Tης Χριστιάνας Τσαγγάρη
Σε αναμονή των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, βρίσκονται οι έξι κοινότητες του Ακάμα (Κάθηκας, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αροδες, Ίνεια, Δρούσεια , Νέο Χωριό ), μετά την αποστολή σχετικού υπομνήματος , με το οποίο τον καλούν να ακυρώσει την υφιστάμενη διαδικασία εκπόνησης του τοπικού σχεδίου Ακάμα.
Σε απόγνωση οι κάτοικοι
Μιλώντας στο Τaxidromos24, ο Επαρχιακός Γραμματέας της Παναργοτικής Ένωσης Κύπρου, στην Πάφο, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, με έντονο ύφος για ακόμα μία φορά τόνισε ότι «οι ισοπεδωτικές και εξωπραγματικές θέσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής, σε ότι αφορά τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου για τις κοινότητες του Ακάμα ,έχουμε οδηγήσει τόσο το ίδιο το Πολεοδομικό Συμβούλιο σε αδιέξοδο, όσο και όλες τις κοινότητες του Ακάμα σε κάθετη αντίθεση αυτών των θέσεων.
«Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στο Πολεοδομικό Συμβούλιο και στις κοινότητες για να ελπίζουν για κάτι καλύτερο για την περιοχή», υπογράμμισε ο κύριος Πιττοκοπίτης , προσθέτοντας ότι «οι αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές τοποθετήσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής σε ότι αφορά το τοπικό σχέδιο του Ακάμα, έχουν φέρει σε πλήρη απόγνωση τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στην περιοχή.
Γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων πέραν των 33 χρόνων
Εδώ και τριάντα τρία χρόνια γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων, που οδηγούν σε αδιέξοδο τις κοινότητες . «Αυτό που προσδοκούν είναι σε μία δίκαιη και ισορροπημένη λύση, η οποία να λαμβάνει υπόψη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων.
Στην τελική διαμόρφωση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα
Το Πολεοδομικό Συμβούλιο υποχρεούται να λάβει υπόψη τους ουσιώδους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Περιβαλλοντική Αρχή για οριστικοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, μετά την έκδοση της επικαιροποιημένης Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και της σχετικής Γνωμάτευσης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από την Περιβαλλοντική Αρχή, στις 25 Αυγούστου.
Με βάση την απόφαση που έχει ενώπιόν του το Πολεοδομικό Συμβούλιο, οι προβληματικές πρόνοιες και πολεοδομικές ζώνες που περιλαμβάνονταν στο υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα έχουν απορριφθεί οριστικά και αμετάκλητα από την Περιβαλλοντική Αρχή. Οι εν λόγω πρόνοιες αφορούν κυρίως τη νέα λατομική ζώνη Ανδρολύκου και τη νέα τουριστική ζώνη Ίνειας, καθώς και τις πολιτικές της μεμονωμένης κατοικίας, του επισκέψιμου αγροκτήματος και των εξειδικευμένων αναπτύξεων. Πρόνοιες που εάν εφαρμόζονταν θα επέφεραν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα αντικείμενα προστασίας και τους στόχους διατήρησης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.
Συμφωνούν με τα έργα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα… αλλά
Οι κοινότητες σε ότι αφορά την αναβάθμιση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα συμφωνούν εν μέρει με τα έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Διαφωνούμε ωστόσο στο γεγονός ότι έχουν αποκοπεί προσβάσεις προς τις παραλίες.
Πρόκειται ουσιαστικά για τους 14 κόμβους εξυπηρέτησης, τα 14 περίπτερα δηλαδή εξυπηρέτησης που θα λειτουργήσουν στο Πάρκο του Ακάμα, στα πλαίσια Τοπικού Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Ακάμα. Τα 8 από αυτά τα περίπτερα θα βρίσκονται στις 8 εισόδους προς το Εθνικό Πάρκο που θα δημιουργηθούν.
Το συνολικό έργο ανέρχεται στα 6,6 εκατομμύρια ευρώ.
Οι κόμβοι διαχείρισης θα περιλαμβάνουν όλες ή κάποιες από τις πιο κάτω υπηρεσίες:
•Κέντρα πληροφοριών για τη διακίνηση στον Ακάμα
• Αναψυκτηρια – σνακ μπαρ (θα προσφέρουν κάποια ποτά, νερό και βασικά είδη που θα χρειαστεί ο επισκέπτης.
• Σε κάποια θα υπαρχουν και καταστήματα πώλησης τοπικών ειδών που παράγονται στις κοινότητες καθώς και διάφορα souvenir
• Στα τρία θα υπάρχουν μικρά περιβαλλοντικά κέντρα
• Χώροι υγιεινής (αποχωρητήρια)
• Χώροι στάθμευσης
•Σημεία παρακολούθησης (θέας) του Εθνικού Πάρκου
Σε αυτά τα σημεία θα είναι οι 14 κόμβοι
Με τέλος εισόδου
Σύμφωνα με το πλάνο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, αναμένεται ότι θα υπάρχει εισιτήριο 2 ευρώ για την είσοδο στο πάρκο και 5 ευρώ για αυτοκίνητα. Το τέλος εισόδου για τις γουρούνες και τα αυτοκίνητα τύπου σαφάρι θα είναι διπλάσιο και θα ανέρχεται στα 10 ευρώ. Τα έσοδα αυτά θα είναι για την όλη διαχείριση του πάρκου.
Επιπλέον το οδικό δίκτυο θα βελτιωθεί ριζικά και οι βελτιώσεις θα έχουν δυο πυλώνες: Πρώτο: Την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου εντός του πάρκου μήκους 58 χιλιομέτρων. Δεύτερο: Τις βελτιώσεις στους εξωτερικούς δρόμους πρόσβασης από τα γύρω χωριά προς τον Ακάμα μήκους 29 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό μέτρο αφού οι δρόμοι προς τον Ακάμα θεωρούνται «καρμανιόλες» με πολύνεκρα δυστυχήματα.