Μηνύματα συναισθημάτων την περίοδο του εγκλεισμού και της πανδημίας του Covid- 19, νοσταλγίας των απλών καθημερινών συνηθειών, μητρικών συναισθημάτων την περίοδο του κορωνοϊού, μηνύματα καλέσματος για στοχασμό, διαπίστωσης ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο κυρίως η ελευθερία μας, καταγράφονται στην έκθεση που εγκαινιάστηκε από το Δήμαρχο Πάφου, το βράδυ του Σαββάτου στην Πάφο με τίτλο The Covid Years , με τη συμμετοχή πολλών εικαστικών και οργανωτές το Πετρίδειο Ίδρυμα σε συνεργασία με την εικαστικό Miriam Mc Connon.
Η συντονίστρια της έκθεσης εικαστικός Miriam Mc Connon ευχαρίστησε το Πετρίδειο Ίδρυμα για την συνεργασία και ευχήθηκε όπως αυτή η συνεργασία συνεχιστεί στο μέλλον. Στην έκθεση συμμετέχουν οι Michelle Ansermet Papadopoulos, Karen Betts, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Φωτεινή Χριστοδούλου, Πάρης Χριστοδούλου, Μαριάννα Κωνσταντή & Zohar Barak, Daker Abi, Αριστοτέλης Δημητρίου, Γιάννος Οικονόμου, Κατερίνα Φουκαρά, Μάριαμ Φουκαρά, Hart Julie, Kamikawa Chiaki, Γιώργος Κοτσώνης, Έλλη Λέστας, Arsenty Lysenkov, Miriam Mc Connon, Peter Moore, Δέσποινα Ναθαναήλ, Μάργκαρετ Παράσκος, Χάρης Πασπαλλής, Γιάννης Σακέλλης, Shally Mia, Γιάννης Σιέπης, Ρήνος Στεφανή, Taylor Sharen, Birute Vardas, Vargas Susan.
Πέρα από την έκθεση είπε η κ. Mc Connon στον πρώτο όροφο προβλήθηκε βίντεο που ετοίμασε ο Γιάννος Οικονόμου . Σ’ αυτό το βίντεο το μικρό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ Lessness προβάλλεται όπως γίνεται συχνά σαν το λογοτεχνικό ανάλογο της μοντέρνας αφηρημένης τέχνης, χωρίς ιστορία, χαρακτήρα, ή τη σωματική παρουσία οποιασδήποτε ζωής – ακόμη και με την μορφή της αφήγησης.
Στόχος της έκθεσης σύμφωνα με την Επιμελήτρια της έκθεσης Μαρίζα Παρτζίλη εικαστικό και σκηνογράφο είναι να εξετάσει τον τρόπο που οι καλλιτέχνες επέλεξαν να δράσουν απέναντι στην νέα αυτή κατάσταση πραγμάτων και ένοιωσαν την ανάγκη να εμπλακούν σε διάλογο όχι μόνο με το κοινό, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό, προσπαθώντας να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα και την αβεβαιότητα που ακολουθεί ως συνέπεια της συνθήκης αυτής.
Η κ. Παρτζίλη σημείωσε πως ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας δημιούργησε νέες προσλαμβάνουσες , νέους προβληματισμούς και διόγκωσε υπάρχοντα προβλήματα, τόσο σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, όσο σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων. Έφερε, όπως είπε, στην επιφάνεια αδυναμίες και μας ανάγκασε να έρθουμε αντιμέτωποι περισσότερο από κάθε άλλη φορά με την τρωτότητα και την ευθραυστότητα μας.
Όπως εξήγησε χωρίς να το επιδιώξουμε μπήκαμε σε μια τέτοια διαδικασία , σε μια παύση που για κάποιους λειτούργησε θετικά για κάποιους άλλους αρνητικά αλλά ήταν κάτι που έπρεπε όλοι να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε ο καθένας με το δικό του τρόπο.
Το ενδιαφέρον συνέχισε, είναι να δούμε πώς οι καλλιτέχνες μέσα από τα δικά τους βιώματα και την δική τους προσωπική δουλειά ως καλλιτέχνες πραγματεύτηκαν αυτό το θέμα. Οπότε, όπως είπε, στην έκθεση που είναι πολυσυλλεκτική παρουσιάζονται διαφορετικά έργα, διαφορετικές τεχνοτροπίες , έργα επιτοίχεια , τρισδιάστατα , φωτογραφίες , γλυπτά που το καθένα έχει να πει και μια δική του ιστορία για το πώς ο κάθε καλλιτέχνης βίωσε .
Ερωτηθείς εάν από την έκθεση απορρέουν μηνύματα αισιοδοξίας η κ. Μαρτζίλη ανέφερε πως η τέχνη είναι συνδεδεμένη με τη ζωή και με τη δημιουργία, οπότε εκτίμησε ότι αυτό που επικρατεί είναι ότι συνεχίζουμε και ότι μας έχει τύχει στο παρελθόν το αφήνουμε “πίσω μας” και ο καθένας προχωρά , συνεχίζοντας να δημιουργεί, να ελπίζει και να υπάρχει.
Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως η πρώτη έκθεση του Πετριδείου Ιδρύματος διοργανώθηκε πριν τρία χρόνια δίδοντας την ευκαιρία για συμμετοχή στους αυτοδίκακτους και ακολούθως , πριν δύο χρόνια το Ίδρυμα μέσα στα πλαίσια της πολιτιστικής του προσφοράς συνέχισε το θεσμό αυτό, διοργανώνοντας έκθεση νέων Παφιτών εικαστικών καλλιτεχνών επίσης με μεγάλη επιτυχία. Σκοπός μας συνέχισε, ήταν η προβολή του πολιτιστικού πλούτου της πόλης μας, μέσω των καλλιτεχνών αυτών. Πέρσι σημείωσε, « συνεχίσαμε το θεσμό αυτό οργανώνοντας για δεύτερη φορά εικαστική έκθεση αυτοδίδακτων παφιτών καλλιτεχνών που αφορούσε έργα ζωγραφικής και γλυπτικής». Φέτος σημείωσε ο κ. Μαραθεύτης σε συνεργασία με την εικαστικό Miriam Mc Connon παρουσιάζουμε την εικαστική έκθεση με συμμετοχή εξαίρετων παφιτών καλλιτχνών μελών του ΕΚΑΤΕ με τίτλο The Covid Years.
Ανακοίνωσε επίσης πως έχουν ήδη ως Πετρίδειο Ίδρυμα ξεκινήσει την προσπάθεια για να δημιουργήσουν σε μεσοπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο την Πετρίδειο Πινακοθήκη και την οποία θα αποδώσουν στο Παφιακό κοινό. Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος σημείωσε πως η προσπάθεια του Ιδρύματος για συμβολή στην παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της Πάφου θα είναι συνεχής και θα χαρακτηρίζεται από την ποιότητα του έργου αυτού.
Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε χαιρετισμό του ανέφερε πως πρέπει να καταγράψουμε στα πολύ θετικά του Πετριδείου Ιδρύματος το γεγονός ότι πλέον με συνέπεια διοργανώνει την τέταρτη έκθεση ζωγραφικής και αυτό πλέον έχει καταστεί θεσμός για την πόλη μας. Ο κ. Φαίδωνος μεταξύ άλλων είπε πως για να πας δύο βήματα μπροστά και για να κάνεις τέχνη χρειάζεται πολλές φορές να μην ακούς κατά απόλυτο τρόπο την κοινή γνώμη.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι 22 Νοεμβρίου 2022. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα -Παρασκευή 10:00-13:00, 15:00-18:00, Σάββατο 10:00-13:00