Μπαίνουμε σιγά σιγά στην Άνοιξη και το κλίμα της Κύπρου θα επιτρέψει στο κάθε σπίτι να ανοίγει συχνότερα τις πόρτες και τα παράθυρα του, για καλύτερο αερισμό των χώρων του. Είναι γνωστό επίσης πως η θερμομόνωση του κελύφους ενός κτηρίου το κάνει πιο άνετο, αφού το διατηρεί δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα. Ειδικά τον χειμώνα, είναι σημαντικό να διατηρείται ζεστό, ώστε να μην υπάρχει συμπύκνωση υδρατμών στους εσωτερικούς τοίχους, δηλαδή αυξημένη υγρασία, η οποία με τη σειρά της ευνοεί τον σχηματισμό μούχλας.
Η μούχλα είναι μύκητες, που σχηματίζουν αποικίες στην επιφάνεια διαφόρων ουσιών σε διάφορους χρωματισμούς. Οι μύκητες είναι ζωντανοί μικροσκοπικοί οργανισμοί που αναπτύσσονται σε νηματώδεις μάζες και αναπαράγονται μέσω σπόρων. Μεγαλώνουν με διακλαδώσεις και επιμηκύνσεις σχηματίζοντας χνουδωτές αποικίες που δημιουργούν, στο εσωτερικό των κτηρίων, άσχημους επιφανειακούς λεκέδες στους τοίχους, στην οροφή και στις γωνίες. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό. Η μούχλα είναι πηγή μυκήτων και βακτηρίων. Τα σπόρια που απελευθερώνονται στον αέρα μπορούν να μας προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα και δερματικές αλλεργίες.
Η υγρασία δηλώνει πόσο νερό περιέχεται στον αέρα. Κυμαίνεται κανονικά από 40 – 60% και μπορεί να μετρηθεί με ένα υγρόμετρο. Είναι γνωστό πως ένα περιβάλλον με υγρασία, άνω του 60%, μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος και να επιδεινώσει τα καρδιολογικά προβλήματα, τα συμπτώματα της ρινίτιδας, της αρθρίτιδας και της ημικρανίας. Η υγρασία είναι επιπλέον ο βασικός παράγοντας για τη δημιουργία μούχλας. Εμείς οι ίδιοι αυξάνουμε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι μας με τις καθημερινές εργασίες, το λούσιμο με ζεστό νερό, το μαγείρεμα, το σφουγγάρισμα, το στέγνωμα των ρούχων εσωτερικά του σπιτιού, ακόμα και με την αναπνοή μας. Ως εκ τούτου, σημεία που ευνοούν την εμφάνιση μούχλας είναι κατά κύριο λόγο το μπάνιο και η κουζίνα. Εν ολίγοις, υγροί τοίχοι με θερμοκρασία κάτω των 18 βαθμών αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη μούχλας.
Ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα, ο αέρας που κυκλοφορεί συμβάλλει στο φυσικό στέγνωμα των χώρων, αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων. Στις ψυχρές μέρες, η λειτουργία θέρμανσης σε μια κατοικία ξηραίνει τον αέρα, περιορίζει δηλαδή την υγρασία. Επίσης η αφύγρανση του χώρου, η αφαίρεση δηλαδή υγρασίας, είτε μέσω ηλεκτρικού αφυγραντήρα είτε μέσω λειτουργίας στην ανάλογη ρύθμιση των κλιματιστικών, διατηρεί τους τοίχους των δωματίων μας ξηρούς!
Πως καταπολεμούμε και πως καθαρίζουμε την μούχλα; Το λευκό οικιακό ξύδι, παρόλο που έχει επικρατήσει σε πολλές χρήσεις καθαρισμού, δεν είναι ό,τι καλύτερο για καταπολέμηση της μούχλας. Έχει αποδειχτεί πως υπολείμματα ξυδιού σε ασβεστώδεις επιφάνειες δημιουργούν «τροφή» για πολλαπλασιασμό αντί εξάλειψη της μούχλας. Αντίθετα, το οινόπνευμα ή το οξυζενέ, αποτελούν πολύ καλύτερη λύση για καταπολέμηση της, όπως και άλλα ειδικά αντιμουχλικά σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αφού λάβετε μέτρα προστασίας, γάντια για τα χέρια και μάσκα για το πρόσωπο, ψεκάστε τις επηρεαζόμενες επιφάνειες. Αφήνετε το υγρό 10-15 λεπτά να δράσει και ακολούθως με καθαρό νερό και μια βούρτσα καθαρίζετε ενδελεχώς. Ακολούθως οι επιφάνειες πρέπει να αφεθούν ή ακόμα να υποβοηθηθούν να στεγνώσουν καλά και μόνο τότε να μπογιατιστούν, κατά προτίμηση με αντιμουχλική μπογιά.
Α.Τρακκίδης, Γεροσκήπου.