Εργαστήριο δομημένου δημοκρατικού διαλόγου « σχεδιάζοντας την Πάφο του αύριο» συνδιοργανώθηκε από το Πολύκεντρο Νεολαίας Πάφου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου παρευρέθηκαν στις 23 Μαρτίου το απόγευμα στο Πολύκεντρο Νεολαίας Πάφου για να απαντήσουν στην εξής «ερώτηση – κλειδί» – «Τι χαρακτηριστικά οραματίζονται σε μια ιδανική Πάφο του αύριο;».
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου η συλλογή των ιδεών από όλους/ες τους/ις συμμετέχοντες/ουσες έγινε με τη μέθοδο του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου (ΔΔΔ) δηλαδή εφαρμόζεται η δημοκρατική συζήτηση μέσα από την έκφραση των απόψεων όλων των συμμετεχόντων για το θέμα το οποίο συζητούν. Ο Δομημένος Δημοκρατικός Διάλογος (ΔΔΔ) αποτελεί, προστίθεται στην ανακοίνωση, ένα μεθοδολογικό εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν κυρίως τις κοινωνίες.
Πέραν από 45 ιδέες συλλέχθηκαν από το μαθητικό κόσμο της πόλης και της επαρχίας Πάφου για το πώς οραματίζονται την Πάφο του αύριο. Μερικές εξ αυτών είναι: περισσότερες ευκαιρίες για τη νεολαία της Πάφου κυρίως στο εργασιακό κομμάτι, βελτίωση των σχολικών κτιρίων και υποδομών,η καλυτέρευση των δημόσιων συγκοινωνιών, περισσότερους χώρους πρασίνου στην πόλη και συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ειδικά σε θέματα που τους αφορούν. Ακόμη ο σωστός προγραμματισμός των έργων που υλοποιούνται στην πόλη, η πόλη να λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να υπάρχουν περισσότερες δράσεις για τους νέους.
Μετά την φάση της συλλογής των ιδεών, ο/η κάθε συμμετέχων/ουσα επεξήγησε την ιδέα του/της και οι υπόλοιποι της ομάδας είχαν την ευκαιρία να ζητήσουν διευκρινίσεις, αλλά δεν δικαιούνταν να κρίνουν ή να προκρίνουν οποιαδήποτε άποψη.
Επισημαίνεται ακόμη πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα συνταχθεί μια σχετική έκθεση όπου θα παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής.
Αξίζει να σημειωθεί, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι οι συμμετέχοντες/ουσες ένοιωθαν την ανάγκη να εισακουστεί η γνώμη τους σε θέματα που τους αφορούν, να θέσουν τους προβληματισμούς τους και τις ιδέες τους, αλλά και να «κερδίσουν» τη δέσμευση των φορέων ότι θα λάβουν υπόψη τις προτάσεις τους, κάνοντας έτσι μια θετική αλλαγή στην κοινότητά τους.