Την Κυριακή του Πάσχα η Εκκλησία αφήνει πίσω τον πόνο, την θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης και διακηρύττει την ελπίδα και την αγάπη που φέρνει η Ανάσταση, ανέφερε ο Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεοφύτου ο οποίος αναφέρθηκε και στον Εσπερινό που τελείται στην Μοναστήρι κάθε μέρα μια ώρα μπροστά μέχρι το Σάββατο.
Ο Θεοφιλέστατος έστειλε μήνυμα αγάπης σε όλο τον κόσμο και ευχήθηκε να ειρηνεύσει ο κόσμος και να σταματήσουν οι πόλεμοι.
Σύμφωνα με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο ο Εσπερινός της Αγάπης τελέστηκε χτες Κυριακή του Πάσχα στις 11:00 , και κάθε μέρα τελείται μια ώρα μπροστά. Όπως εξήγησε ο Θεοφιλέστατος σήμερα Δευτέρα του Πάσχα θα τελεστεί στις 12:00 ο Εσπερινός του Αγίου Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης, την Τρίτη του Πάσχα στη 13:00, την Τετάρτη στις 14:00 την Πέμπτη στις 15:00, την Παρασκευή στις 16:00 και το Σάββατο στις 17:00 ώρα που θα τελείται στην συνέχεια αφού θεωρείται η κανονική ώρα του Εσπερινού. Ο Θεοφιλέστατος ανέφερε πως το απόγευμα της Κυριακής απανταχού Ορθόδοξοι τελούν τον «Εσπερινό της Αγάπης».
Πρόσθεσε πως το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάστηκε την Κυριακή του Πάσχα στο Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου σε οκτώ ξένες γλώσσες για να διατρανωθεί παγκοσμίως η εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας.
Κάλεσε επίσης τους πιστούς να θυμούμαστε και τους νεκρούς ανθρώπους μας όλη την περίοδο του χρόνου αλλά πολύ περισσότερο αυτές τις μέρες να επισκέπτονται τα κοιμητήρια και να προσευχηθούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έφυγαν.
Από τα παλιά χρόνια πολλοί επισκέπτονται τα κοιμητήρια προσφέροντας στουςνεκρούς συγγενείς τους ένα αυγό και ένα παραδοσιακό έδεσμα.
Το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα έξω από την Πάφο, κοντά στο χωριό Τάλα τίμησαν και αυτό το Πάσχα και την Μεγάλη Εβδομάδα πλήθος πιστών.
Ο Θεοφιλέστατος ανέφερε πως η Μονή ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Άγιο Νεόφυτο το 1159, ο οποίος έζησε εκεί και πέθανε το 1219, σε ηλικία 85 ετών. 200 χρόνια αργότερα κτίστηκε η κύρια εκκλησία του μοναστηριού, μετά το θάνατό του και αφιερώθηκε στην Παναγία.
Επίσης η Εγκλείστρα, είναι ένας κλειστός χώρος λαξευμένος στο βουνό από τον ίδιο τον ερημίτη, που φιλοξενεί βυζαντινές νωπογραφίες, που χρονολογούνται από το 12ο έως το 15ο αιώνα.
Επιπρόσθετα ο βράχος που χρησιμοποιούσε ως τραπέζι και η πέτρινη εξέδρα στην οποία κοιμόταν διατηρούνται ακόμα στο κελί του.