Σε κλίμα συγκίνησης έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης η ταφή οστών του ηρωικώς πεσόντα το 1064 κατά τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας, Πανίκου Παστίδη, στο Κοιμητήριο της Πάφου. Ο Πανίκος Παστίδης, ετάφη στον τάφο της μητέρας του Μαρίας. Ακολούθησε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό.
Σε δηλώσεις της η κόρη του Πανίκου Παστίδη, Γιούλα Παστίδου Κωνσταντινίδου εξέφρασε την περηφάνια της και τη συγκίνησή της για τον πατέρας της που θυσιάστηκε για την πατρίδα του. Ανέφερε πως ο πατέρας της ήταν εθελοντής στην υγειονομική μονάδα στον Παχύαμμο.
«Δυστυχώς τα Νοσοκομεία δεν βομβαρδίζονται και όμως συνέβη», είπε. Μετά τον βομβαρδισμό, συνέχισε, «δεν είχαν βρει τα πτώματα τους, είχαν βρει μόνο μάζες, οι οποίες τάφηκαν χωρίς να ξέρουμε ποιος είναι ποιος, οστά δεν είχαν βρεθεί τότε».
Σύμφωνα με την κ. Παστίδου, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας, από την κυβέρνηση αποφασίστηκε η ταυτοποίηση των οστών.
Κατόπιν τούτου η ίδια έδωσε δείγμα DNA για τον πατέρα της. Ακολούθως, αφηγήθηκε, «έσκαψαν πάνω στον κρατήρα στον Παχύαμμο και έχουν βρει εκεί από τον πατέρα μου την μπότα του με οστά μέσα, έχουν βρει τη θήκη του διαβατηρίου και έχουν βρει δύο μπούκλες από τη ζώνη του». Μετά από δική της συγκατάθεση, ανοίχτηκε ο τάφος, στο κοιμητήριο Πάφου, όπου ανευρέθηκαν δύο μικρά οστά τα οποία αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο DNA. Η κ. Παστίδου εξέφρασε συγκίνηση και ανακούφιση, λέγοντας πως «μετά από τόσο καιρό έχουν κάτι».
Ερωτηθείσα σχετικά η κόρη του ήρωα ευχήθηκε να ανευρεθούν τα οστά όλων διότι «oι αγνοούμενοι μας μπορεί να είναι και ζωντανοί και να βρίσκονται κάπου», είπε. «Eυχή μας είναι να βρεθούν για να ησυχάσουν οι γονείς τους, τα αδέρφια τους γιατί όσο υπάρχει αυτή η αμφιβολία δεν μπορούν να ησυχάσουν οι άνθρωποι», συμπλήρωσε.
Η κ. Παστίδου ανέφερε πως ο πατέρας της δεν είχε άλλα παιδιά, ενώ η μητέρα της σήμερα βρίσκεται στη ζωή και είναι ηλικίας 86 ετών.
Στην ταφή παρέστησαν συγγενείς και φίλοι της οικογένειας καθώς και ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.
O Πανίκος Παστίδης, το 1964 ήταν μέλος, εθελοντής της Διμοιρίας Υγειονομικού της Πάφου, η οποία στελέχωνε το πρόχειρο νοσοκομείο Παχυάμμου. Το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε με βόμβες ναπάλμ από την τουρκική αεροπορία και καταστράφηκε ολοσχερώς. Μέρη των σορών των μελών της Διμοιρίας περισυλλέγησαν χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης τους. Κάποια μεταφέρθηκαν και τάφηκαν σε τέσσερεις τάφους στο κοιμητήριο Πάφου, ενώ κάποια άλλα στον κρατήρα που δημιουργήθηκε από τις βόμβες ναπάλμ. Τα οστά εντοπίστηκαν στις εκταφές που πραγματοποιήθηκαν το 2022.