Oμαδική έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Γκαλερύ Κύκλος στην Πάφο.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι Γιώργος Κοτσώνης, Αλεξάνδρα Λασότα, Αριστοτέλης Δημητρίου, Γιώργος Μαύρος, Χρήστος Φουκαράς , Γιώτα Ιωαννίδου, Ραφαέλα Χριστοδούλου και Barbara Stapel.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Δρ. Στέλιος Σοφόκλης ο οποίος σε χαιρετισμό του ανέφερε πως η έκθεση αποτελεί μια ευκαιρία για να « απολαύσουμε, να ερευνήσουμε και να συνδεθούμε με τα έργα των ζωγράφων που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την έκθεση
».Η ζωγραφική, συνέχισε, ως σιωπηλή ποίηση, εφόσον αναφέρεται σε πράξεις που συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή, και η ποίηση ως ομιλούσα ζωγραφική, εφόσον αναφέρεται σε πράξεις που έχουν συμβεί ήδη συνδιαλέγονται, αναστοχάζονται, συγκλίνουν και αλληλεπιδρούν μέσα από διαφορετικές αισθητηριακές οδούς, με κοινό παρονομαστή τη μίμησιν, κατά τον Αριστοτέλη, οπτικών εμφανίσεων και ανθρωπίνων πράξεων, αντίστοιχα. Προαπαιτούμενη η ιδέα, αυτοδύναμη και ενδελεχής, ως μοχλός δημιουργίας συμπλήρωσε. Με άξονα, λοιπόν, συνέχισε το καλλιτεχνικό αντικείμενο και πρόκριμα τη διέγερση αίσθησης και διάνοιας, οι καλλιτέχνες οροθετούν έναν φαντασιακό εικαστικό χώρο, όπου η ζωγραφική, με την εμπειρία του οράν, ως γλώσσα και εκφραστική πράξη μαζί, επιστρατεύεται, για να αφηγηθεί – άλλοτε παραστατικά, άλλοτε υπαινικτικά -, να αρθρώσει νοήματα, να απελευθερώσει επιθυμίες, να καταδυθεί σε πτυχές της ανθρώπινης ψυχής.
Αναφερόμενος στους ζωγράφους κκαι αρχίζοντας με τον διοργανωτή έναν από τους σημαντικότερους Κύπριους ζωγράφους, το ζωγράφο Γιώργο Κοτσώνη ο Δρ. Σοφόκλης ανέφερε μεταξύ άλλων πως η φήμη της δουλειάς του Γιώργου Κοτσώνη έχει περάσει τα σύνορα της Κύπρου και έργα του κοσμούν κρατικές και ιδιωτικές συλλογές παντού στον κόσμο. Όπως ο ίδιος ο ζωγράφος δηλώνει, είπε ο Δρ. Σοφόκλης, το τελειότερο δημιούργημα είναι ο άνθρωπος και το ωραιότερο η γυναίκα. Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο ζωγράφος Γιώργος Κοτσώνης ανέφερε πως αυτή η έκθεση έγινε εντελώς αυθόρμητα ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες με σκοπό την συμπερίληψη και των υπόλοιπων ζωγράφων.
Ο ζωγράφος Αριστοτέλης Δημητρίου που επίσης συμμετείχε στην έκθεση σημειώνει πως η ακουαρέλα είναι ένα υλικό με απεριόριστες εκφραστικές δυνατότητες που προσφέρει μια μέθοδο ζωγραφικής που καμιά άλλη διαδικασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Αν και ο Αριστοτέλης Δημητρίου ασχολήθηκε κυρίως με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με την τοπιογραφία, πειραματίστηκε, όπως αναφέρθηκε στην έκθεση με την τσιμεντογραφία, αφού ήρθε σε επαφή με τα έργα του Χριστόφορου Σάββα και του Κώστα Οικονόμου.
Ο ζωγράφος Γεώργιος Μαύρος στην ζωγραφική και γενικότερα με τις τέχνες, όπως αναφέρει είχε πάντα επαφή, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, όπως τον χαλκό, τον πηλό, το μάρμαρο και το ξύλο. Προβάλει επίσης αρκετά στοιχεία της παραδοσιακής Κύπρου πριν τα παρασύρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η παγκοσμιοποίηση,όπως αναφέρει.
Από τους αξιόλογους Κυπρίους ζωγράφους της νέας γενιάς, ο Χρίστος Φουκαράς σημειώνει πως ασχολήθηκε επίσης με τη ξυλογλυπτική και το ανάγλυφο με τσιμέντο. Όπως αναφέρθηκε στην έκθεση μεγάλο μέρος της ζωγραφικής του δουλειάς είναι εμπνευσμένο από τραγικά επεισόδια της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.
Η ζωγραφική δουλειά του Ανδρέα Χαραλαμπίδη ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της Κύπρου, είπε ο Δρ. Σοφόκλης μεταξύ άλλων διακρίνεται για την εσωτερικότητα και τον εκφραστικό της πλούτο, τον συχνά ακαθόριστο χώρο και την έντονη ποιητική διάθεση. Ο καλλιτέχνης αντλεί τη θεματογραφία του κυρίως από το ιδιαίτερα πλούσιο παρελθόν του τόπου, όπου κανείς συναντά τους αρχαίους μύθους σε συμβίωση με τη βυζαντινή παράδοση και τη λαϊκή τέχνη συμπλήρωσε. Επίσης ασχολείται με τη μεταξοτυπία και τη χαρακτική.
Σημειώνεται πως η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου του 2022.