Τη διακρίβωση της τύχης των 19 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων της περιόδου 7 – 9 Μαρτίου 1964 ζητεί ο πρόεδρος της «τουρκικής ένωσης Πάφου», Τζενκ Ντοκμέν σε δήλωσή του για την 9η Μαρτίου, «ημέρα αντίστασης Πάφου», όπως την ονομάζουν, που παραπέμπει στην έναρξη ελληνοκυπριακών επιθέσεων κατά τουρκοκυπριακών χωριών, κατά την οποία υπήρξαν 26 αγνοούμενοι Τουρκοκύπριοι από την περιοχή της Πάφου, αφού είχε προηγηθεί η κράτηση από Τ/κ στρατιώτες περίπου 400 Ε/κ πολιτών.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στη δήλωση του κ. Ντοκμέν, ο οποίος ανέφερε ότι ο τ/κ «λαός» ήταν δύσκολο να κρατηθεί στα χωριά της Πάφου, αλλά δεν είναι δυνατόν να τα ξεχάσει ποτέ.
«Μετά το 1974 οι μεγαλύτεροι των οικογενειών μας ήρθαν στον βορρά χωρίς να κοιτάξουν πίσω τους και προσπάθησαν να κάνουν πατρίδα το μέρος αυτό. Οι νέες γενιές θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, όμως αυτό δεν σημαίνει ποτέ ότι ξεχάσαμε την Πάφο, γυρίσαμε την πλάτη στην Πάφο. Εκεί υπάρχουν αναμνήσεις από τις ρίζες μας και άσβεστα ίχνη της παφίτικης κουλτούρας», ανέφερε. «Έστω και αν δεν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε, δεν ξεχάσαμε την Πάφο, δεν θα την ξεχάσουμε, δεν θα αφήσουμε να την ξεχάσουμε. Όσα αιτήματα σε σχέση με δικαιώματα για τις ακίνητες περιουσίες τους έχουν οι Ελληνοκύπριοι στον βορρά, έχουμε και εμείς περισσότερα σε σχέση με αυτά που αφήσαμε στην Πάφο», πρόσθεσε.
Μήνυμα Τατάρ
Στο δικό του μήνυμα για την «επέτειο» ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα παραιτηθούν ποτέ της «κυριαρχίας» τους, του «κράτους» τους και της ελευθερίας τους, θα ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία και θα λάβει την απαραίτητη απάντηση κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της κατάργησης αυτών των δεσμών.
«Με τον αγώνα που διεξήγαγε υπό την ηγεσία της ΤΜΤ και με τη στήριξη της Τουρκίας», συνέχισε, ο τουρκοκυπριακός «λαός» εμπόδισε «τη μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί, μη υποκύπτοντας στους Ελληνοκύπριους και μη επιτρέποντας να καταπατηθεί η τουρκική τιμή και αξιοπρέπεια».
Υποστηρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και μόνιμης συμφωνίας, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτή δεν είναι δυνατή στη βάση της ομοσπονδίας, αλλά περνάει από την πρόταση λύσης στη βάση της ύπαρξης δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών. Επανέλαβε επίσης ότι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να γίνει αποδεχτή η «κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» τους.