Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η Κύπρος ανήκει στις χώρες της Ε.Ε με τα πιο πολλά αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, 681 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους έχει το Λουξεμβούργο, 663 η Ιταλία και 645 η Κύπρος. Ποια χώρα έχει όμως τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά νοικοκυριό; Στην πρώτη θέση αυτής της κατάταξης φιγουράρει η Κύπρος με επίδοση 1,72 αυτοκίνητα ανά νοικοκυριό. Η Πολωνία και το Λουξεμβούργο ακολουθούν με 1,67 και 1,66 οχήματα αντίστοιχα, ακολουθούμενες από τη Μάλτα και την Ιταλία με 1,55 και 1,52 οχήματα. Η Ελλάδα ευρίσκεται στην 18η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι αφενός το γεγονός ότι η Κύπρος παρουσιάζει ένα από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης του αριθμού των επιβατικών αυτοκινήτων, αφετέρου είναι και η ολοένα αυξανόμενη μέση ηλικία των αυτοκινήτων που κατακλύζουν τους κυπριακούς δρόμους. Σαν συνέπεια, η Κύπρος αναδεικνύεται σαν η χώρα όπου κυκλοφορεί ένας από τους πιο γερασμένους στόλους αυτοκινήτων στην ΕΕ.
Ως εκ των πιο πάνω, είναι τουλάχιστο εξοργιστικό, διαδοχικές κυβερνήσεις να μην έχουν αντιληφθεί ότι δεν πάει άλλο με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των αυτοκινήτων και το ως εκ τούτου αρνητικό αποτέλεσμα, τόσο για το περιβάλλον, πολύ περισσότερο όμως για τον ίδιο τον άνθρωπο και την υγεία του. Όταν οι δρόμοι, ειδικά στις πόλεις και ειδικότερα σε συγκεκριμένες ώρες, γεμίζουν με αυτοκίνητα που κινούνται με ρυθμούς χελώνας, τότε κυβέρνηση και βουλή δεν θα έπρεπε να αρκούνται σε προώθηση και ψήφιση νόμων τιμωρίας των οδηγών αυτοκινήτων, αλλά σε μέτρα ριζικής επίλυσης του προβλήματος.
Όταν η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς είναι σχεδόν ανύπαρκτη, όταν η επιβολή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κατάντησε το μεγαλύτερο κυνηγητό που υφίστανται οι πολίτες, όταν η προσπάθεια του κράτους επικεντρώνεται στη διασπορά του φόβου μεταξύ του λαού μέσω τσουχτερών προστίμων, τότε δεν μπορεί παρά να ισχύει η διαπίστωση ότι η χώρα μας έχει αποτύχει και σε αυτό τον τομέα.
Δεν προκαλεί μόνο το γεγονός ότι γέμισαν οι δρόμοι με αυτοκίνητα εν κινήσει. Είναι ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα με τα αυτοκίνητα σε στάση, δηλαδή παρκαρισμένα. Τόσο στις πόλεις, ακόμη όμως και στα χωριά, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια κατάντησαν κυριολεκτικά χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, επιβεβαιώνοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, που κατά τα άλλα θέλει να παρουσιάζεται σαν ευρωπαϊκή χώρα.
Επιπλέον, δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός ότι τα αυτοκίνητα συνιστούν το μεγαλύτερο έξοδο που επωμίζεται μια οικογένεια, αν αναλογιστεί κάποιος το κόστος αγοράς, τα καύσιμα, την άδεια κυκλοφορίας, την ασφάλιση, τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου, τις τροχαίες παραβάσεις και προπάντων τα έξοδα συντήρησης.
Όλα τα πιο πάνω θα είχαν κάποιο νόημα αν η χώρα μας ήταν κατασκευαστής αυτοκινήτων, δυστυχώς όμως μόνο ήλιο και θάλασσα «πουλούμε»! Είναι εν κατακλείδι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης και προώθηση το γρηγορότερο της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Σε αντίθετη περίπτωση και σε λίγα μόλις χρόνια ίσως θα χρειάζεται η κατανάλωση ηρεμιστικών για να μπορεί κάποιος, τουλάχιστο στις πόλεις, να διακινείται πλέον με αυτοκίνητο!
Α. Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.