Η Άντρη Σάββα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών, δραστηριοποιείται σε θέματα της ειρήνης… είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα Φύλου έχοντας εκπροσωπήσει την Κύπρο σε Επιτροπές τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό…
Αποφοίτησε από το Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ στην Πάφο. Φοίτησε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε Πτυχίο στην Κοινωνική Θεολογία. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ισότητα των Φύλων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο. Έχει επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση από το MIM. Είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα Φύλου αλλά και θεμάτων που αφορούν την πρόληψη, επίλυση συγκρούσεων αλλά και τη διατήρηση της ειρήνης.
Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ από το 2015 έχει αποσπαστεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας με ειδικά καθήκοντα στο Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας Φύλων.
Συμμετέχει και εκπροσωπεί τη χώρα μας σε Επιτροπές και Συμβούλια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό:
– Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων (EIGE) στη Λιθουανία – Expert’sForum EIGE,
– Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης στην Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων – Gender Equality Committee of the Council of Europe. Το 2022 εκλέγηκε Αντιπρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής,
– Μέλος της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την ενσωμάτωση της διάστασης του Φύλου στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
– Μέλος της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης, CYS TCC 24 «Ισότητα των Φύλων στο εργασιακό περιβάλλον»,
– Συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 (2000) «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια»,
– Επιθεωρήτρια Ισότητας – Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Νόμους: Ο περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας Νόμος του 2012, Ο περί Εργασίας μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης Νόμος του 2012, Ο περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμοι του 2002-2009,
– Μέλος της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Στερεοτύπων και των Κοινωνικών Προκαταλήψεων του Συμβουλίου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ),
– Μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Οικονομικής Ενδυνάμωσης των Γυναικών του Συμβουλίου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ).
Παραδίδει αρκετά σεμινάρια/βιωματικά εργαστήρια σε σχολεία/κολλέγια/πανεπιστήμια της χώρας μας, στην Αστυνομική Ακαδημία, σε ημερίδες και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και σε τμήματα του Δημόσιου Τομέα.
Υπήρξε από τις πρώτες εκλεγμένες γυναίκες στην Προεδρία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Πάφου, ενώ εκλέγηκε Γραμματέας της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων. Εκπροσώπησε την Επαρχία μας επάξια ενώ το 2015 εκλέγηκε Σχολική Έφορος Πάφου.
Στο Portfolio της έχει σημαντικές ερευνητικές εργασίες.
Στο πρώτο ερευνητικό της έργο στόχος της ήταν να διερευνήσει κατά πόσο ο βαθμός θρησκευτικότητας των εφήβων διαφέρει ανάμεσα στα φύλα και πως αυτός επηρεάζει τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά τους τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Από την σκοπιά του φύλου στόχος ήταν η διερεύνηση κατά πόσο ο βαθμός θρησκευτικότητας σχετίζεται με τα παραδοσιακά στερεότυπα και αντιλήψεις (στον οικογενειακό, εκπαιδευτικό και εργασιακό χώρο).
Στη δεύτερη ερευνητική της εργασία στόχος ήταν να διερευνήσει τον ρόλο και τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μέσω της εκπόνησης του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 (2000) σχετικά με τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια».