μπορεί να γίνει παράλληλα με τη κτιριακή αναβάθμιση.
Τι γίνεται με το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου;
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που αποτελεί σημαντικό τμήμα για τη διαχείριση μεγάλου αριθμού περιστατικών καθημερινά και για την εισαγωγή στις ενδονοσοκομειακές κλινικές, χρειάζεται επέκταση και καταλληλότερη στελέχωση, επειδή είναι το μόνο που λειτουργεί 24 ώρες στην επαρχία Πάφου και καλείται να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα περιστατικά και να προσφέρει άμεσα λύσεις. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να συζητηθεί η επέκταση του χώρου, ο εξοπλισμός με σύγχρονα μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένου μαγνητικού τομογράφου και αξονικού αγγειογράφου και η δημιουργία χώρου βραχείας νοσηλείας, όπου θα δύναται να νοσηλευθεί ο ασθενής για διάστημα μέχρι 24 ώρες με σκοπό τη χορήγηση ενδοφλέβιας και άλλης θεραπείας.
Ποιο μήνυμα στέλνετε;
Επειδή όλα αυτά που αναφέρονται είναι πολύ σημαντικά και άκρως απαραίτητα για μια πόλη σε πορεία ανάπτυξης, θεωρώ ότι, ως αρχές της πόλης και επαρχίας και ως επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να εργαστούμε εντατικά, για την υλοποίηση του στόχου, για ένα καλύτερο γενικό νοσοκομείο Πάφου. Το αξίζουμε.