Εξαιρετικής σημασίας χαρακτήρισε το τριήμερο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Δρούσεια υπό τον τίτλο «Διατήρηση, Διαχείριση και Διακυβέρνηση Προστατευόμενων Περιοχών – Εφαρμογή στη Χερσόνησο του Ακάμα» ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι στόχος του συνεδρίου είναι να εξεταστεί το πώς «θα μπορούσαμε αξιοποιώντας τις εμπειρίες και άλλων περιοχών να προχωρήσουμε σε μια ολιστική διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα που θα αποσκοπεί στην ευημερία των κοινοτήτων αλλά και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Το συνέδριο, ανέφερε ο κ. Καδής σε δηλώσεις του, στοχεύει στην παρουσίαση και διάχυση διεθνών εμπειριών, καλών πρακτικών και επιτυχημένων παραδειγμάτων σχετικών με την ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και τη συζήτηση της εφαρμογής τους στην Κύπρο και ειδικότερα στην περίπτωση της Χερσονήσου του Ακάμα.
Το συνέδριο, πρόσθεσε, που ήταν τριήμερης διάρκειας φέρνει κοντά εκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κύπρου στα θέματα της διαχείρισης του Ακάμα και εμπειρογνώμονες από όλες τις γωνιές της γης, όπως από την Αμερική, από την ΕΕ, από τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο προστατευόμενων περιοχών και από την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε μεταξύ μας, να αντλούμε εμπειρογνωμοσύνη από άλλες περιοχές οι οποίες διαχειρίστηκαν με επιτυχία ανάλογες περιπτώσεις», σημείωσε.
Ανέφερε πως το συνέδριο – εργαστήρι παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως περιβαλλοντικές οργανώσεις και μη κυβερνητικοί οργανισμοί.
Ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως το πρόβλημα του Ακάμα δεν είναι πρόβλημα που συναντιέται μόνο στην Κύπρο, αλλα είναι ένα ζήτημα το οποίο εμφανίζεται όπου υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και αντικρουόμενα συμφέροντα. Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει «να μάθουμε από επιτυχημένες περιπτώσεις το πώς έγινε η διαχείριση σε άλλες περιοχές, για να προχωρήσουμε και με την δική μας την περίπτωση».
Ο κ. Καδής σημείωσε πως στις επόμενες ημέρες θα συνταχθούν τα συμπεράσματα, αναφέροντας παράλληλα πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως για παράδειγμα το να υποβληθεί αίτηση προς την Παγκόσμια Τράπεζα για να διαμορφωθεί με χρηματοδότηση από δικούς τους πόρους ένα περιφερειακό σχέδιο για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα, σημειώνοντας πως αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας είναι η αξιοποίηση των συμπερασμάτων για να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο την περιοχή του Ακάμα προς όφελος και των τοπικών κοινοτήτων και προστατεύοντας το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, κατέληξε.
Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα, όπως η ανάπτυξη αειφόρου τουρισμού γύρω από τις προστατευόμενες περιοχές, η εφαρμογή μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με επίκεντρο τις προστατευόμενες περιοχές και η υλοποίηση επενδύσεων στις προστατευόμενες περιοχές με στόχο τη δημιουργία περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών.
Το Συνέδριο αποτελεί δράση του Έργου «Διαχείριση της Περιοχής του Δικτύου Natura 2000 – Χερσόνησος Ακάμα», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Αειφόρος Ανάπτυξη» των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Σε δηλώσεις του ο Σάββας Χατζημηνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών γης του Ακάμα ανέφερε πως παρέστησαν μετά από σχετική πρόσκληση στο συνέδριο του οποίο βοηθά στον διάλογο ούτως ώστε και οι ιδιοκτήτες και οι κοινότητες να καταλάβουν τι σημαίνει διαχείριση και αειφόρος ανάπτυξη όσον αφορά το σχεδιασμό τον τουριστικό. O Aκάμας είπε δεν είναι μόνο το εθνικό πάρκο αλλά είναι και κοινότητες και περιουσίες.
Εμείς, είπε, «ως εκπροσώποι των ιδιωτικών περιουσιών που εκπροσωπούμε 4 χιλ. τουλάχιστον ιδιοκτήτες, είμαστε με ανοικτά τα αυτιά, έχουμε ακούσει τους εμπειρογνώμονες και έχουμε καταθέσει και τις δικές μας τις θέσεις και λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ολιστική λύση για να μπορέσει να υπάρξει ένα εθνικό πάρκο και μια περιοχή που θα είναι βιώσιμη με την λειτουργία του εθνικού πάρκου, αλλά και για να μπορέσουν και οι επόμενες γενιές να μείνουν στα χωριά μας και να υπάρξει και λύση με τις ιδιωτικές περιουσίες».
Ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, σε δηλώσεις του ανέφερε πως η παρουσία των κοινοταρχών στο συνέδριο αποδείκτηκε εποικοδομητική, προσθέτοντας πως υπήρχε ένας αντίλογος. Είμαστε εδώ, συνέχισε, «για να ακουστούν και οι δικές μας οι απόψεις», σημειώνοντας πως αρχή τους είναι η συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του, ο Μενέλαος Τούρβας, κοινοτάρχης Κάθηκα, ανέφερε πως η φιλοσοφία του τοπικού σχεδίου το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα είναι πώς θα διατηρηθούν και να αναπτυχθούν οι κοινότητες. Είμαστε, είπε, υπέρ των ήπιων αναπτύξεων για εξυπηρέτηση των επισκεπτών αλλά κάθετοι ενάντια σε οποιαδήποτε ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει διακυκτερεύσεις. Ο επισκέπτης να επισκέπτεται τον Ακάμα, το εθνικό δασικό πάρκο και να επιστρέφει στις κοινότητες γιατί μόνο έτσι θα αναπτυχθούν οι κοινότητες, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνέδριο αποτελεί ευκαιρία να εμπλουτιστεί η γνώση όλων των φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση του Ακάμα, αλλά και εν γένει των προστατευόμενων περιοχών στην Κύπρο, πάνω στην ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη διαχείριση των πολύτιμων αυτών περιοχών. Επίσης, να συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος και οι τρόποι που αυτές μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες, και μέσω επιτυχημένων παραδειγμάτων σε άλλες περιοχές, να μεταφερθεί η εμπειρία πάνω στους τρόπους που η διαχείριση των πολύτιμων αυτών περιοχών επιτυγχάνει την προστασία της βιοποικιλότητας, συνάμα με την αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.