Μεγάλη επιτυχία της Θεατρικής παράστασης «Ο κουτσομπόλης» του Δημήτρη Ψαθά, από την ΤΕΣΕΚ Πάφου.
«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας».
Κάρολος Κουν, Ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης Ελλάδας (1908-1987)
«Θεωρώ το θέατρο τη μεγαλύτερη τέχνη όλων, τον πιο άμεσο τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να μοιραστεί με κάποιον άλλον την αίσθηση του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».
Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός συγγραφέας (1854-1900)
Το θέατρο είναι μια πολύ ιδιαίτερη μορφή τέχνης που συμπεριλαμβάνει και άλλες τέχνες. Η ίδια η λέξη εννοεί τον χώρο, τους ανθρώπους, τη δράση, την προετοιμασία, την τεχνική. Το θέατρο έχει τη δύναμη, περισσότερο από κάθε άλλη τέχνη, ν’ αγγίξει τον κάθε άνθρωπο πιο έντονα και σε βάθος. Με μια αμεσότητα μοναδική, ανεπανάληπτη, για οποιονδήποτε θεατή, σε οποιονδήποτε χώρο και χρόνο.
Μια σχολική θεατρική παράσταση δεν είναι απλά ένα σημαντικό γεγονός για τη σχολική πραγματικότητα και για την τοπική κοινωνία. Είναι μια πολύπλευρη εκπαιδευτική ενασχόληση που αναδεικνύει ανάγκες και διαθέσεις, τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, και αποσκοπεί στην πνευματική ανάπτυξη, στην αισθητική καλλιέργεια, στη δημιουργική έκφραση των μαθητών και στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν το στενότερο και ευρύτερο περιβάλλον τους.
Το σχολικό θέατρο βοηθά ποικιλοτρόπως τον άνθρωπο και ιδιαιτέρως τον μαθητή να ανακαλύψει πράγματα που δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι τα διαθέτει. Καλλιεργείται το πνεύμα της συνεργασίας, ο σεβασμός του «άλλου», αμβλύνονται οι διαφορές και δημιουργείται ένα κλίμα οικειότητας. Μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια θεατρική παράσταση οι μαθητές διαμορφώνουν απόψεις και στάσεις ζωής, αποδέχονται την πολιτισμική ετερότητα, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη τους, έρχονται σ’ επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό στις ποικίλες εκφάνσεις του.
Το θέατρο καλείται να διαδραματίσει και στις μέρες μας τον πρωταρχικό ρόλο που είχε και στην Αρχαία Αθήνα, τον ρόλο του «σχολείου της Δημοκρατίας». Μια τέτοια προσπάθεια στοχεύει σε κάτι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο από την επίτευξη ενός πολιτιστικού γεγονότος. Στοχεύει στην προώθηση «ενός πολιτισμού του διαλόγου», στους αντίποδες ενός πολιτισμού της βίας και της αντιπαράθεσης. Στοχεύει στο να μετασχηματίσει το σχολείο σε φυτώριο ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και συνειδητοποιημένων ενεργών πολιτών.
Με τη συμμετοχή της στους 34ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου, η ΤΕΣΕΚ Πάφου παρουσίασε την παράσταση «Ο κουτσομπόλης» του Δημήτρη Ψαθά. Η διαχρονική ξεκαρδιστική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά αποδεικνύει ότι τον κουτσομπόλη πολλοί μίσησαν, αλλά το κουτσομπολιό κανείς. Ο Ψαθάς με την καυστική του πένα διεισδύει σε μία ακόμη ενοχλητική συνήθεια του νεοέλληνα, μία συνήθεια που δεν ξεπέρασε ποτέ, όσο «Ευρωπαίος» και αν έγινε. Η ενασχόληση με το τι κάνει ο διπλανός, τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των άλλων σπιτιών, ποιος κάνει απιστία σε ποιόν, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γνωστοί και γείτονες, καλύπτει τις δικές μας ανασφάλειες και ανεπάρκειες και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα μέσα στην καθημερινότητά μας.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Αίθουσα Διαλέξεων της Σχολής την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, ώρα 20:00, για να παρακολουθήσει την παράστασή μας. Η παράσταση ήταν καταπληκτική, με τα παιδιά να παίζουν με τη ψυχή τους, κάνοντας υπερήφανους γονείς και εκπαιδευτικούς, αφήνοντας ενθουσιασμένους τους παρευρισκόμενους και κερδίζοντας, στο τέλος, το παρατεταμένο τους χειροκρότημα!
