Το ΝΑΤΟ, ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (North Atlantic Treaty Organization)συστάθηκε το 1949, λίγα χρόνια δηλαδή μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, με την έναρξη του ψυχρού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και των συμμάχων τους από τη μια και της Σοβιετικής Ένωσης από την άλλη.
Ο καταστατικός σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να εγγυάται την «ελευθερία και την ασφάλεια των μελών του μεπολιτικά και στρατιωτικά μέσα», ενώ ο Άγγλος πρώτος πρόεδρος του ΝΑΤΟ δήλωνε ότι οσκοπός του ΝΑΤΟ ήταν να κρατά τους Αμερικανούς «μέσα», τους Ρώσους «έξω» και τους Γερμανούς «κάτω»!
Ένα από τα πολλά πυροτεχνήματα της προεκλογικής περιόδου των προεδρικών εκλογώντου ερχόμενου Φλεβάρη στην Κύπρο είναι η πρόταση για ένταξη του νησιού στο ΝΑΤΟ. Τι θα μπορούσε να σημαίνει μια ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στην Βορειοατλαντική Συμμαχία; Θα μπορούσε η Κύπρος να γίνει αποδεκτή για ένταξη; Ας σημειωθεί ότι Ελλάδα και Τουρκία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1952 με το δεύτερο κύμα διεύρυνσης. Με την ενσωμάτωση της Ανατολικής Μεσογείου στον δυτικοευρωπαϊκό αμυντικό χώρο, οι Αμερικανοί επέκτειναν το δυτικό τόξο «ανάσχεσης» και οι ΗΠΑ εδραιώθηκαν στην Ευρώπη από τις ακτές της Νορβηγίας ως τις μεσογειακές ακτές.
Πολλοί ισχυρίζονται πως η τυχόν ενσωμάτωση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, θα έλυνε το πρόβλημα ασφάλειας της Κύπρου που πηγάζει από τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας!
Ωστόσο, πολλοί είναι οι πολέμιοι αυτής της σκέψης. Παρά την παρέλευση 48 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, είναι νωπές οι μνήμες, αφενός της βρώμικης εμπλοκής των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για διενέργεια του πραξικοπήματος και η υποκίνηση αφετέρου της Τουρκίας για εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε και την απόφαση του ελληνικού κράτους τον Αύγουστο του 1974 να εγκαταλείψει, έστω και προσωρινά όπως αποδείχτηκε, το στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας με το επιχείρημα ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης και δεν μπορεί να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκε, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ δύο μελών του, της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Επιπρόσθετα, ας μην ξεχνούμε το πρόσφατο βέτο της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που παραπέμπει σε πιο σκληρή στάση από την κατοχική δύναμη έναντι της Κύπρου σε ενδεχόμενο παράλληλο αίτημα.
Πολλά είναι τα ερωτήματα που αναφύονται από μια ενδεχόμενη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ από τη χώρα μας. Θα ενδιαφέρονταν οι ΗΠΑ να εντάξουν την μικρή Κύπρο στο ΝΑΤΟ, όπου κουμάντο κάνουν τα «αδέλφια» τους οι Εγγλέζοι, και όπου κατέχουν άλλωστε στρατιωτικές βάσεις και κυκλοφορούν ελεύθερα, αρνούμενοι να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου; Θα ήταν διατεθειμένες οι ΗΠΑ να δυσαρεστήσουν την σημαντικότατη «σύμμαχο» Τουρκία για χάρη της Κύπρου; Επίσης, αν η ιστορία διδάσκει, γιατί η Κύπρος να σταθεί απέναντι σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες σαν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στηρίζουν επανειλημμένα τη χώρα μας στον ΟΗΕ, σε αντίθεση με τις χώρες της Δύσης όπου δήθεν ανήκουμε;
Τελικά η Κύπρος, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αναλογικά τον πολυπληθέστερο νατοϊκό στρατό σε όλη την επικράτεια της. Για ποια ένταξη μιλούμε τότε;
Α.Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.