Τις υπό ανέγερση εγκαταστάσεις δυο νέων πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην Πάφο επιθεώρησε το Σάββατο, ο Δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος.
Οι κατασκευαστικές εργασίες για το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βυρητού και το ΤΕΠΑΚ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. «Τα δυο πανεπιστήμια θα αλλάξουν την πορεία της πόλης μας», ανέφερε ο Δήμαρχος. Ήδη στην Πάφο υπάρχει και το πανεπιστήμιο Νεάπολις.
Οι εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βυρητού θα κατασκευαστούν σε δύο διαφορετικές φάσεις (Φάση Ι και Φάση ΙΙ).
Σύμφωνα με την γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, η πρώτη φάση θα εκτελεστεί εντός τριών τεμαχίων κα θα περιλαμβάνει κτηριακές εγκαταστάσεις, χώρο στάθμευσης και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η δεύτερη φάση θα εκτελεστεί εντός ενός τεμαχίου και θα περιλαμβάνει κτηριακές εγκαταστάσεις.
Σχολές μηχανικής, επιχείρησης, τεχνών και επιστημών
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική γνωμάτευση, στο Πανεπιστήμιο σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν οι σχολές μηχανικής, επιχείρησης, καθώς και τεχνών και επιστημών. Το Πανεπιστήμιο στην πρώτη φάση λειτουργίας του θα έχει τη δυνατότητα να δεχθεί μέχρι και 1,200 φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο θα διαθέτει επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν δύο γήπεδα καλαθόσφαιρας, ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου και δύο γήπεδα τένις. Το τεμάχιο έχει συνολικό εμβαδόν 11.219 τ.μ. και οι προτεινόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνουν έκταση 8.679 τ.μ.
Στη δεύτερη φάση, οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα έχουν εμβαδόν 6.350 τ.μ. και θα αποτελούνται από εκθεσιακό χώρο με εμβαδόν 200 τ.μ., γραφεία διοίκησης με εμβαδόν 2.060 τ.μ., αίθουσες διδασκαλίας με εμβαδόν 4.483 τ.μ., καθώς και δωμάτιο θυρωρού και τεχνικών με εμβαδόν 125 τ.μ.
Ποιο είναι το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού
Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (AUB) είναι ένα ιδιωτικό και ανεξάρτητο πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη, με την πανεπιστημιούπολη του στη Βηρυτό του Λιβάνου.
Το AUB διοικείται από ένα ιδιωτικό, αυτόνομο διοικητικό συμβούλιο και προσφέρει πέραν των 120 προγραμμάτων που οδηγούν σε πτυχία Bachelor, Master, MD και PhD.
Ανάμεσα στα προγράμματα που προσφέρει συγκαταλέγεται η Σχολή Επιστημών, η Σχολή Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής, η Σχολή Επιστημών Υγείας, η Ιατρική Σχολή, η Νοσηλευτική Σ Σχολή και τα Διασχολικά Προγράμματα.
Ιδρύθηκε το 1866 και αποτελεί ερευνητικό πανεπιστήμιο με επίκεντρο τη διδασκαλία και βασίζεται στο αμερικανικό μοντέλο φιλελεύθερων τεχνών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το AUB διαθέτει πάνω από 8.000 φοιτητές και 800 μέλη διδακτικού ερευνητικού προσωπικού.
Το AUB έχει λειτουργικό προϋπολογισμό 423 εκατ. δολαρίων.
Η πανεπιστημιούπολη αποτελείται από 64 κτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ιατρικού Κέντρου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUBMC, παλαιότερα γνωστό ως AUH – Αμερικανικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο), τέσσερις βιβλιοθήκες, τρία μουσεία και επτά κοιτώνες. Σχεδόν το ένα πέμπτο των φοιτητών του AUB αποφοίτησε από το γυμνάσιο ή το πανεπιστήμιο εκτός Λιβάνου πριν εισέλθουν στο πανεπιστήμιο.
Οι απόφοιτοι του AUB κατοικούν σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική. Τα πτυχία που απονέμονται στο πανεπιστήμιο είναι επίσημα εγγεγραμμένα στο Συμβούλιο Αντιβασιλέων της Νέας Υόρκης.
Από τη Λεμεσό μέχρι την Πάφο το ΤΕΠΑΚ
Στην Πάφο επεκτείνεται και επίσημα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), αφού πήρε την απόφαση να εγκαθιδρύσει την Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του στον Δήμο Πάφου.
Σύμφωνα με τα έγγραφα του δαγωνισμού συμπεριλαμβανομένου
του Φ.Π.Α. Όσο αφορά την χρηματοδότηση του έργου, στα έγγραφα του διαγωνισμού αναφέρεται ότι το μέρος του έργου που αφορά το κτίριο της Σχολής θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΘΑΛΕΙΑ» 2021-2027.
Παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχδιών που έγινε στις 22/3/2022
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Πάφο παρουσιαστηκαν στις 22/3 στον Πολυχώρο ‶Αττικόν” από τους συμβούλους-μελετητές του Έργου Ε. Papachristou Architects LLC.
Σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση, ο αρχιτέκτονας Ηρακλής Παπαχρήστου, ανέφερε πως πρόκειται για την πρώτη Σχολή που πραγματοποιείται εκτός του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό και αναμένεται, όπως ανέφερε, να αποτελέσει ένα πυρήνα για την τουριστική ανάπτυξη όλης της Κύπρου. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του έργου, το κτίριο είναι ένα κτίριο σύγχρονου σχεδιασμού και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και αναγνωρισιμότητας μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
Επίσης συνέχισε, θα μπορέσει να μεταφέρει και τον εκσυγχρονισμό ενός πανεπιστημιακού Ιδρύματος σε σχέση με το πώς πρέπει να είναι ένα δημόσιο και Πανεπιστημιακό κτίριο μέσα στην πόλη, ώστε να εξυπηρετεί τόσο τους φοιτητές σε επίπεδο λειτουργίας όσο και να δίδει πίσω στην πόλη την υποδομή της για να λειτουργεί και η ίδια η πόλη. Στόχος μας, όπως εξήγησε, είναι όπως τα αμφιθέατρα να μην χρησιμοποιούνται μόνο για τους φοιτητές, αλλά και να γίνονται και άλλες εκδηλώσεις από το κοινό. Τούτη η σύνδεση της πόλης και του Πανεπιστημίου θα γίνει κάτω από το πλαίσιο αυτής της Σχολής, κατέληξε.
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του μετά την παρουσίαση, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε μεταξύ άλλων πως εδώ και δεκαετίες επιδίωκε η Πάφος να αποκτήσει μια δημόσια πανεπιστημιακή σχολή. Ενδεικτικά σημείωσε πως χρειάστηκε μεθοδική δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στην πόλη της Πάφου και να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για να καταστεί δυνατή η ίδρυση ενός δημόσιου Πανεπιστημίου στην πόλη.
Επιπρόσθετα ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως στόχος είναι όπως οι εγκαταστάσεις ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2023.