Το 1ο Βραβείο στους 34ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου στην κατηγορία Σύγχρονο Θέατρο – Περιφέρεια Πάφου, εξασφάλισε το The International School of Paphos με τη θεατρική παράσταση «Κορίτσια σαν και αυτά», ένα έργο του Evan Placey, σύμφωνα με ανακοίνωση. Το «Κορίτσια σαν κι αυτά» δεν είναι απλά άλλη μία ιστορία bullying, αλλά μια ιστορία δικαίωσης και ελπίδας, για το πόσα μπορείς να πετύχεις όταν παλεύεις με βάση τα ιδανικά σου. Πρόκειται για ένα έργο που λέει την αλήθεια, την αλήθεια της εφηβικής ζωής. Ένα έργο εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Amanda Todd, όπως σημειώνεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά την τεράστια επιτυχία της παράστασης το σχολείο ξαναπαρουσιάζει το έργο, σε σκηνοθεσία της Καθηγήτριας Θεάτρου, Στέφανης Μαυροκορδάτου και σε μετάφραση Βαγγέλη Κυριάκου αυτή τη φορά στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, την Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, ώρα 20:00.
Το έργο «Κορίτσια σαν κι αυτά» αναφέρεται, προστίθεται, σε ένα εξαιρετικά σημαντικό και σύγχρονο πρόβλημα που αφορά τους εφήβους. Μέσα από έναν συνδυασμό χιούμορ και έντονου συναισθήματος, αναδεικνύει τις επιπτώσεις και την ψυχολογική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η κακή χρήση των ψηφιακών μέσων από εφήβους, συνήθως προς τους συνομήλικούς τους.
Η καθηγήτρια θεάτρου, Στέφανη Μαυροκορδάτου, μέσα από μια απλή και παράλληλα δύσκολη σκηνοθετική οπτική καθώς και οι τέσσερις μαθήτριες – ηθοποιοί, με τις βαθιά συναισθηματικές τους ερμηνείες, καταφέρνουν να καθηλώσουν το κοινό και να μεταδώσουν τα σημαντικά μηνύματα της παράστασης.
Επισημαίνεται επίσης πως η σχεδόν άδεια, λιτή σκηνή έχει ως αποτέλεσμα τη προσοχή του κοινού να είναι συνεχώς στραμμένη στις ίδιες τις ηθοποιούς, στα πρόσωπά τους, στις εκφράσεις τους, στα σώματά τους, στη γλώσσα του σώματός τους. Κι αυτός είναι ο σκοπός, τα τέσσερα κορίτσια, με τα λόγια, τις εκφράσεις και το σώμα τους να μεταφέρουν δυνατά συναισθήματα που μετατρέπονται σε προβληματισμούς που ακολουθούν το κοινό και μετά το τέλος της παράστασης.
Πρόκειται για μια παράσταση που μπορεί να σοκάρει, γεμάτη συναισθήματα και σημαντικά μηνύματα που αξίζει να την παρακολουθήσουν όλοι οι έφηβοι μαθητές και γονείς (11 ετών και άνω).
Πρόκειται για το χρονικό μιας τάξης κοριτσιών που ξεκινάνε μαζί στα πέντε τους και έως τα 16 χρόνια τους αποτελούν μία αδιάσπαστη, ισχυρή ομάδα. Μέχρι τη στιγμή που η γυμνή φωτογραφία μιας από αυτές, της Scarlett, θα διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Αυτά τα κορίτσια, οι φίλες της, οι συμμαθήτριές της, θα την πολεμήσουν, θα τη διασύρουν, θα την απομονώσουν. Αλλά πόσο καιρό μπορεί η Scarlett να παραμείνει σιωπηλή;
Ενώ το αγόρι χειροκροτείται για τη σεξουαλική του κατάκτηση, η ηθική του κοριτσιού κλονίζεται και τελικά η ίδια ταπεινώνεται τόσο πολύ που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο. Η Scarlett όμως, θα επιβιώσει. Η πίεση που θα της ασκήσουν, θα έχει σαν αποτέλεσμα να βρει μέσα της, τις τεράστιες δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος και ενστικτωδώς απελευθερώνει τη στιγμή που αδικείται. Και όταν «αυτά τα κορίτσια» ξανασυναντηθούν στα 45 τους, σε μία γιορτή αποφοίτων, θα επιβεβαιώσουν την ήττα τους … με τον χειρότερο τρόπο. Καταλαβαίνοντας ότι εκείνη η «στιγμή» στα δεκαέξι και ο τρόπος που την αντιμετώπισαν δε σημάδεψε την ζωή της Scarlett, αλλά τις δικές τους. Το «Κορίτσια σαν κι αυτά» δεν είναι απλά άλλη μία ιστορία bullying! Είναι μια ιστορία δικαίωσης και ελπίδας, για το πόσα μπορείς να πετύχεις όταν παλεύεις με βάση τα ιδανικά σου.