Επιμένουν στις θέσεις τους οι δύο πλευρές κατά την εκδίκαση της υπόθεση συζυγοκτονίας στην Τρεμιθούσα
Mε τις αγορεύσεις των δύο πλευρών, των συνηγόρων υπεράσπισης και του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής, συνεχίστηκε σήμερα, Τρίτη, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο, η διαδικασία της δίκης εντός δίκης για την υπόθεση συζυγοκτονίας στην Τρεμιθούσα.
Κατά τη σημερινή διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης του 74χρονου καθ’ ομολογίαν συζυγοκτόνου, δικηγόροι Ρίτσα Πεκρή και Νικολέττα Χαραλαμπίδου, ανέφεραν μεταξύ άλλων πως η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κατάθεση του κατηγορούμενου και οι δηλώσεις του είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης του.
Σύμφωνα με τις συνηγόρους υπεράσπισης, παραβιάστηκε το δικαίωμα του πελάτη τους να πληροφορηθεί από την πρώτη στιγμή ότι ήταν ύποπτος, το δικαίωμα του στη σιωπή καθώς και το να του παρασχεθεί μεταφραστής.
Επίσης ανέφεραν πως οι δηλώσεις του 74χρονου έγιναν στην απουσία δικηγόρου αλλά και το ότι η παθολογική του κατάσταση κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν ήταν καθόλου καλή, καθώς είχε καταναλώσει ποσότητα φαρμάκων μαζί με αλκοόλ σε μια προσπάθεια να αυτοκτονήσει. Το ίδιο αναφέρθηκε και για την ψυχική και ψυχολογική του κατάσταση, καθότι σύμφωνα με τον δικανικό ψυχίατρο, ο 74χρονος κατηγορούμενος κατά τον ουσιώδη χρόνο έπασχε από κατάθλιψη και από τη διαταραχή αποστασιοποίησης από τα γεγονότα.
Eπεσήμαναν ακόμη πως οι δηλώσεις του πελάτη τους είναι παράγωγα της «μολυσμένης αρχικής του δήλωσης» όπου παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του ως υπόποτου και ιδιαίτερα το δικαίωμα του σε δικηγόρο και το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης.
Υπό το φως των πιο πάνω, οι δικηγόροι του 74χρονου κάλεσαν το Δικαστήριο να αποκλείσει τις δηλώσεις του Κατηγορούμενου προς τους μάρτυρες κατηγορίας που παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο.
Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου, απέρριψε τις θέσεις της υπεράσπισης και επιχειρηματολόγησε για τους λόγους που πρέπει να απορριφθούν οι θέσεις και οι ενστάσεις της υπεράσπισης.
Ο κ. Χατζηκύρου υποστήριξε στην αγόρευσή του ότι είναι θεληματική η γραπτή κατάθεση του 74χρονου κατηγορούμενου και ότι είχαν εξηγηθεί τα δικαιώματα του πριν ληφθεί η κατάθεση αυτή και πριν ο ίδιος δώσει αυτή την κατάθεση, αλλά και ότι είχε γραπτώς αποποιηθεί των δικαιωμάτων αυτών.
Επίσης επιχειρηματολόγησε για τους λόγους που θεωρεί ότι οι θέσεις που εξέφρασε ο εμπειρογνώμονας της υπεράσπισης δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη για «μεθοδολογικούς και ουσιαστικούς» όπως είπε, λόγους.
Επιπρόσθετα, ο κ. Χατζηκύρου σημείωσε πως θέση της Δημοκρατίας είναι ότι η παρουσία του 74χρονου στο εδώλιο ήταν φτωχή και αυτή συνοψίζεται στο ότι δεν θυμάται κρίσιμα στοιχεία και γεγονότα ενώ θυμόταν κάποια άλλα, για τα οποία «είχε συμφέρον στην υπεράσπιση του» όπως ανέφερε.
Καταληκτικά, κάλεσε το Δικαστήριο να μην δεχτεί τις θέσεις της υπεράσπισης ότι δεν είναι θεληματική η κατάθεση του κατηγορούμενου. Το Δικαστήριο, αφού άκουσε τις αγορεύσεις των δύο πλευρών, επεφύλαξε την απόφαση του για τις 21 Μαρτίου, στις 9:30 το πρωί. Διέταξε επίσης όπως ο 74χρονος παραμείνει υπό κράτηση.