Το ΑΚΕΛ Γεροσκήπου πραγματοποιεί εκδήλωση προς τιμή του Ανδρέα Ευσταθίου, της Birgül Yildirim, του Mehmet Hulusi Kilich και του σκηνοθέτη Cemal Yildirim με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Το Γάλα της Ειρήνης». (Αληθινή ιστορία μιας γνήσιας φιλίας μέσα στα τραγικά γεγονότα του 1974).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022 ώρα 8:00μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου.
Κύριος Ομιλητής:
Γιώργος Λουκαΐδης,
Μέλος Π.Γ της Κ.Ε του ΑΚΕΛ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ.
Η ιστορία μιας γνήσιας φιλίας.
«Ιούλης 1974. Πόλεμος. Στον Άγιο Ανδρέα, στο κέντρο της Λευκωσίας γίνονται σκληρές μάχες. Τα αντίπαλα φυλάκια είναι στις δύο όχθες του ποταμού Πεδιαίου, το ένα απέναντι από το άλλο. Υπάρχουν νεκροί. Όταν γίνεται εκεχειρία ο Τουρκοκύπριος Μεχμέτ παίρνει δυο ώρες άδεια να πάει στο σπίτι του για να δει το νεογέννητο κοριτσάκι του. Βρίσκει την γυναίκα του απελπισμένη να πηγαίνει πάνω-κἀτω μέσα στο σπίτι. Το παιδί τους είναι άρρωστο. Δεν μπορεί να πίνει συνηθισμένο γάλα με λακτόζη και το απόθεμα του χωρίς λακτόζη γάλακτος που έπαιρνε από φαρμακείο της Λευκωσίας πριν τον πόλεμο, εξαντλήθηκε. Το μωρό πεινά και εξαντλημένο βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου. Ο Μεχμέτ προβαίνει σε μια ριψοκίνδυνη πράξη. Παίρνει το άδειο κουτί του γάλακτος και πάει κάτω από το ελληνοκυπριακό φυλάκιο εκλιπαρώντας για βοήθεια. Δείχνει το κουτί και φωνάζει: ”Μίλκ, η κόρη μου άρρωστη”! Ο ελληνοκύπριος στρατιώτης Ανδρέας πάει κοντά του με προσοχή και όταν καταλαβαίνει τι συμβαίνει αποφασίζει να τον βοηθήσει. Με ένα ποδήλατο περιφέρεται στην άδεια λόγω του πολέμου Λευκωσία αναζητώντας, με επιτυχία, ένα ανοικτό φαρμακείο για να αγοράσει το συγκεκριμένο γάλα. Για τρεις μήνες συνεχίζει να παίρνει γάλα στον Μεχμέτ. Το μωρό κατάφερε να ζήσει.
Η Μπιργκιούλ, το άρρωστο μωρό που σήμερα είναι 48 χρονών αναζητούσε πάντα τον «πατέρα του γαλάτου της», στον οποίο νοιώθει ότι χρωστά τη ζωή της. Τελικά τον βρήκε πριν από περίπου δύο χρόνια. Είναι ο Ανδρέας Ευσταθίου και κατοικεί στη Γεροσκήπου. Η συναισθηματική συνάντηση έγινε σε ένα διάλειμμα της καραντίνας από την πανδημία».
Αυτή η όμορφη ιστορία ανθρωπιάς μέσα στον πόλεμο έγινε ταινία από τον τουρκοκύπριο σκηνοθέτη Τζεμάλ Γιλτιρίμ με τίτλο Süt Babam (Ο μπαμπάς μου του γαλάτου) ή «το γάλα της ειρήνης».