Τα προβλήματα των βιομηχανικών περιοχών, η άμεση πληρωμή του ανεργιακού επιδόματος στους δικαιούχους, η λειτουργία ογκολογικής κλινικής στη Πάφο τύπου «One Day Care” και ειδικά ο παραλιακός δρόμος Κ. Πάφου-Κόλπος των Κοραλλίων, με ενδιαφέρουν εντονότερα, ανέφερε σε γραπτή συνέντευξη του στο Τaxidromo24, o Πάφιος Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αυτή την στιγμή, στις άμεσες προτεραιότητες μου, περιλαμβάνονται, η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της επαρχίας της Πάφου και η προώθηση των προτάσεων μου που κατέθεσα και που αφορούν θέματα υγείας και παιδείας, δύο τομείς που θεωρώ πως χρήζουν μέγιστης προσοχής προκειμένου να έχουμε αύριο μία υγιή κοινωνία και κράτος ευημερίας.
Τα προβλήματα των βιομηχανικών μας περιοχών, η άμεση πληρωμή του ανεργιακού επιδόματος στους δικαιούχους, η λειτουργία ογκολογικής κλινικής στη Πάφο τύπου «One Day Care” και ειδικά ο παραλιακός δρόμος Κ. Πάφου-Κόλπος των Κοραλλίων, με ενδιαφέρουν εντονότερα.
Η πρόταση μου για συμπερίληψη των εξωσωματικών θεραπειών στο ΓεΣΥ, αγκαλιάστηκε με θέρμη από όλα τα κόμματα, σε πρώτη φάση να συμπεριληφθεί μία φορά μόνο ο κύκλος ή να εγκριθεί ποσό άνω των €5.000= για τον πρώτο κύκλο. Ακολούθως θα επιδιώξω την ένταξη κάθε αναγκαίας επανάληψης του κύκλου εξωσωματικών θεραπειών, στη βάση πάντα κριτηρίων. Οι διαβουλεύσεις μου με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ, είναι σε προχωρημένο στάδιο και σε πολύ καλό δρόμο. Πολύ σύντομα ευελπιστώ να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Το ψηλό κόστος των θεραπειών υπογονιμότητας και των εξωσωματικών θεραπειών, συνδυαζόμενα με τους χαμηλούς μισθούς των νέων μας και το υψηλό κόστος ζωής στην Κύπρο των τελευταίων χρόνων, δεν επιτρέπει στα νέα ζευγάρια, παρά την όποια μερική επιδότηση από το «Σχέδιο Επιδότησης για Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας» του Υπουργείου Υγείας, να επαναλαμβάνουν τις απαραίτητες θεραπείες για απόκτηση οικογένειας. Η ένταξη της εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, τουλάχιστον για μια φορά μόνο ή η επιχορήγηση του κύκλου, θα βοηθήσει περαιτέρω τα νέα ζευγάρια, θα τα απαλλάξει από ένα τεράστιο οικονομικό κόστος αφού σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται και δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη εξωσωματική θεραπεία και θα ωθήσει την αύξηση γεννήσεων στη Κύπρο που αντιμετωπίζει σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα και υπογονιμότητας. Ενδεικτικά, στην Κύπρο υπολογίζεται πως ποσοστό 5% υποβάλλεται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε θεραπείες υπογονιμότητας.
Επίσης, προβαίνω σε παραστάσεις για να οριστεί το συντομότερο δυνατόν η πρόταση μου που υπέβαλα γραπτώς προς την Επιτροπή Παιδείας στις 24/9/21 και εκ νέου στις 5/4/22 λόγω καθυστέρησης στον ορισμό της. Αυτή η πρόταση μου αφορά την ανάγκη δημιουργίας «Τάξεων Υποδοχής» για μαθητές με μεταναστευτικό βιογραφικό προκειμένου να λειτουργούν ομαλά τα σχολεία μας και να βελτιωθεί η απόδοση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι μία πολιτική που εφαρμόζεται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με θετικά αποτέλεσματα. Σίγουρα
πάντως η υφιστάμενη πολιτική της ενισχυτικής διδασκαλίας των ελληνικών στα δημόσια σχολεία μας δεν συνέτειναν στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Από τα θέματα που με απασχολούν εντονότερα, όπως προανάφερα, είναι και η επίσπευση στη πληρωμή του ανεργιακού επιδόματος στους δικαιούχους του. Κάθε χειμώνα, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο που είναι σε ύφεση ο τουρισμός, χιλιάδες εργαζόμενοι της τουριστικής βιομηχανίας, μένουν χωρίς εισοδήματα αφού για την εξέταση και πληρωμή του ανεργιακού απαιτείται διάστημα 4-5 μηνών. Ειδικά για την επαρχία μου την Πάφο, το φαινόμενο έχει καταστεί κοινωνικό πρόβλημα. Έχω συζητήσει το θέμα και παλαιότερα με την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου και πρόσφατα με τον κ. Κούσιο. Είμαι αισιόδοξος πως και αυτό το πρόβλημα θα ρυθμιστεί, το οφείλουμε άλλωστε στην κοινωνία μας.
Αναφορικά με την δημιουργία και λειτουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Πάφου, τύπου «One Day Care» γίνονται εδώ και κάποιους μήνες προσπάθειες. Υπάρχει θέληση από τους αρμόδιους φορείς, έχουμε θέσει ένα πλάνο και το προχωρούμε. Θεωρώ κάπως νωρίς όμως να επεκταθώ σε λεπτομέριες για τις ενέργειες μου τώρα, οι καρκινοπαθείς της Πάφου ταλαιπωρούνται με τις μεταβάσεις τους για τις χημειοθεραπείες τους οπόταν, ως ένδειξη σεβασμού, δεν θα αναφέρω ακόμη κάτι περαιτέρω μέχρι ότου να έχω σίγουρα αποτελέσμα.
Επίσης, από της εκλογής μου στο βουλευτικό αξίωμα το 2021, παρακολουθώ στενά τις διαδικασίες για τον δρόμο Κάτω Πάφου–Κόλπος των Κοραλλίων και όποτε καταστεί αναγκαίο να παρέμβω, το πράττω αμέσως, είτε με προσωπικές μου συναντήσεις, είτε με τηλεφωνικές μου επικοινωνίες με τους αρμόδιους. Αυτό το έργο πρωτοσχεδιάστηκε το 1985 και είναι πραγματικά αδιανόητο, εν έτη 2022 να συζητούμε ακόμη την κατασκευή του και το πότε θα ξεκινήσει το έργο. Είναι ένας σημαντικός δρόμος, τόσο από τουριστικής σκοπιάς αλλά και για τις μετακινήσεις των ντόπιων κατοίκων της περιοχής αυτής, να έχει αυτήν την τριτοκοσμική εικόνα. Ευελπιστώ ότι εντός του 2024 θα προκηρυχθούν οι προσφορές για την κατασκευή του.
Για τα θέματα των βιομηχανικών περιοχών της επαρχίας μου, είχα διήμερη περιοδεία και συσκέψεις μαζί με τους εμποροβιομήχανους και τον συνάδελφο βουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη όπου καταγράψαμε τα προβλήματα τους τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο με το που άνοιξε η Βουλή, ορίσαμε συνεδρία στην παρουσία κάθε εμπλεκόμενου. Εκθέσαμε τα προβλήματα και τις εισηγήσεις και καθορίστηκε πλάνο για επίλυση τους. Όταν παρέλθει ο χρόνος που ζήτησαν οι διάφορες υπηρεσίες για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για επίλυση των προβλημάτων, θα επανέλθω εκεί και όπου χρειαστεί».