Στην συζήτηση τα δικά τους μηνύματα έστειλαν ο Δρ. Νίκος Κουζουπής, ακαδημαϊκος , ιστορικός αναλυτής, ο Δρ. Στέλιος Σοφόκλης ακαδημαϊκός και ο Μάριος Γεωργίου από τις εκδόσεις Αλμύρα.
Αποσπάσματα από το βιβλίο ανέγνωσε η Δρ. Μαρίνα Αθανασίου. Χαιρετισμός απηύθυναν ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου Δρ. Στέλιος Σοφόκλης και το μέλος του Γ.Σ. του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Θεοδώρα Ζάγγουλου.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δρ. Στέλιος Σοφόκλη ανέφερε πως η ίδια η Ντολόρες προσπαθεί ,μέσα από την αυτοβιογραφία της , να περιγράψει όχι μόνο την ίδια της τη ζωή και τη δράση της αλλά και το πώς ο φασισμός μπορεί να καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό και την ιστορία μιας χώρας .
Αυτό είχε γίνει και στην Ισπανία, με την επικράτηση του φράγκο έναντι της νεαρής Ισπανικής δημοκρατίας. Η υποβόσκουσα αντιδραστική, φασιστική καταιγίδα άρχισε να μαζεύεται, όπως σημειώνει.
Μετά την εκλογική νίκη της Δημοκρατικής Συμμαχίας και την εκδίωξη του δικτάτορα στρατηγού Πρίμο ντε Ριβέρα και μετά που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την χώρα και η βασιλική οικογένεια στις 14 Απριλίου του 1931 ανακηρύσσεται η Δημοκρατία στην Ισπανία, πρόσθεσε ο Δρ. Σοφόκλης.
Πρόσθεσε πως «το βιβλίο που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο για όσους θέλουν να ερευνήσουν και να προβληματιστούν όχι μόνο για το ¨λουλούδι του πάθους ¨ την Pasionaria, όπως ονόμαζαν την Ντολόρες Ιμπαρούρι , αλλά για την πραγματική αλήθεια του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία και για την φτώχια, την εκμετάλλευση και την καταπίεση στην Ισπανία ,τους εσωτερικούς πολέμους για την επικράτηση και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στη χώρα των Βάσκων μέχρι και για το ρόλο των αστικών και βασιλικών κρατών που με την λεγόμενη ουδετερότητα τους βοήθησαν τους φασίστες να καταλύσουν την μόνο μερικών ετών δημοκρατία στην Ισπανία και για την δύναμη της διεθνούς αλληλεγγύης των λαών».
Ας είναι η Ντολόρες Ιμπαρούρι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για κάθε αγώνα. Για τους προσωπικούς μας αγώνες…τους εθνικούς μας αγώνες…τους αγώνες των λαών, ανέφερε από την πλευρά της το μέλος του Δ.Σ. του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Θεοδώρα Ζάγγουλου. Ντολόρες Ιμπαρούρι, είπε η κ. Ζάγγουλου « μια αφοσιωμένη πολέμια του φασισμού, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, συνεχίζει να εμπνέει με την ζωή της και το σπουδαίο έργο της, καθώς στην Ανθολογία της παγκόσμιας ιστορίας οι διακυρήξεις της συνεχίζουν να γοητεύουν.Επίκαιρη όσο ποτέ συνεχίζει να μας καλεί Να μην κλείνουμε τα μάτια».
Πρόσθεσε πως ο πλανήτης σύεται συνθέμελα…από πολέμους , πανδημίες, πείνα, ξεριζωμούς, σύγχρονες κακουχίες και βάσανα, παρά την αλματώδη επιστημονική τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε χάριν στον άνθρωπο.Οι άνθρωποι μπορούν, οι άνθρωποι είναι ικανοί, ικανοί για τα πάντα.Για το καλό… για το κακό, συμπλήρωσε. Κι ενόσω οι πόλεμοι δεν έχουν τελειωμό, οι άνθρωποι χαλούν ότι όμορφο κτίζουν, αναιρούν οι ίδιοι τα επιτεύγματα τους και μέσα σ αυτή τη παράνοια ψάχνουν νόημα και ελπίδα, κατέληξε .
Ο Μάριος Γεωργίου από τις εκδόσεις Αλμύρα ανέφερε πως η συζήτηση της εκδήλωσης του Σαββάτου περιστρέφεται γύρω από την σπουδαία και θρυλική Ισπανίδα με Βάσκικη καταγωγή κομμουνίστρια αντιφασίστρια, Ντολόρες Ιμπάρουρι τη γνωστή Λα Πασιονάρια. Είναι συγκλονιστική η ζωή της Ντολόρες και ποιον δεν μπορεί να συγκινήσει, ανέφερε. Διερωτάται κανείς πρόσθεσε “που έβρισκε τη δύναμη να συνεχίσει να ζει”, λέγοντας πως έτσι ήταν η ζωή στην Ισπανία τότε, οι ασθένειες, ο θάνατος ήταν η καθημερινότητα της εργατικής τάξης .
Διερωτήθηκε επίσης “Πόσο απομακρυσμένες είναι από το περιβάλλον της σύγχρονης γυναίκας οι συνθήκες ζωής που μας περιέγραψε πιο πάνω η Λα πασιονάρια;” , κατέληξε.
Τέλος προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης βίντεο αφιερωμένο στη La Pasionaria.