Επαναφέρουμε πρόταση για μετατροπή του Μακάρειου σε ένα σύγχρονο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για παιδιά και εφήβους
Στο ίδιο έργο θεατές, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μακάρειο Νοσοκομείο και ειδικά η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ένα νοσοκομείο που συνεχίζει, ωστόσο, να μας κάνει περήφανους παρά τις αντιξοότητες.
Σημειώνεται πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, συζητείται τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, και διαπιστώνουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει επιδειχθεί κανένα σημάδι βελτίωσης και επίλυσης τους. H έλλειψη προόδου στο θέμα, μας αναγκάζει να επανέλθουμε ζητώντας επιτακτικά να εξευρεθούν, άμεσα, λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία.
Η στενότητα του χώρου, οι ανεπαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των μικρών και ευαίσθητων ασθενών, η συχνή υπερπληρότητα, η υποστελέχωση, κυρίως σε παραϊατρικό προσωπικό, δυσχεραίνουν το αξιόλογο και αξιέπαινο έργο που επιτελείται.
Επαναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο, πρόταση που είχαμε καταθέσει στις αρχές του 2021 για μετατροπή του Μακάρειου σε ένα σύγχρονο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για παιδιά και εφήβους, με συμπερίληψη εξειδικευμένου Κέντρου Προγεννητικής Ιατρικής.
Σημειώνουμε, περαιτέρω, τον έντονο προβληματισμό μας για τις καταγγελίες ασθενών, ιδιαίτερα όσον αφορά στη γυναικολογική πτέρυγα. Καταγγελίες που αφορούν στη συμπεριφορά και νοοτροπία κάποιων λειτουργών, αλλά και για τις συνθήκες περίθαλψης και υγιεινής.
Ταυτόχρονα, εκφράζουμε ανησυχία για το ΤΑΕΠ στο Νοσοκομείο Πάφου, μετά τις καταγγελίες και τις φωνές γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι κατήλθαν χθες σε τρίωρη στάση από τα καθήκοντά τους. Η ειλικρινής δήλωση τους ότι υπηρετούν τη δημόσια υγεία σε απάνθρωπες και τριτοκοσμικές συνθήκες, μόνο απογοήτευση και φόβο μπορεί να προκαλεί στην κυπριακή κοινωνία, τη στιγμή μάλιστα που κρούουν καμπανάκι κινδύνου, στο Υπουργείο Υγείας, για υποστελέχωση που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών.
Αυτό που συμβαίνει στο ΤΑΕΠ Πάφου, δυστυχώς όπως πληροφορούμαστε είναι μια μικρογραφία του τι συμβαίνει και στα υπόλοιπα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων του ΟΚΥΠΥ. Άλυτα παραμένουν, για χρόνια, προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά κυρίως υποστελέχωσης, που θέτουν σε κίνδυνο την παροχή ποιοτικής φροντίδας.
Καθόλου βοηθητικός ως προς την επίλυση των προβλημάτων υποστελέχωσης, όπως καταγγέλλει μάλιστα η ΠΑΣΥΝΟ, είναι ο περιορισμός των κριτηρίων εισδοχής στον ΟΚΥΠΥ, καθώς και το γεγονός ότι στα κέντρα λήψεων αποφάσεων δεν συμμετέχουν επαγγελματίες υγείας. Καταγγέλλεται επίσης, ότι η πρόσφατη συμφωνία για πρόσληψη 140 νοσηλευτών έχει μείνει στα συρτάρια.
Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν καταγραφεί από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία και ο Βουλευτής Αμμοχώστου, Μιχάλης Γιακουμή, έχει αυτεπάγγελτα εγγράψει θέμα συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για άμεσο χειρισμό.