Η Πάφος στοχεύει τα επόμενα χρόνια να επανατοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη αναδεικνύοντας και ενισχύοντας τα πλεονεκτήματα που την διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό, ανέφερε ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, Κυριάκος Δρουσιώτης. Περιγράφοντας τη στόχευση της ΕΤΑΠ, μίλησε για καθιέρωση της Πάφου ως ενός ποιοτικά ανώτερου τουριστικού προορισμού ο οποίος θα είναι σε πλήρη λειτουργία ολόχρονα.
Υπογράμμισε δε ότι πάγια στρατηγική του Φορέα είναι η ανάπτυξη του τουρισμού της επαρχίας Πάφου, μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του προσφερόμενου προϊόντος και υπηρεσιών, καθώς και η επανατοποθέτηση της Επαρχίας στις προτιμήσεις των επισκεπτών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Αναφερόμενος στις εισηγήσεις της ΕΤΑΠ μίλησε, μεταξύ άλλων, για άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων για αναχαίτιση της αστυφιλίας και αναζωογόνηση της υπαίθρου, επέκταση του Διεθνές Αεροδρομίου Πάφου, αλλά και στην επίσπευση των διαδικασιών για την δημιουργία Μαρίνας στα Πότιμα.
Εκτίμησε δε, πως είναι σημαντική η υιοθέτηση τεχνολογικών εργαλείων για παρουσίαση του επαρχιακού Μουσείου Πάφου και Μουσείου Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς, αλλά και η συνεχής αναβάθμιση των οργανωμένων παραλιών και εξωραϊσμού του δομημένου περιβάλλοντος, κυρίως στις τουριστικές περιοχές αλλά και στην ενδοχώρα.
Ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι επιβάλλεται η ολοκλήρωση του δρόμου Αεροδρομίου-Πάφου μέχρι την περιοχή Μαρίνας στα Πότιμα, αλλά και η ολοκλήρωση των βελτιωτικών έργων του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς και επιτάχυνση των κατασκευαστικών έργων για τον νέο αυτοκινητόδρομο.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, είπε πως αποτελεί αναγκαιότητα η αναβάθμιση και λειτουργία του Κολυμβητηρίου Γεροσκήπου σε ολόχρονη βάση αλλά και η δημιουργία αριθμού γηπέδων ποδοσφαίρου για φιλοξενία αγώνων και προετοιμασία ξένων ομάδων.
Ακολούθως αναφέρθηκε στη στήριξη για τη λειτουργία της Σχολής Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο καθώς και του AUB (American University of Beirut) και στην δημιουργία νέου πυλώνα ανάπτυξης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και στην ενίσχυση – διεύρυνση της διαφημιστικής εκστρατείας της Κύπρου με στόχευση στην απευθείας προσέλκυση πελατών/ επισκεπτών.
Χαρακτήρισε ακόμη σημαντική την αύξηση των πτήσεων και διεύρυνση των προορισμών από και προς το αεροδρόμιο Πάφου για ενίσχυση του τουρισμού, της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας και των επενδύσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για την ανάγκη ενίσχυσης πτήσεων από την Γερμανία.
Σημαντική είναι, συνέχισε και η διεύρυνση των κινήτρων αναβάθμισης / ανακαίνισης / εκσυγχρονισμού τουριστικών μονάδων ούτως ώστε να καλύψουν και άλλους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας πέραν των ξενοδοχειακών μονάδων.
Εκτίμησε δε πως είναι σημαντική η εισαγωγή ουσιαστικών κινήτρων που στοχεύουν στην τεχνολογική αναβάθμιση και στην ψηφιακή μετάβαση Τουριστικών επιχειρήσεων ώστε τα επόμενα χρόνια να καταστούν “έξυπνες”, αλλά και στην παροχή κινήτρων σε μονάδες της τουριστικής βιομηχανίας για διατήρηση της λειτουργίας τους και κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Αναφέρθηκε στην επιμόρφωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών με στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε τουριστικά καταλύματα, κέντρα αναψυχής, παρεμφερείς υπηρεσίες όπως καταστήματα λιανικής πώλησης, γραφεία ταξί, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, θαλάσσια σπορ και γενικά σε όλους τους τομείς παροχής υπηρεσιών.
Είπε τέλος πως η Πάφος στοχεύει τα επόμενα χρόνια να επανατοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη αναδεικνύοντας και ενισχύοντας τα πλεονεκτήματα που την διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό.
Ο στόχος αυτός, όσον αφορά τις τοπικές ενέργειες, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της στρατηγικής που περιλαμβάνει την στρατηγική Προϊόντος, την στρατηγική Μάρκετινγκ και την Στρατηγική ποιότητας/ προστιθέμενης αξίας, καθώς και μέσω επιμέρους συγκεκριμένων σχεδίων δράσης που προωθούνται, κατέληξε.