Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννη πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στην πόλη και Επαρχία Πάφου και δύο πολιτικές συγκεντρώσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εκκλησίας στη Χλώρακα και ακολούθως στο Β Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου, συνοδευόμενος από στελέχη του επιτελείου του και μέλη στήριξης της υποψηφιότητας του με στόχο «να αφουγκραστεί τα προβλήματα» των κατοίκων της περιοχής και ευρύτερα της επαρχίας.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτήρισε πολύ θετικά τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Πάφο, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι δύο ανθυποψήφιοι του είναι από την επαρχία Πάφου, εντούτοις υπάρχει ένα πολύ καλό και έντονο κλίμα διευρυμένης στήριξης όχι μόνο από ανθρώπους της αριστεράς αλλά και από άλλους χώρους.
Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στα ζητήματα της ακρίβειας, τις τιμές καυσίμων, του ηλεκτρισμού, τους χαμηλούς μισθούς, στην έλλειψη καλών προοπτικών για συνταξιοδότηση, τα προβλήματα της στέγης, αλλά και τα κυκλοφοριακά προβλήματα στις περιοχές της Κύπρου, λέγοντας ότι είναι «πάρα πολλά τα προβλήματα και κυρίως πρέπει να εξεταστεί και το τι γίνεται με την ΑΤΑ» και ότι είναι αναγκαίες οι συλλογικές συμβάσεις, κάνοντας λόγο και για μια λιγότερο διαιρετική και κοινωνική κατάσταση στον τόπο.
Σε σχέση με το πώς μπορεί να επιτευχθεί η διασφάλιση των κατάλληλων εργασιακών συνθηκών, αλλά και η υιοθέτηση βέλτιστων και σύγχρονων πρακτικών ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διάλογο αλλά και από μέρους της κυβέρνησης με ένα σαφές στίγμα προσανατολισμού προς κοινωνική πρόνοια, κοινωνική ευαισθησία, και έγνοια για τους ανθρώπους για να διασφαλιστεί σε αυτή την κοινωνία ότι οι ανισότητες θα μειώνονται και όλο μαζί θα δουλεύουμε για να υπάρξει οικονομική μεγέθυνση ανάπτυξη και αειφορία, προσθέτοντας πως είναι μια νέα λογική που πρέπει να επικρατήσει.
Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών κρατών για το Κυπριακό και το μεταναστευτικό και αν υπάρχει αλληλεγγύη ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως αλληλεγγύη υπάρχει αλλά είναι περιορισμένη, προσθέτοντας πως στο Κυπριακό υπάρχουν θέσεις αρχής της ΕΕ, μέσα από πολλές δράσεις αντιλαμβάνεται υπόψη η διάσταση Κυπριακό, αλλά δεν είναι ποτέ επαρκές και ικανοποιητικό σε σχέση με τις δικές μας προσδοκίες και επιδιώξεις.
Πρόσθεσε πως το ίδιο συμβαίνει και στο μεταναστευτικό, όπου υπάρχει βοήθεια από την ΕΕ ωστόσο είπε, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες πρώτης γραμμής, λέγοντας πως θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να κινητοποιήσουμε περισσότερη ενέργεια από την ΕΕ κυρίως σε θέματα επαναπατρισμών όπου τα δικά μας μέσα είναι λιγοστά.
Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης διεκπεραίωσης των αιτήσεων πολιτικού ασύλου και για αυτούς που δεν είναι δικαιούχοι του επαναπατρισμού τους, ενώ είπε ακόμη πως συνολικά χρειάζεται περισσότερη έμπρακτη αλληλεγγύη και συγκεκριμένες δράσεις για να βοηθήσουν στο μετριασμό του ζητήματος.
Είπε τέλος πως σε περίπτωση εκλογής του θα θέσει στις προτεραιότητες του το Κυπριακό και τη συνέχιση της διαδικασίας για λύση του, την αντιμετώπιση της ακρίβειας κυρίως σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, ότι οι πολιτικές του θα ξεδιπλωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όσο αφορά την παιδεία, την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, την ανάκτηση της αξιοπιστίας, δράσεις για την οικονομία την κοινωνική στέγη κ.λπ., στέλνοντας «ισχυρότατο μήνυμα» ότι δεν ανέχονται «καθόλου οποιαδήποτε πρακτική διαπλοκής και διαφθοράς».