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, κυρίως όμως στα παιδιά τα οποία συμμετείχαν στην παράσταση και μας πρόσφεραν στιγμές χαράς, γέλιου και συγκίνησης!
Μπράβο σε όλους!!
Διανομή ρόλων (με τη σειρά εμφάνισης)
ΜΑΤΟΥΛΑ: Γιάλλουρου Νικολέττα, ΕΓ2
ΘΕΑΝΩ: Κωνσταντινίδου Στέλλα, ΞΕ1α
ΘΑΝΑΣΗΣ: Αντωνίου Δημήτρης, ΘΗΨ3
ΝΕΛΛΗ: Στεφανή Γεωργίου, ΚΚ3
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δημητρίου Εφραίμ, ΘΗΜ2
ΛΕΝΑ: Μιχαήλ Χριστίνα, ΘΔΜ1
ΜΑΝΩΛΗΣ: Χερουβείμ Βασίλης, ΞΕ3α
ΜΑΡΙΝΑ: Μαρκόφσκα Βικτώρια, ΚΚ3
ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Κοταΐδης Γιάννης, ΘΞΜ2
ΜΙΧΑΛΗΣ: Δεμουρτσίδης Γιώργος, ΕΓ3
ΝΤΙΝΑ: Μαραμπίδου Νικολέττα, ΚΚ3
ΚΑΙΤΗ: Λαμπέρη Αναστασία, ΚΚ3
ΖΩΖΩ: Γιάλλουρου Νικολέττα, ΕΓ2
Υποβολείς:
Στογιάνοβα Μιρέλλα, ΘΞΜ2
Μαρκόφσκα Βικτώρια, ΚΚ3
Βοηθοί:
Κλερ Λέιλα, ΕΓ3
Πατούρη Αθηνά, ΕΓ3
Αυξεντίου Αντωνία, ΕΓ3
Συντελεστές
Διασκευή – Σκηνοθεσία:
Σόφη Ευαγγέλου
Έλενα Σοφοκλέους
Καθηγήτριες Φιλολογικών
Βοηθός Σκηνοθεσίας:
Μάριος Πετρίδης
Καθηγητής Θρησκευτικών
Σκηνικά:
Χριστιάνα Ησαΐα
Άντρη Σιεηττάνη
Καθηγήτριες Γραφικών Τεχνών
Στέφανος Σάββα
Καθηγητής Ξυλουργικής-Επιπλοποιίας
Πάρης Θεοδοσίου
Κοστούμια-Διακόσμηση Χώρου:
Νάτια Ψάλτη
Καθηγήτρια Διακοσμητικής
Σχεδίαση Γραφικών:
Χριστιάνα Ησαΐα
Άντρη Σιεηττάνη
Καθηγήτριες Γραφικών Τεχνών
Ηχοληψία:
Παπαμιλτιάδους Μιχάλης, ΘΜΟ2
Φωτογράφιση:
Μανουλίδης Γιώργος, ΗΥ2
Φωτισμός:
Βορκάς Μιχάλης, ΘΗΜ2
Τεχνική Επιμέλεια:
Ανδρέας Σάββα
Καθηγητής Ηλεκτρολογίας
Γενική Επιμέλεια:
Παναγιώτα Κάιζερ, Β.Δ
Ελίζα Κυριάκου, Β.Δ