Το μήνυμα ότι η κοινωνία της Πάφου θυμάται τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και διδάσκεται από αυτόν, έστειλε η αποψινή εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τη Γενοκτονία που οργάνωσε ο Δήμος Πάφου με τη στήριξη των οργανωμένων συνόλων των ομογενών από τον Πόντο που εδρεύουν στην Πάφο.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε πορεία από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου προς το Πάρκο Γενοκτονίας των Ποντίων.Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος και τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Νίνα Γκαρακλίδου. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Ηλίας Πετρόπουλος, Καθηγητής- Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.
Στην ομιλία του με θέμα «Μνήμες Γενοκτονίας: ένα αιώνιο ανοικτό τραύμα», ο κ. Πετρόπουλος κατέθεσε τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες του για τα επιμέρους ζητήματα και παραμέτρους της Γενοκτονίας, όπως το γεγονός ότι οι Έλληνες Πόντιοι που έχασαν τη ζωή τους θα μπορούσαν να ονομάζονται ως Χριστομάρτυρες και όχι απλώς εθνομάρτυρες, αφού ο κύριος λόγος που σκοτώθηκαν ήταν γιατί ήσαν Χριστιανοί. Επισήμανε επίσης ότι η σημερινή κοινωνία έχει σχεδόν εγκληματικά αμελήσει ένα πολύ βασικό στοιχείο του ποντιακού πολιτισμού, την ποντιακή γλώσσα, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε προτού είναι αργά.
Στο χαιρετισμό το ο Δήμαρχος τόνισε ότι με την οργάνωση της εκδήλωσης μεταδίδεται το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ενότητας του Ελληνισμού και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Πάφου και ο ίδιος προσωπικά θα εξακολουθήσουν να παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη ώστε οι Έλληνες του Πόντου της πόλης μας να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους, να στηρίξουν τις ρίζες τους και πάνω απ’ όλα, να μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες των προγόνων τους στις επόμενες γενιές, μέσα σε συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας, αλληλεγγύης και σεβασμού. Είναι γι’ αυτό που εμείς ως Τοπική Αρχή μιας πόλης που φιλοξενεί 9.000 περίπου ομογενείς, υπογράμμισε, οι οποίοι με την εργασία και το μόχθο τους έχουν συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας, έχουμε κάθε λόγο να τιμάμε κάθε χρόνο την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.
Στο δικό της χαιρετισμό, η κ. Γκαρακλίδου ανέφερε πως 104 χρόνια μετά το Ποντιακό Ολοκαύτωμα, ο απανταχού Ελληνισμός τιμά την 19η Μαΐου, αποδεικνύοντας πως δεν χαρακτηρίζεται από ιστορική αμνημοσύνη και συνεχίζει τον αγώνα για ηθική δικαίωση, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα που καλλιεργείται από κάποιους πως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα ξεχασμένο γεγονός.
Σε ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της στήριξης του Δημάρχου προς τους Έλληνες του Πόντου που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας, η κ. Γκαρακλίδου του απένειμε τιμητικό δώρο.
Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια του Πόντου από τους Μιχάλη Μουραντίδη και τους Γιώργο και Τρύφωνα Χατζίδη, ενώ εντυπωσιακοί ήσαν οι χοροί από το συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου Παραδοσιακών Χορών «Ρωμιοσύνη».