Σημαντικά στοιχεία για τη Μέση και Ύστερη Χαλκολιθική περίοδο στην Κύπρο από το 3500 π.Χ. μέχρι το 2500 π.Χ. έφερε στο φως η σκαπάνη στη θέση Χλώρακας-Παλλούρες.
Οι ανασκαφές στον οικισμό αυτόν της Χαλκολιθικής περιόδου, που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μπλέντα Ντούρινγκ από το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν της Ολλανδίας, έφεραν στο φως ένα κτήριο σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης, οι τοίχοι του οποίου σώζονται έως και ένα μέτρο ύψος- εύρημα εξαιρετικά σπάνιο για την Προϊστορική Κύπρο.
Το κτήριο αυτό καταστράφηκε από σφοδρή φωτιά όπως υποδηλώνουν το παχύ στρώμα στάχτης και ο αριθμός των ολόκληρων αγγείων, των τριβείων και των γουδιών που αποκαλύφθηκαν στο δάπεδό του. Η κατάσταση διατήρησης του κτηρίου και οι αποθέσεις στο δάπεδο, αποτελούν σπουδαία τεκμήρια που θα συμβάλουν όχι μόνο στην ανακατασκευή των κτηρίων όπου ο άνθρωπος έζησε πριν από 5000 χρόνια αλλά και στην αποκάλυψη των δραστηριοτήτων που τελούνταν μέσα σε αυτά.
Παράλληλα της ανασκαφικής δραστηριότητας, η ομάδα του Λέιντεν ασχολήθηκε με τη συντήρηση του αρχαιολογικού υλικού και ιδιαίτερα της συγκόλλησης του μεγάλου αριθμού των θρυμματισμένων αγγείων, τα οποία είχαν ανευρεθεί την προηγούμενη χρονιά σε ένα άλλο κτήριο το οποίο είχε επίσης καταστραφεί από φωτιά. Η συντήρηση των αγγείων παρέχει πληροφορίες που αφορούν -εκτός από το σχήμα, το είδος και το μέγεθός τους- το είδος των υγρών ή στερεών τροφών, τα οποία μπορεί να είχαν αποθηκευτεί μέσα σε αυτά.
Με μεγάλη αφοσίωση, η ομάδα κατάφερε να συγκολλήσει τα θρυμματισμένα αγγεία, τα οποία μεταφέρθηκαν στο τέλος της ανασκαφικής περιόδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου για φύλαξη και αποθήκευση.